Príčinou cukrovky je nedostatok inzulínu v tkanivách a jeho nedostatočný účinok,“ hovorí MUDr. Zuzana Némethyová, CSc. Dôvodmi, prečo k tomu dochádza, najčastejšie sú:
autoimúnny proces, pri ktorom sa vytvoria protilátky proti B-bunkám pankreasu, a výsledkom je takmer úplné alebo úplné zastavenie tvorby inzulínu genetické faktory zvýšená produkcia niektorých hormónov zvyšujúcich hladinu glukózy v krvi (kortikosteroidy, rastový hormón…) niektoré lieky (kortikosteroidy) chronická pankreatitída (chronický zápal podžalúdkovej žľazy) Rizikové faktory Medzi hlavné faktory, ktoré významne ovplyvňujú riziko vzniku cukrovky, patria:
1. Dedičnosť. Genetika zohráva významnú úlohu a zdôrazňuje sa prakticky pri všetkých typoch DM.
2. Vek. Zatiaľ čo pre diabetes 1. typu je charakteristický začiatok v detskom a mladom dospelom veku, výskyt diabetu 2. typu stúpa s vekom, najmä po 40. roku života.
3. Nadmerný energetický príjem a konzumácia nezdravých druhov potravín. Zvýšený príjem energie a nezdravých potravín riziko diabetu významne zvyšuje. Preťažuje nároky na vylučovanie inzulínu, prispieva k poklesu citlivosti na inzulín, vedie k obezite a u predisponovaných osôb vyvoláva resp. urýchľuje začiatok ochorenia.
4. Obezita a nedostatok fyzickej aktivity Zo štatistík vyplýva, že viac ako 95 % novodiagnostikovaných diabetikov 2. typu zanedbáva telesnú aktivitu a vyše 87 % má nadváhu. Obezita je hlavným rizikovým faktorom rozvoja DM2, a to najmä obezita hornej časti tela alebo centrálna obezita. Fyzická aktivita má pozitívny vplyv na zvýšenie inzulínovej citlivosti a podľa výsledkov štúdií aj na vývoj DM u pacientov s prediabetom (pokles až o 58 %).
5. Chyby v životospráve matky počas tehotenstva, nevhodná výživa dieťaťa vo včasnom období života
6. Stres a/alebo depresia Zvýšené riziko cukrovky – prediabetes
Prediabetom nazývame stav, pri ktorom sú hladiny krvného cukru príliš vysoké na to, aby sa považovali za normálne, ale nespĺňajú kritériá pre zjavnú cukrovku. Používajú sa aj termíny ako hraničná glykémia nalačno (hodnoty krvného cukru 5,6 – 6,9 mmol/l) alebo ako narušenie glukózovej tolerancie (hodnoty krvného cukru po vypití roztoku sladkej vody v 2. hodine v teste OGTT medzi 7,8 – 11,0 mmol/l).
Pacienti s prediabetom majú relatívne vysoké riziko rozvoja cukrovky v budúcnosti, ale aj vysoké riziko pre kardiovaskulárne ochorenie (srdcový infarkt, mozgová mŕtvica). Prediabetes sa spája s obezitou, vysokými hladinami cholesterolu a krvného tuku (triglyceridy) alebo nízkou hladinou ochranného „dobrého“ HDL cholesterolu a s vysokými hodnotami krvného tlaku.
Spracované z tlačových materiálov agentúry Accelerate k svetovému dňu diabetu.
Loading...