Naše deti nám niekedy vyrobia zábavku v rozpätí 15 sekúnd a my potom tie pekné veci čistíme pol dňa. Predtým hlavne ešte zisťujeme, čím tie čučoriedky, čokoládu, živicu … vôbec môžeme odstrániť.
Poďme sa teda pozrieť na to, čo fungovalo našim mamám a starým mamám – nielen na škvrny, ale aj na iné veci v domácnosti.
Škvrny
- Sadze jemne čistíme chlebovou striedkou.
- Sviečku odstránime z látky tak, že dáme zvrchu i zospodu pijavý papier a hladíme teplou žehličkou.
- Špenát silno pretierame prekrojeným surovým zemiakom, potom perieme vo vlažnej vode s pracím práškom a vypláchame.
- Tráva sa čistí liehom alebo éterom a nakoniec sa oblečenie preperie vodou.
- Atramentové škvrny na nábytku vyčistíme čerstvou citrónovou alebo pomarančovou kôrou, na bielom nábytku nám s atramentom pomôže handrička namočená v petroleji.
- Čučoriedkové fľaky namočte na 24 hodín do kyslého mlieka a potom preperte.
- Krv na bielych tkaninách namočíme najprv do studenej vody, potom použijeme mydlo, prípadne 3% ný peroxid vodíka.
- Zmrzlinu odstránime z oblečenia namočením do vlažnej vody, potom jemne preperieme, necháme vyschnúť a vykefujeme.
- Živicu čistíme liehom, čpavkom alebo toluénom (opatrne!!!).
Kvety
Aj vy si radi dáte do vázy pár krásne farebných a voňavých jarných kvetov? Ako ich udržať dlhšie pekné a čerstvé? Vyskúšajte:
- Stopku každého kvetu na reze poklepte kladivom. Vytvorí sa tak väčšia plocha na prijímanie vody. Ak nechcete použiť kladivo, zostrihnite ich záhradníckymi nožnicami.
- Nenechávajte lístky na tej časti stopky, ktorá je vo vode. Hnijúce listy infikujú vodu a kvet začne skoro vädnúť.
- Vodu vymieňajte vo váze každý deň.
- Kvety vydržia dlho pekné, ak ich stonky zapichneme do rozrezaného zemiaka a tak ich vložíme do vody.
- Vodu, v ktorej ste umývali mäso, nevylievajte. Je výborným prostriedkom na polievanie izbových kvetín.
Mäso
Pre ženy, ktoré ešte len začínajú „fungovať“ vo vlastnej kuchyni, možno budú inšpirujúce tipy, ako pracovať s mäsom.
- Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, nechajte vychladnúť vo vlastnej šťave. Nebude suché a bude mať dobrú chuť.
- Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, ak ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka.
- Mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované.
- Hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme.
- V prírode udržíme sviežosť mäsa, keď ho zabalíme do listov pŕhľavy a uložíme do tieňa.
Z každého rožku trošku
Naše mamy mali dobrý recept na rôzne situácie.
- Koberec oživíme, ak ho prekefujeme octovou vodou.
- Zápach z termosky odstránime pomocou octu a soli, nakoniec ju dobre opláchneme.
- Zhasínajúci oheň sa znovu rozhorí, ak ho posypeme hrsťou soli.
- Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice to nijak nezmení.
- Masť nestrieka z panvice alebo hrnca, keď pred rozohrievaním nasypeme na panvicu trochu soli.
- Keď máte málo tvarohu, napr. na buchty, nastrúhajte doň trochu varených zemiakov. Bude jemnejší.
Inšpirujte sa: Tipy pre moderné gazdinky.
- Ak nechceme, aby vajíčko pri varení prasklo, prepichneme pred varením jeho špicatejší koniec ihlou.
- Nešľahajte sneh z bielka vajíčok, ktoré ste práve vybrali z chladničky. Musia mať izbovú teplotu.
zdroj: ABC modernej domácnosti
Keď chcem byť čistá, za deň zmením tričko aj 5x. A funguje to, som čistá