SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) – syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva

Viera Mikulová 0

Čo je SIBO ?

SIBO inými slovami znamená prerastanie baktérií alebo množstvo abnormálnych typov baktérii v tenkom čreve, ktoré spôsobujú rôzne tráviace problémy. Je normálne, že v tenkom čreve máme baktérie, ale nie je jedno aký druh a aké množstvo. Ak sa v tenkom čreve premnožia baktérie napríklad z hrubého čreva, môžu narušiť náš tráviaci systém. Tie totiž spotrebovávajú živiny, ktoré by mali vyživovať ľudský organizmus. Preto je pri SIBO hrozba podvýživy. SIBO však nie je vždy príčinou, ale často dôsledkom inej poruchy nášho organizmu. Preto je dôležité najskôr vyliečiť skutočnú príčinu.

Ako sa SIBO prejavuje?

SIBO nemá jedinečné špecifické príznaky a preto často krát dochádza k neskorej diagnostike. 

Medzi hlavné príznaky SIBO patria:

bolesť brucha, nafúknutie brucha, nevoľnosť, nadúvanie, poruchy trávenia, plynatosť, ale aj hnačka, či zápcha, neúmyselná strata hmotnosti a veľmi typická je aj únava. 

Ak sa SIBO nelieči môže spôsobiť závažnejšie problémy:  podvýživu, nedostatok vitamínov a minerálov. Najmä nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť problémy s nervovým systémom a anémiu. Zlé vstrebávanie vápnika môže viesť k dlhodobej osteoporóze alebo obličkovým kameňom.

Čo SIBO spôsobuje alebo čo k jeho vzniku môže významne prispieť popisujú odborníci z Clevelandskej kliniky nasledovne:

  1. nízka úroveň žalúdočnej kyseliny (žalúdočná kyselina reguluje rast baktérii) 
  2. infekcia H. Pylori 
  3. inhibítory protónovej pumpy 
  4. operácia bypassu žalúdka 
  5. dysmotilita – nedostatočná pohyblivosť tenkého čreva 
  6. gastroparéza
  7. črevná pseudoobštrukcia
  8. hypotyreóza
  9. chirurgické zákroky 
  10. divertikulóza a obštrukcie tenkého čreva
  11. zrasty na bruchu
  12. nadmerné užívanie niektorých liekov môže narušiť normálnu rovnováhu mikroflóry (antibiotiká, antacidá, narkotiká) 
  13. poruchy imunitnej nedostatočnosti 
  14. diabetes
  15. lupus
  16. celiakia
  17. zápalové ochorenia čriev, syndróm dráždivého čreva (niektoré štúdie uvádzajú, že až 80 % ľudí so syndrómom dráždivého čreva (IBS))
  18. pankreatitída
  19. rakovina hrubého čreva
  20. sklerodermia
  21. chronické zlyhanie obličiek
  22. cirhóza pečene

Prečítajte si tiež:

Diagnostika a liečba SIBO

SIBO sa diagnostikuje dychovým testom, je to jednoduchý, neinvazívny test, ktorý  meria hladiny vodíka a/alebo metánu v dychu, aby určil prítomnosť baktérií produkujúcich plyn v čreve. Na základe výsledkov sa zvyknú robiť ešte ďalšie testy na zistenie príznakov príčin a komplikácií SIBO, vrátane:

  • krvných testov na nedostatok vitamínov a bielkovín v krvi
  • test stolice na prebytok nestrávených tukov alebo žlčových kyselín
  • zobrazovacie testy na kontrolu štrukturálnych problémov 

Liečba: 

Riešenie premnoženia baktérii prebieha liečbou antibiotikami. Následne podľa stavu aj prípadne nutričnou podporou a suplementáciou. Nutnosťou však je prísna krátkodobá diéta zameraná na elimináciu symptómov a dlhodobý diétny plán. V prípade poruchy motility, lekár môže predpísať lieky na jej podporu. Ak je príčinou SIBO štrukturálny problém, lekár môže odporučiť operáciu.

Diéta pri SIBO

Vplyv na množenie nesprávnych baktérií v našom tenkom čreve ma samozrejme aj naša strava. K ich premnoženiu prispievajú najmä cukry, náhradné sladidlá, ovocie, škrobová zelenina, mlieko, mliečne výrobky a obilniny. Preto na vyhladovanie baktérii sa využíva dočasné obmedzenie všetkých sacharidov zo stravy. 

Prečítajte si tiež:

Razantnejšou verziou diéty je špeciálna tekutá strava. Tá črevným baktériám nedáva nič na trávenie a zároveň poskytuje všetku výživu, ktorú ľudský organizmus potrebuje. Predpisuje sa len na krátkodobé, terapeutické účely. 

Nízkosacharidová diéta môže fungovať ako domáca eliminačná diéta alebo udržiavacia diéta. Následne po ustúpení príznakov postupne pridávame rôzne potraviny späť a sledujeme, ako organizmus reaguje. Existuje mnoho druhov nízkosacharidových diét. Odborníci z Clevandskej kliniky odporúčajú špecifickú sacharidovú diétu (SCD) a diétu s nízkym obsahom FODMAP.

SCD – Špecifická sacharidová diéta vylučuje vybrané sacharidy zo stravy. Pri nej treba vylúčiť obilniny a obilné produkty, mlieko, mliečne výrobky.

Počas diéty sa odporúča viesť si denník potravín na sledovanie konzumovaných jedál a nápojov, rovnako aj sledovanie symptómov a zlepšení zdravotného stavu. Autorka tejto diéty, Elaine Gloria Gottschall, vo svojej knihe odporúča úvodné obdobie dvoch až piatich dní, kedy sa obmedzí strava na niekoľko ľahko tolerovateľných potravín. Potom sa pomaly pridávajú ďalšie potraviny.

Tieto potraviny môžete jesť:Tieto potraviny by ste nemali jesť:
mäso,
hydina,
ryby a mäkkýše bez prísad
oleje bez prísad a cukru,
biely ocot, mušt a horčica
káva, čaj a ovocné šťavy bez prísad a cukru
úplne prírodné arašidové maslo bez cukru
syry
čerstvá, mrazená, surová alebo varená zelenina, vrátane fazule
čerstvé ovocie alebo mrazené,
varené alebo sušené ovocie bez pridaného cukru
vajcia
domáci jogurt, ktorý kvasí aspoň 24 hodín
med
strukoviny ako sušené fazule, šošovica, hrach, hrach a lima fazuľa
nepražené kešu a nepražené arašidy v šupkeorechy, arašidy a orechové múčky
obilniny ako jačmeň, kukurica, ovos, quinoa, ryža a pšenica
výrobky z obilia ako chlieb, cereálie a cestoviny

cukríky, čokolády a iné produkty vyrobené z cukru,
kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy alebo frukto-oligosacharidov (FOS)

konzervované alebo spracované mäso
konzervovaná zelenina s prísadami
sója, cícer a fazuľové klíčky

mliečne výrobky s vysokým obsahom laktózy ako jemný čedar, jogurt z obchodu, mlieko, smotana, zmrzlina a kyslá smotana

práškové korenie ako kari, cesnak a cibuľa
morské riasy

škroby ako zemiaky, sladké zemiaky a repa
cukry vrátane melasy, kukuričného sirupu, javorového sirupu, fruktózy, sacharózy a iných spracovaných cukrov

Zdroje informácii : clevelandclinic.org , ncbi.nih.gov

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Schär

Spoločnosť Dr. Schär vyrába produkty pre rôzne špecifické výživové potreby. Bezlepkové pre pacientov s celiakiou a inými nežiadúcimi potravinovými reakciami súvisiacimi s lepkovými obilninami, bezlaktózové pre ľudí s intoleranciou laktózy a novinkou sú certifikované produkty vhodné aj pri LowFodmap diéte u pacientov so Syndrómom dráždivého čreva- IBS alebo Syndrómom bakteriálneho prerastania v tenkom čreve-SIBO. Viac sa dozviete na www.schaer.com.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...