Jedálniček tehotnej ženy má určité zásady, ktoré je vhodné rešpektovať. Základom je vždy vyvážená a zdravá strava. Žiadne radikálne obmedzenia či diéty. Neplatí už ani staré známe „treba jesť za dvoch“. Bielkoviny, sacharidy, tuky a zvýšený príjem vitamínov a minerálov.
Pochopiteľne, sú určité potraviny a jedlá, ktoré predstavujú počas tehotenstva menšie alebo väčšie riziko a tehotné ženy by sa im mali vyhýbať. V mnohých prípadoch však platí, všetkého s mierou. A do akej skupiny potravín patria, často démonizované, huby v tehotenstve?
Hríby počas tehotenstva – áno či nie?
Napriek tomu, že huby v jedálničku človeka nemajú tak významné zastúpenie, sú veľmi obľúbenou potravinou, ktorá sa využíva vo veľkej miere v gastronómii. Mnohí ľudia obľubujú chuť či arómu húb. Výnimkou nie sú ani tehotné ženy, ktoré hríby obľubovali možno už pred tehotenstvom alebo sa ich chuťové poháriky prebudili práve v období gravidity. Čo robiť, ak máte chuť na šampiňóny, dubáky alebo hlivu ustricovú?
Názory odborníkov sa v drvivej väčšine prípadov zhodujú v tom, že nie je adekvátny dôvod, pre ktorý by sa nemali hríby v tehotenstve konzumovať. Hoci nejde o nutrične nevyhnutnú zložku potravy a dokážete ju bez väčších problémov nahradiť, nie je dôvod sa im úplne vyhýbať, zvlášť, ak na ne má tehotná žena chuť. Sú lekári, ktorí konzumáciu húb v tehotenstve zakazujú, resp. neodporúčajú z dôvodu prevencie.
Zásady konzumácie húb v tehotenstve
Konzumovať sa smú jedine jedlé hríby. Konzumácia jedovatých húb, smrteľne jedovatých húb alebo hríbov s obsahom psychoaktívnych (halucinogénnych) látok môže mať pre človeka, ženu v tehotenstve i plod, negatívne až fatálne účinky.
S množstvom to netreba preháňať, nakoľko sú hríby pomerne náročné na trávenie a po konzumácii väčšieho množstva môžu vyvolať tráviace ťažkosti – ťažobu na žalúdku alebo iné gastrointestinálne problémy. U niektorých žien samotná výrazná aróma húb môže spôsobiť nevoľnosť.
Neodporúča sa konzumovať v tehotenstve hríbové zmesi – sušené, sterilizované alebo mrazené, u ktorých nemáte priamo istotu, že nemôžu obsahovať jedovaté druhy húb. Dôvodom je hlavne prevencia pred prípadným rizikom otravy. Vhodnejšie je siahnuť po jednodruhových hubách od overených predajcov alebo zberačov. Pri kupovaní hríbov v obchodných reťazcoch dbajte na ich čerstvosť a všímajte si dátum spotreby.
Hríby zo zásady nikdy nekonzumujte surové. Huby je potrebné riadne očistiť a zbaviť viditeľne poškodených častí. Vždy musia prejsť tepelnou úpravou. Hríby dokážu naviazať škodlivé či toxické látky z okolia, preto je tepelná úprava dôležitá. Obsahovať môžu aj plesňové infekcie.
Nutričná hodnota hríbov
Hríby majú svoju špecifickú výživovú hodnotu. V prvom rade ide o veľmi diétnu potravinu, ktorá obsahuje veľké množstvo minerálov, ako fosfor, horčík, zinok, sodík, vápnik či draslík. Diétny charakter sa odzrkadľuje na nízkej hodnote tukov. Napríklad 100 gramov šampiňónov predstavuje ekvivalent 28 kalórií. Samotné hríby obsahujú veľké množstvo vody. Obsahujú tiež menšie prvky vitamínov B1, B2 (riboflavín), B3 alebo B5. Taktiež majú väčšie zastúpenie vitamínu D. Viaceré klinické štúdie poukázali na zníženie rizika vzniku preeklampsie v tehotenstve a podporu cirkulácie krvi v tele. Vhodné hríby v tehotenstve sú napríklad, šampiňóny, suchohríby, dubáky, hliva ustricová, bedľa alebo kuriatka.
Hríby všeobecne nepredstavujú pre človeka špecificky významnú zložku potravy, no v potravinárskom priemysle sa využívajú v relatívne veľkej miere a sú veľmi obľúbené. Často sa huby nesprávne radia medzi rastliny, no faktom je, že v mnohom sa podobajú skôr živočíchom. U húb neprebieha fotosyntéza a preto sa skôr vyčleňujú ako samostatná ríša alebo sa radia medzi živé organizmy – opistokonty. Hubárska ríša odhadom obsahuje až 250 000 druhov rôznych húb.