Na sociálnych sieťach majú mamy svoje virtuálne pieskoviská, kde si vymieňajú rady o krásach výchovy – čo téma, to priliehavejšia skupina sa dá nájsť. Veľmi diskutovanou bývajú aj prvé príkrmy a vôbec začiatky stravovania najmenších detí.
Kým niektoré mamy si užívajú potlesk za úžasné inšpirácie do jedálnička bábätiek, iné pod rúškom anonymity prinášajú do diskusie svoje nezdary. Ich deti nie sú až takí dobrí jedáci a nevedia, kde robia chybu. Často potrebujú len pochopenie, povzbudenie, že nie je všetkým dňom koniec a aj ich dieťa raz prestane ohŕňať nosom nad ich kuchárskymi schopnosťami.
No nezriedka bývajú veľmi vhodnými obeťami pre “obchodníčky so šťastím,” ktoré ich útokom na prvú signálnu začnú lanáriť na kúpu produktu, po ktorom sa ich dieťatko zázračne rozpapá a keby len to! Výsledky krvných testov budú už len svietiť na nástenke u pediatra ako ukážky z rozprávkovej knižky.
Shutterstock Omega 3 a dieťa krásne rastie… Jedným z často pretláčaných produktov na “rozjedenie detí” alebo dobrú imunitu býva rybí olej. Zázračné omega 3 si robia skvelú reklamu medzi mamami. Sú vychvaľované do nebies, deti nielenže nebývajú choré, nielenže začnú jesť, ešte sa aj “rozrozprávajú.”
Nedajbože sa aj rozposlúchajú, rozpošlú prihlášky na Harvard, rozkoncertujú v Carnegie Hall a medzitým samé odplienkujú. Čokoľvek pozitívne ti napadne, doplň.
Lenže pozor, nie sú omega 3 ako omega 3. Konkurencia, ani čert nespí – preto ak si pozorne preštudujete príspevky o rybom oleji, zistíte, že vôbec nie je jedno, aké omega 3 do dieťaťa nasúkate.
Tento rybí olej je fuj Na trhu sú rôzne značky rybích olejov za rôzne ceny. Konkurencia sa často snaží devalvovať iných tým, že neodporúča danú značku pre slabé zloženie.
Sú vraj málo prírodné, “zoxidujú skôr, ako sa stihnú vstrebať do bunkových membrán, lebo majú slabý antioxidant, a to potom telu škodí ,” “majú rizikový vitamín A, ktorý je pri vyšších dávkach toxický ,” “obsahujú cukor ,” “hodnoty omega 3 sú tam nízke .”
“Túto značku vôbec neodporúčam. Sú to vyhodené peniaze. Ak to dieťa bude užívať, nebude to mať žiaden efekt, nakoľko deficit omega 3 v tele stále zostane ,” píše “mamička,” ktorá zároveň jedným dychom ponúkne overenú alternatívu, značku, za ktorú sa vie pobiť do hrude, lebo tá jediná je pravá.
Má vraj “čisté” a účinné zloženie, hoci 300 ml fľaštička môže stáť aj viac ako 50 eur. Je najprírodnejší. To, že obsahuje arómu Tutti frutti, nikoho nevyrušuje, nikoho nedesí. Zato informácia o zoxidovaných a toxických olejoch je šupa medzi oči.
Je to, samozrejme, hoax, ktorý vyvracia aj farmaceutická laborantka z “Rodičovského manuálu ,”:
“Ak je rybí olej správne spracovaný, tak nepotrebuje antioxidanty. Antioxidanty pomáhajú tomu, že olej bude stabilnejší aj po dátume spotreby. Taktiež pomáha pri odstraňovaní pachu a vône po rybách aby sa nenarušila stabilita kyselín. Ak z oleja nebol odstraňovaný rybací zápach nie je nutné pridávať antioxidanty, pretože nedochádza k narušeniu stability kyselín .”
