Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, ale nesmiete podceniť jeho správny výber. Okrem liehových octov, vhodných predovšetkým pre nakladanie, je na dochucovanie lepšie použiť octy ovocné. Môžu totiž mať na chuť a kvalitu jedál zásadný vplyv.
Nakladané uhorky boli u nás vždy rodinným pokladom. Nie je nad ten zvuk, keď sa zahryznete do uhorky, z ktorej ešte kvapká sladkokyslý nálev, a ozve sa typické chrupnutie.
Predovšetkým na tie doma zavarené nedáte dopustiť, pretože pravdupovediac – tie kupované – väčšinou nie sú ono.
Preto si každý rok s veľkým úsilím sami vypestujete alebo za nemalý peniaz nakúpite uhorky, zeleninku, ocot a namiesto kúpania v parnom lete si vyhradíte čas na zaváranie, a s chuťou do toho.
Lenže ajhľa, aké je vaše sklamanie, keď natešene na lahodnú chuť „vašich“ osvedčených uhoriek fľašu po čase otvoríte, a už po prvom zahryznutí cítite, že to nie je ono.
I keď ste použili rovnaký postup ako predtým, uhorky sú zmäknuté, sivé a chuťovo úplne iné, než ste boli zvyknutí! Kde sa stala chyba?
Rozdiel môže byť v octe V obyčajnom kvasnom liehovom 8 % octe! Pravdepodobne ste nesiahli po tradičnom českom octe.
Ocot z Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania v Čechách, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný.
Vyrába sa už desiatky rokov podľa pôvodnej receptúry, kvasí rýdzo prírodnou cestou a je bez akýchkoľvek syntetických prísad. Ak budete pri zaváraní skúšať iné octy, môže sa vám stať, že chuť nebude tá pravá, na ktorú ste zvyknutí.
Tradícia je proste tradícia a každý ocot chutí inak. Napríklad ten bzenecký obsahuje karamel, ktoré chuť a vôňu nálevu dokonale chuťovo vyzdvihne.
Na octe rozhodne nešetrite Hodnota octu na jeden zavárací pohár vyjde na 3,5 centu. A to je naozaj minimum oproti tomu, akú dôležitú rolu pri nakladaní ocot hrá, a ako jeho zlý výber môže cenu uhoriek a vaše úsilie pri zaváraní zhatiť.
Vyhnite sa teda radšej rizikám a verte chuti a vysokej kvalite tradičných octov, nech sa pre pár ušetrených centov nedočkáte sklamania zo sivých a zmäknutých uhoriek.
Ktorý ocot vybrať na zaváranie a aký použiť na dochucovanie? Ten 8 % liehový je výborný predovšetkým na nakladanie. Ako dochucovadlo však odporúčame skôr kvalitné ovocné octy. Kvapka ovocného octu môže ovplyvniť chuť mnohých omáčok, zvlášť na paradajkovom základe.
I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Napríklad vínne octy sú vhodné na prípravu majonéz, omáčok, šalátových dresingov a marinád.
Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.
Nenapodobiteľnú chuť šalátom a zeleninovým pokrmom dodáva jablkový ocot. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.
Veľa receptov na zaváranie, nakladanie, ochucovanie a zdobenie nájdete tu .
Všetky druhy Bzeneckého octu kúpite najľahšie v sieti predajní TESCO.
Loading...