Ak ste sa na dovolenku nevybrali do štvorhviezdičkového hotela, ale do apartmánu s kuchyňou, zrejme sa vareniu úplne nevyhnete.
Je leto, a preto aj ideálny čas inšpirovať sa receptami z obľúbenej talianskej kuchyne, ktoré vám prinášame v jednoduchšej a rýchlejšej verzii.
Bolognské cestoviny zo sóje
Originálny recept z talianskej kuchyne je super, ale zaberie kopu času. Vyskúšajte túto jednoduchšiu verziu, bude sa vám páčiť rovnako.
Čo budete potrebovať?
1 balík sójového granulátu
1 cibuľa
3 paradajky
1 olivy
1 väčší paradajkový pretlak
1 balík špagiet
olivový olej, soľ, čierne korenie, vegeta
Dajte variť cestoviny a medzitým si pripravte omáčku. Sójový granulát vložte do vriacej vody, posoľte, ochuťte vegetou a povarte 5 minút. Potom ho preceďte a vytlačte z neho zvyšnú vodu.
Paradajky krátko povarte, ošúpte a nakrájajte na kocky. Na olivovom oleji opražte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte olivy, nakrájané paradajky a sójový granulát.
Pridajte pretlak a nechajte omáčku zovrieť. Na záver ochuťte soľou, korením a vegetou.
Superrýchla paradajková polievka
Paradajková polievka je sýta, zdravá a deti ju milujú.
Čo budete potrebovať?
1 krabička pasírovaných paradajok
1 cibuľa
oregano, soľ, hnedý cukor
olivový olej
kocka bujónu
Na olivovom oleji opražíte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte 1 liter vody, kocku zeleninového bujónu a krabičku pasírovaných paradajok.
Necháte prevrieť a ochutíme soľou a oreganom. Môžeme pridať aj lyžičku hnedého cukru. Polievku môžeme pred podávaním posypať lyžičkou strúhaného syra.
Paradajky v lístkovom ceste
Taliansky recept na plnené paradajky si odložte na zimné obdobie. K jednoduchému receptu sa hodí klasická príloha ako pečené zemiaky, toasty alebo zeleninový šalát.
Čo budete potrebovať?
cherry paradajky
lístkové cesto
mozarella
olivový olej
lístky bazalky
Lístkové cesto vyvaľkáte nadrobno a nakrájate na štvorce. Na každý štvorec položte cherry paradajku, pokvapkajte olivovým olejom a položte na ňu plátok mozarelly.
Štvorec zlepte dokopy rovnako ako piroh a dajte piecť, kým cesto nemá zlatistú farbu. Paradajky ozdobte lístkami bazalky.
Jablkové tiramisu
Jablkové tiramisu je zdravšia a rýchlejšia verzia talianskeho, ktorý obsahuje vajíčka. Okrem čerstvých jabĺk môžete použiť aj zaváraný jabĺčkový kompót od babky.
Čo budete potrebovať?
4 jablká
2 dcl vody alebo jablkového džúsu
Prečítajte si aj: Rajčinová polievka na 5 spôsobov
cukor
1/2 citróna
250 g mascarpone
250 ml sladkej smotany
kakao
Jablká ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte do hrnca. Pridajte 4 lyžice cukru, šťavu z polovice citróna, zalejte dvoma dcl vody alebo jablkového džúsu a povarte 15 minút na miernom ohni.
Sladkú smotanu vymiešajte na šľahačku a opatrne pridajte mascarpone. Do pohárov navrstvite piškóty, jablká, mascarpone so smotanou a ozdobíte kakaom.