Naozaj sa bez rybieho oleja nezaobídeme? V jednej z týchto diskusií som podotkla, že radšej doplním omega 3 tým, že budem častejšie konzumovať ryby. Samozrejme, odpoveď, že neviem, aké ryby konzumujem, koľko toxínov a nebezpečných ťažkých kovov obsahujú, nenechala dlho čakať.
Okrem toho som sa dozvedela, že aby som úžitok omega 3 z takýchto rýb mala, musela by som zjesť rybu hneď po výlove. Jednoducho, “čistý” prírodný olej s tutti frutti príchuťou musí byť oveľa lepší ako to, keď si raz za čas doprajem lososa… to sa totiž nielenže neráta, ešte roky mi bude kolovať v žilách namiesto krvi ortuť.
Kde všade sú tie super omega 3? Zdrojom omega-3 mastných kyselín sú sladkovodné a morské ryby (makrela, tuniak, losos, treščia pečeň, ustrice, sardinky, kaviár), no dobrým zdrojom môže byť aj listová zelenina. Omega 3 obsahujú aj rastlinné oleje, ľanové semienka, chia semienka, tekvicové semienka, sója, kiwi, avokádo, vlašské orechy, morské riasy. V menších koncentráciách ich teda môžeme nájsť v prirodzenej forme v rôznych potravinách.
Napriek tomu sa nám zrejme pritrafí, že narazíme na niekoho, kto bude našu teóriu o pestrom jedálničku spochybňovať a navážať sa do nás, že to určite nestačí. Bude nás presviedčať, aby sme siahli po fľaštičke, od ktorej pomaly závisí naše zdravie a zdravie našich detí. Hoci sú to “len” výživové doplnky, majú byť lepšie ako skutočné jedlo. A to aj napriek tomu, že obsahujú prídavné a iné chemické látky, dochucovadlá, ktoré ani nemuseli byť – na rozdiel od liekov – poriadne testované.
Naša nevedomosť nás robí zraniteľnými Jedným z tých, ktorí sa dali nachytať, patrí aj lekár Tim Spector, autor publikácie Čo naozaj jeme. Úprimne priznáva, že aj on sa celé roky domnieval, že kapsuly s rybím olejom obsahujúce omega-3 mastné kyseliny sú zdravé.
Predávajú sa ako všeliek na artritídu, srdcové choroby aj demenciu. Američania míňajú na doplnky s rybím olejom viac než miliardu dolárov ročne. No výsledky tomu nezodpovedajú.
“Nedávne hodnotenia dali dohromady 79 randomizovaných testovaní, ktoré sa realizovali na 112 000 ľuďoch. Záver znel, že užívanie doplnkov omega-3 s dlhým reťazcom (rybí olej, EPA alebo DHA) nemá pozitívny vplyv na zdravie srdca ani neznižuje riziko infarktu alebo úmrtia.
Veľké vedecké testovanie 25 000 Američanov v roku 2019 nezistilo žiadne priaznivé účinky rybieho oleja užívaného na prevenciu srdcových chorôb alebo rakoviny. A iné dôležité vedecké štúdiu ukázali, že rybí olej nemá preventívny vplyv na vznik slepoty, alzheimera ani rakoviny prostaty,” píše Spector, podľa ktorého hádzať do seba tabletky na nápravu škôd spôsobených zlými stravovacími návykmi nestačí.
Spoliehať sa teda na akékoľvek zázračné riešenie, po ktorom sa dieťa “rozje,” “rozrozpráva,” “rozchodí,” “rozletí,” je zbytočne drahá pumpa vašej peňaženky. Aj vašich nervov.
Prichádza teda na rad tá ťažšia časť. Zodpovedať si, ako pestro sa doma stravujeme, aký má tá strava pôvod, koľko prirodzených potravín a koľko spracovaných sa nachádza v našom jedálničku? Ako sme na tom s pohybom a so spánkom? Ak je odpoveď iná ako tutti frutti, aspoň sa môžeme každý deň v našom úsilí zlepšovať.
Loading...