Ako na škvrny a iné drobnosti do domácnosti

Mária Kopčíková 1

Naše deti nám niekedy vyrobia zábavku v rozpätí 15 sekúnd a my potom tie pekné veci čistíme pol dňa. Predtým hlavne ešte zisťujeme, čím tie čučoriedky, čokoládu, živicu … vôbec môžeme odstrániť.

flaky, spina, detske oblecenie
ingimage

Poďme sa teda pozrieť na to, čo fungovalo našim mamám a starým mamám – nielen na škvrny, ale aj na iné veci v domácnosti.

Škvrny

  • Sadze jemne čistíme chlebovou striedkou.
  • Sviečku odstránime z látky tak, že dáme zvrchu i zospodu pijavý papier a hladíme teplou žehličkou.
  • Špenát silno pretierame prekrojeným surovým zemiakom, potom perieme vo vlažnej vode s pracím práškom a vypláchame.
  • Tráva sa čistí liehom alebo éterom a nakoniec sa oblečenie preperie vodou.
  • Atramentové škvrny na nábytku vyčistíme čerstvou citrónovou alebo pomarančovou kôrou, na bielom nábytku nám s atramentom pomôže handrička namočená v petroleji.
  • Čučoriedkové fľaky namočte na 24 hodín do kyslého mlieka a potom preperte.
  • Krv na bielych tkaninách namočíme najprv do studenej vody, potom použijeme mydlo, prípadne 3% ný peroxid vodíka.
  • Zmrzlinu odstránime z oblečenia namočením do vlažnej vody, potom jemne preperieme, necháme vyschnúť a vykefujeme.
  • Živicu čistíme liehom, čpavkom alebo toluénom (opatrne!!!).
kvety, voda vo váze, starat o kvety
ingimage

Kvety

Aj vy si radi dáte do vázy pár krásne farebných a voňavých jarných kvetov? Ako ich udržať dlhšie pekné a čerstvé? Vyskúšajte:

  • Stopku každého kvetu na reze poklepte kladivom. Vytvorí sa tak väčšia plocha na prijímanie vody. Ak nechcete použiť kladivo, zostrihnite ich záhradníckymi nožnicami.
  • Nenechávajte lístky na tej časti stopky, ktorá je vo vode. Hnijúce listy infikujú vodu a kvet začne skoro vädnúť.
  • Vodu vymieňajte vo váze každý deň.
  • Kvety vydržia dlho pekné, ak ich stonky zapichneme do rozrezaného zemiaka a tak ich vložíme do vody.
  • Vodu, v ktorej ste umývali mäso, nevylievajte. Je výborným prostriedkom na polievanie izbových kvetín.
čistenie, domáce cistidlá
ingimage

Mäso

Pre ženy, ktoré ešte len začínajú „fungovať“ vo vlastnej kuchyni, možno budú inšpirujúce tipy, ako pracovať s mäsom.

  • Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, nechajte vychladnúť vo vlastnej šťave. Nebude suché a bude mať dobrú chuť.
  • Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, ak ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka.
  • Mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované.
  • Hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme.
  • V prírode udržíme sviežosť mäsa, keď ho zabalíme do listov pŕhľavy a uložíme do tieňa.

Z každého rožku trošku

Naše mamy mali dobrý recept na rôzne situácie.

skvrny cistenie
ingimage
  • Koberec oživíme, ak ho prekefujeme octovou vodou.
  • Zápach z termosky odstránime pomocou octu a soli, nakoniec ju dobre opláchneme.
  • Zhasínajúci oheň sa znovu rozhorí, ak ho posypeme hrsťou soli.
  • Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice to nijak nezmení.
  • Masť nestrieka z panvice alebo hrnca, keď pred rozohrievaním nasypeme na panvicu trochu soli.
  • Keď máte málo tvarohu, napr. na buchty, nastrúhajte doň trochu varených zemiakov. Bude jemnejší.



Inšpirujte sa: Tipy pre moderné gazdinky.

  • Ak nechceme, aby vajíčko pri varení prasklo, prepichneme pred varením jeho špicatejší koniec ihlou.
  • Nešľahajte sneh z bielka vajíčok, ktoré ste práve vybrali z chladničky. Musia mať izbovú teplotu.

zdroj: ABC modernej domácnosti

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 4,90 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár