Potreba tekutín je individuálna a nemožno uviesť univerzálny optimálny príjem, ktorý by platil pre každého. Tiež nie je platný jeden vzorec. Postupom času sa potreba tekutín u každého z nás mení.
Vhodné je vypiť ráno pohár čerstvej pomarančovej šťavy, a to ešte pred raňajkami. Dodá telu vitamíny, minerály, antioxidanty a pohotový zdroj energie pre štart do nového dňa.
Nevhodné je piť vodu pred jedlom. Zriedia sa ňou tráviace šťavy, naruší a spomalí sa priebeh trávenia.
Neodporúča sa piť nárazovo veľké dávky, ale celodenný príjem tekutín rovnomerne rozložiť.
Ovocné šťavy
Pomarančová Vynikajúci zdroj vitamínu C; obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo; prírodné antioxidanty – flavonoidy, karetonoidy; organické kyseliny. Uplatňuje sa v prevencii chronických degeneratívnych ochorení, obličkových kameňov a v prevencii chorôb z prechladnutia; zlepšuje vstrebávanie vápnika, fosforu a železa; prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi. Jablková Významný zdroj flavonoidov a ďalších fytonutrientov so silnou antioxidačnou aktivitou; obsahuje fruktózu, vitamín C, E; draslík, fosfor, vápnik, horčík, síru, železo a ďalšie minerálne látky. Prevencia chronických ochorení, udržiavanie a podpora zdravia – znižuje riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, astmy, cukrovky, zlepšuje pľúcne funkcie; uplatňuje sa pri znižovaní hmotnosti. Ananásová Má vyšší obsah sacharózy, obsahuje bromelain – enzým rozkladajúci bielkoviny; vitamíny C, E, vitamíny skupiny B; draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo, mangán, meď. Podporuje a uľahčuje trávenie bielkovín; má protizápalové a močopudné účinky; znižuje riziko vzniku krvných zrazenín, napomáha hojeniu rán. Brusnicová Významný zdroj antioxidantov – flavonoidov (hlavne antokyánov); obsahuje jednoduché cukry (glukózu, fruktózu), vitamíny C, E; vápnik, draslík, fosfor, síru, meď, zinok, mangán. Unikátne ovocie v ochrane a podpore zdravia. Účinne potláča rast Helicobacter pylori a tým znižuje riziko vývoja rakoviny žalúdka; účinná v prevencii infekcií močového traktu, rakoviny, aterosklerózy, ochorení srdca a ciev a poškodenia zraku pri cukrovke. Grapefruitová Významný zdroj vitamínu C; šťava z ružového grepu obsahuje aj karotény; má nízku energetickú hodnotu (obsahuje málo sacharidov); obsahuje draslík, vápnik, fosfor. Uplatňuje sa v prevencii nádorových a srdcovo-cievnych ochorení, spomaľuje vývoj aterosklerózy, prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu; zlepšuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Broskyňová Obsahuje vitamín C, beta-karotén, vitamíny skupiny B; veľa draslíka, málo sodíka, fosfor, horčík, vápnik, železo, meď. Má mierny močopudný a preháňavý účinok; pôsobí priaznivo pri ochoreniach horných dýchacích ciest; vhodná pre ľudí s vysokým tlakom a chorobami obličiek. Višňová Obsahuje prírodné antioxidanty – červené farbivá antokyány; málo sacharózy; beta-karotén, vitamíny B a C; draslík, fosfor, vápnik, jód, železo, mangán, meď, zinok. Má protizápalové a protisklerotické účinky, uplatňuje sa v prevencii nádorových a srdcovo-cievnych chorôb; vhodná pri znižovaní hmotnosti.
Poznámka: obsah vitamínu C je najvyšší v čerstvo pripravenej šťave.
Zdroj: Maspex Slovakia; www.nealko.sk