Mnohí pediatri dnes upozorňujú na stúpajúci počet problémových detí. Nervozita, nepozornosť a hyperaktivita ako diagnóza sa dnes objavujú v takmer každej triede.
Malých školákov je dnes čoraz ťažšie zaujať a udržať nad knihou. Problémy s koncentráciou a sústredením sa veľmi rýchlo odrazia na zhoršenom prospechu a mnoho rodičov sa ani nenazdá, a doma majú dieťa s nálepkou „problémové“.
Do istej miery áno. Detský mozog je náchylný citlivo reagovať na rôzne podnety a v kombinácii so živou povahou a množstvom vrodenej energie môže nadmerný prísun cukru spôsobiť, že malý žiačik nebude zvládať udržať pozornosť nad šlabikárom a násobilkou.
Napriek tomu, že vedecké výskumy sú v tomto opatrné, veľa rodičov, ktorí v rodinnom jedálničku obmedzili prísun cukru v podobe sladkostí či kofeínových nápojov, potvrdilo, že ich dieťa je pokojnejšie, dlhšie sa vydrží sústrediť a zmizli aj časté bitky a hádky so súrodencami. Ak je hladina cukru v tele vyrovnaná a telo sa nemusí vysporiadať s prudkým nárastom a poklesom energie, bude sa aj dieťa cítiť lepšie, čo sa odrazí na jeho správaní.
Cukor a imunita? Kým šport a otužovanie imunite prospievajú, cukor jej škodí. Základ imunity sa totiž nachádza v hrubom čreve, kde sa nadbytočný cukor mení na tukové bunky. To spomaľuje nielen samotný metabolizmus, ale rýchlo sa prejaví aj na únave a oslabenej imunite.
Spolu so zníženým množstvom vlákniny v strave je už len krok k väčšej náchylnosti na choroby, chronickým ochoreniam, ale aj k nebezpečným chorobám ako je napríklad cukrovka, ktorá možno čoskoro zapíše medzi civilizačné problémy.
Rodičov sa však zaujímajú predovšetkým problémy s oslabenou imunitou. Tento problém sa začína už v útlom detstve.
Mamičky, ktoré majú problémy s dojčením, sa rozhodnú pre umelé mlieko. Žiaľ, už v ňom sa nachádza pridaný cukor. Rovnako ako sa neskôr pridajú detské výživy, piškóty a obľúbené kakao na večer, a problém je na svete.
Jeho nadmerný prísun spôsobuje, že biele krvinky nedokážu fungovať normálne a bojovať so škodlivými baktériami. Spolu s nedostatočným prísunom vitamínov a minerálom spôsobuje odumieranie buniek, ale aj celý rad ďalších zdravotných problémov, napríklad kôrnatenie ciev.
Každý stomatológ vám potvrdí, že s detskými zúbkami je to z roka na rok horšie. Okrem nesprávneho čistenia a vynechávania preventívnych prehliadok za to môžu aj každodenné sladkosti.
Veľkým rizikom sú aj sladené nápoje. Tie pri kontakte so sklovinou pôsobia tak, že priamo poškodzujú povrch detského zúbku a „kŕmia“ baktérie na povrchu. Tie sa potom prejavia v podobe prvých detských kazov, ktoré sú nielen bolestivé, ale aj zbytočné.
shutterstock Hlavným problémom cukru je, že je veľmi návykový Zlepšuje nám náladu a spája sa s príjemnými spomienkami – šľahačka na narodeninovej torte, čokoládové ozdoby na vianočnom stromčeku, malinovka v ruksaku na rodinnom výlete.
Aj preto majú deti a dospelí cukor tak rady, pripomína im príjemné veci a dáva pocit bezpečia pred starosťami.
Dá sa to aj bez zbytočného cukru Bez nedeľnej bábovky si máloktorá mama dokáže predstaviť víkend. S ohľadom na zdravie našich detí však netreba veľa.
Pri pečení skúste použiť menej cukru a nahradiť ho banánmi či figami. Vyhýbajte sa rôznym omáčkam a dochucovadlám z obchodu a doprajte si radšej olivový olej či bylinky.
Loading...