Atopický ekzém alebo aj „obyčajná“ alergia malého dieťaťa vedia dobre poprehadzovať systém v rodine. Najviac to však cítiť na jedálničku.
Zdroj: ing image.com Nie jedna mama má pocit, že na tanieri je stále to isté dokola a pestrosť je vylúčená. Ak ste v klube rodiča atopického drobca alebo aj alergika a hľadáte rôzne možnosti spestrenia jedálnička vášho atopika , skúste pozrieť na tipy z nášho fóra.
Nátierky vhodné pri atopickom akzéme Najhoršie je vystriedať to „čosi“ na chlieb ráno a možno aj večer, takže ponuka niečoho iného padne vhod. Inak, chlebík nemusí byť len rovno vytiahnutý z vrecka – dobre padne aj trošku opečený z hriankovača alebo grilu. Prípadne ho môžete zapiecť s tvrdým syrom alebo bryndzou, takto teplý je chutný s čerstvou zeleninou.
Čo je to vlastne atopický ekzém? >> >>
Na raňajky atopickým deťom chutí a neškodí aj chlebík s rastlinným maslom a posekanou žeruchou. Nátierky si pripravíte jednoducho:
Cícerová nátierka pre atopikov Cícer namočíme a uvaríme do mäkka. Cícer ako strukovina sa pripraví na varenie už za cca 2 – 4 hodiny a varenie netrvá viac ako cca 0,5 hodiny. Uvarený cícer mixujeme s olivovým alebo sezamovým olejom na pastu – podľa potreby je možné pridať trošku horúcej vody, ktorú ochutíme cesnakom a soľou, prípadne iným korením a bylinkami podľa vlastnej chuti.
Zdroj: ingimage.com Mrkvová nátierka Mrkvu najemno nastrúhame, podľa možnosti pridáme rovnako najemno nastrúhaný tvrdý syr, olivový olej alebo 1 – 2 lyžice kyslej smotany či bieleho jogurtu, soľ, cesnak a bylinky. Všetky zložky dobre vymiešame.
Varené jedlo pre atopikov Niečo treba občas aj také teplé, však? Napríklad takéto:
Špaldové placky 250 g špaldových vločiek + 80 g hladkej múky (môže byť aj celozrnná špaldová), k tomu pridať liter vody, vmiešať hrozienka, soľ, škoricu, čo kto môže papať a nechať hodinu stáť. Potom liať na horúcu panvicu asi 1 cm vrstvu a nechať poopekať do zlatista malé placky.
Zdroj: ingimage.com Karbonátky z ovsených vločiek 10 lyžíc ovsených vločiek, 2 lyžice pohánky lámanky (treba namočiť cez noc alebo pár hodín dopredu) uvariť na hustú kašu. K zmesi pridať cibuľku, múku, droždie, cesnak, majoránku, soľ. Vytvarovať placky, poukladať na plech a dať zapiecť. K plackám podávame zemiaky a zelený šalát. Obmenou miesto lámanky môže byť pridaná mrazená zeleninová zmes, vývar, cibuľka, nastrúhaný syr alebo tofu, majoránka. V tomto prípade zahustíme placky strúhankou.
Ak hľadáte vianočné recepty pri histamínovej diéte, nájdete ich tu. >> >>
Na pochutenie Ak o tom ešte neviete, uvarený cícer sa dá vyjedať namiesto orieškov, na ktoré inak môžu atopici pozerať len z diaľky. Pri chuti na sladké je klasickou ponukou hrsť kukuričných lupienkov plus hrozienka a slnečnicové semiačka – tento variant sa dá použiť podľa potreby aj ako raňajky či večera.
Loading...
chutné recepty a dá sa tak zmierniť dopadu ekzemu na dieta my sme na pokozku nasadili komplexnu starostlivost od protopan.sk a pokozka sa spamatala ale z jedalnicka sme vyhodili sladkosti, citrusy a pecivo