Jesť zdravo Syr s dierami, ktorý naozaj potrápil vedcov. A nám pritom dodáva zdravie a silu. Slávka Habrmanová / food blogerka 2. novembra 2016 0 Dlhé roky vedcov trápila otázka, ako vznikajú v známom a naozaj obľúbenom syre ementál diery. Na rozuzlenie prišli až teraz nedávno, vlani… foto: ingImage Dovtedy sa vedelo, že diery v rôznych druhoch syrov sú dielom potravinárskych baktérií. Tie sa pridávajú do mlieka, ktoré je na začiatku procesu výroby syrov a vytvárajú oxid uhličitý. No a tým, že zrejúce syry, akým je aj ementál, stoja istú dobu, kým budú mať tú správnu konzistenciu a chuť, nahromadený oxid z nich robí niečo ako kysnuté cesto. V krásnom bochníku syra sa postupne vytvárajú diery guľovitého tvaru rôznych veľkostí, kým sa táto pochúťka dostane na náš stôl. Až v roku 2015 švajčiarski vedci z inštitútu Agroscope dospeli vďaka výskumu EMPA k celkom inému objavu. Diery v ementáli spôsobujú čiastočky sušenej trávy, resp. sena. Tie sa tiež, podobne ako baktérie, dostávajú do mlieka. Následne sa počas fermentovania alebo zrenia syra uvoľňujú plyny, ktoré majú na svedomí diery. Na to prišli odborníci dneška najmä vďaka tomu, že na rozdiel od tradičného chovu hovädzieho dobytka na pastvinách sa postupným presunom do uzavretých priestorov počet a veľkosť dier začali znižovať. Možno práve preto existujú v USA zákony, ktoré nariaďujú, aká má byť veľkosť dier v syroch ementálového typu… Každopádne, ementál patrí medzi najväčšie vyrábané syry na svete a máva tvar veľkých bochníkov. Zvykne sa mu hovoriť tiež švajčiarsky syr; pôvodne pochádza z horského údolia Emme pri Berne. Má hladkú bledožltú kôru, ktorá sa získava postupným uskladnením v pivniciach, kde odpočíva a tuhne pri nižších teplotách. Syr s typickou orieškovou chuťou a drevnatým prívlastkom sa z neho stáva asi za štyri mesiace. Je veľmi dôležité povedať, že práve ementál patrí medzi syry s najvyšším podielom bielkovín. foto: IngImage Dostatočný prísun bielkovín je dôležitý pre každého z nás, nielen pre športovcov či kulturistov, ktorí sa snažia naberať svaly. Bielkoviny by podľa odborníkov mali tvoriť 15-30 % denného príjmu. Telo samotné si ich pritom vytvoriť nedokáže, keďže obsahujú aminokyseliny, ktoré sa musia prijímať v potrave. Okrem toho sú syry bohatým zdrojom využiteľného vápnika, ktorý je spolu s bielkovinami potrebný pre správne fungovanie celého organizmu. Spoločne s tukmi a sacharidmi tvoria základ nutričných hodnôt potravy zdravého človeka. Vďaka svojmu zloženiu sú práve bielkoviny považované za koncentrát zdravia a sily. Prečo chutia plnotučné syry lepšie? No a pravdou je, že plnotučné syry aj lepšie chutia, pretože tuk zvýrazňuje chuť, dodáva pokrmu vláčnosť a jemnosť. Tak pokiaľ nemáte v pláne nejaké špeciálne redukčné diéty, prečo si nevychutnať práve ementál? (4 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)Loading... Pridaj komentár Zrušiť odpoveďMeno *
Jesť zdravo Syr s dierami, ktorý naozaj potrápil vedcov. A nám pritom dodáva zdravie a silu. Slávka Habrmanová / food blogerka 2. novembra 2016 0 Dlhé roky vedcov trápila otázka, ako vznikajú v známom a naozaj obľúbenom syre ementál diery. Na rozuzlenie prišli až teraz nedávno, vlani… foto: ingImage Dovtedy sa vedelo, že diery v rôznych druhoch syrov sú dielom potravinárskych baktérií. Tie sa pridávajú do mlieka, ktoré je na začiatku procesu výroby syrov a vytvárajú oxid uhličitý. No a tým, že zrejúce syry, akým je aj ementál, stoja istú dobu, kým budú mať tú správnu konzistenciu a chuť, nahromadený oxid z nich robí niečo ako kysnuté cesto. V krásnom bochníku syra sa postupne vytvárajú diery guľovitého tvaru rôznych veľkostí, kým sa táto pochúťka dostane na náš stôl. Až v roku 2015 švajčiarski vedci z inštitútu Agroscope dospeli vďaka výskumu EMPA k celkom inému objavu. Diery v ementáli spôsobujú čiastočky sušenej trávy, resp. sena. Tie sa tiež, podobne ako baktérie, dostávajú do mlieka. Následne sa počas fermentovania alebo zrenia syra uvoľňujú plyny, ktoré majú na svedomí diery. Na to prišli odborníci dneška najmä vďaka tomu, že na rozdiel od tradičného chovu hovädzieho dobytka na pastvinách sa postupným presunom do uzavretých priestorov počet a veľkosť dier začali znižovať. Možno práve preto existujú v USA zákony, ktoré nariaďujú, aká má byť veľkosť dier v syroch ementálového typu… Každopádne, ementál patrí medzi najväčšie vyrábané syry na svete a máva tvar veľkých bochníkov. Zvykne sa mu hovoriť tiež švajčiarsky syr; pôvodne pochádza z horského údolia Emme pri Berne. Má hladkú bledožltú kôru, ktorá sa získava postupným uskladnením v pivniciach, kde odpočíva a tuhne pri nižších teplotách. Syr s typickou orieškovou chuťou a drevnatým prívlastkom sa z neho stáva asi za štyri mesiace. Je veľmi dôležité povedať, že práve ementál patrí medzi syry s najvyšším podielom bielkovín. foto: IngImage Dostatočný prísun bielkovín je dôležitý pre každého z nás, nielen pre športovcov či kulturistov, ktorí sa snažia naberať svaly. Bielkoviny by podľa odborníkov mali tvoriť 15-30 % denného príjmu. Telo samotné si ich pritom vytvoriť nedokáže, keďže obsahujú aminokyseliny, ktoré sa musia prijímať v potrave. Okrem toho sú syry bohatým zdrojom využiteľného vápnika, ktorý je spolu s bielkovinami potrebný pre správne fungovanie celého organizmu. Spoločne s tukmi a sacharidmi tvoria základ nutričných hodnôt potravy zdravého človeka. Vďaka svojmu zloženiu sú práve bielkoviny považované za koncentrát zdravia a sily. Prečo chutia plnotučné syry lepšie? No a pravdou je, že plnotučné syry aj lepšie chutia, pretože tuk zvýrazňuje chuť, dodáva pokrmu vláčnosť a jemnosť. Tak pokiaľ nemáte v pláne nejaké špeciálne redukčné diéty, prečo si nevychutnať práve ementál? (4 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)Loading...