K Vianociam patria aj nepečené koláče. Asi preto, že aj rúra si potrebuje niekedy oddýchnuť 🙂 Vyskúšajte z našich receptov na griláž a rôzne guľky – rumové, vanilkové, gaštanové, kokosové, Mozartove…
Canva
Griláž
Na griláž potrebujeme:
250 g kryštálového cukru
250 g masla
250 g vlašských orechov – na jemno namletých + nasekaných (záleží na vašej preferencii, či chcete, aby bolo do niečoho aj “zahryznúť”, vtedy je pomer orechov 50 : 50 jemne mleté a hrubo nasekané)
1 Salko alebo sladené kondenzované mlieko
oblátky (ak máte celiakiu, potom bezlepkové)
Postup:
V hlbokom hrnci necháme skaramelizovať cukor tak, aby sa nepripálil. Je potrebné pri hrnci stáť a miešať a miešať.
Keď nám cukor skaramelizuje, môžeme postupne pridávať maslo. Napríklad po štvrtinkách. A miešať a miešať (pozor, zmes pení).
Do karamelovo-maslovej hmoty pridáme mlieko a opäť miešame. Chvíľku povaríme a vmiešame orechy.
Ešte horúcu plnku natierame na oblátky. Necháme stuhnúť v chlade. Griláž môžeme zaťažiť napríklad plechom, na ktorý položíme kilo cukru alebo knihu vianočných receptov 🙂
Na ďalší deň nakrájame ostrým nožom na pekné rezy.
Canva
Karamelové guľky z kornflejksov/burizónov
Karamelové guľky vychádzajú z klasického receptu na griláž, avšak sú bez orechov. Takisto hmotou neplníme oblátky, ale robíme guľky, a to buď s burizónmi alebo corn flakes. Z receptu môžete pripraviť cca 45-50 guliek (podľa veľkosti, či ochutnávania v procese).
Na karamelové guľky potrebujeme:
300 g kryštálového cukru
1 balenie sladeného kondezovaného mlieka
250 g masla
1 balík burizónov alebo 300 g corn flakes
Postup:
Nachystáme si suroviny: otvoríme kondenzované mlieko, maslo pokrájame na menšie kocky (aby sa lepšie topilo), sáčok s burizónmi / kukuričnými vločkami si otvoríme.
V hlbokej panvici si roztopíme cukor na karamel , stále miešame, aby sa nepripálil – pozor, je veľmi horúci!
Do karamelu pridáme kondenzované mlieko a miešame maximálnou rýchlosťou.
Keď sa mlieko spojilo s karamelom, pridáme maslo a opäť miešame do spojenia hmoty.
Do spojenej karamelovej hmoty nasypeme burizóny alebo kukuričné vločky .
Necháme mierne vychladnúť .
Vytvarujeme guľky alebo hrudky a naukladáme do košíčkov, necháme na tácke stuhnúť do ďalšieho dňa.
Dobre odložíme, aby do Vianoc aspoň pár zostalo.
Prečítajte si viac:
Canva
Rumové/vanilkové guľôčky
Potrebujeme:
200 g lieskových orieškov
100 g bezlepkových piškót
100 g tmavej bezlepkovej čokolády
100 g masla
100 g práškového cukru
30 ml rumu alebo ako alternatíva bez alkoholu vanilková esencia
Postup:
Lieskové oriešky pomelieme, nasucho opražíme na panvici a necháme vychladnúť.
Bezlepkové piškóty dáme do mikroténového vrecka a pomocou valčeka na cesto ich rozdrvíme (môžeme použiť aj mixér).
Čokoládu nastrúhame.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom a vmiešame doň polovicu orieškov, rozdrvené piškóty, nastrúhanú čokoládu a rum. Ak chceme verziu bez alkoholu, namiesto rumu pridáme vanilkovú esenciu. Vypracujeme kompaktnú hmotu.
Orieškovú hmotu rozdelíme na kúsky a vytvarujeme z nich guľôčky. Obalíme ich vo zvyšných opražených orieškoch. Ako alternatívu môžeme obaliť guľôčky v roztopenej čokoláde, mletých pistáciách či v kokose.
Recept: Katarína Olejárová, Recepty pre celiatikov .
Gaštanové guľôčky Truffles
Potrebujeme:
150 ml smotany na šľahanie 33 %
kôra z 1/2 pomaranča
150 g horkej čokolády 70 %
50 g masla
500 g mrazeného gaštanového pyré
50 g medu
20 ml tuzemáku
100 g kakaa
Postup:
V menšom kastróle zohrejeme smotanu ochutenú nastrúhanou pomarančovou kôrou. Dávame pozor, nesmie vrieť. Horúcou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu, pridáme zmäknuté maslo, necháme minútu postáť a rozmiešame o hladkej lesklej polevy – ganache.
V robote rozmiešame rozmrazené gaštanové pyré s medom a tuzemákom. Prilejeme čokoládovú ganache a miešame do spojenia. Pripravený základ prelejeme do misky a necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Na druhý deň z hmoty tvarujeme guľôčky s váhou približne 20 gramov. Dôkladne ich obalíme v kakau. Skladujeme v chladničke.
Recept: 100 receptov z Kuchyne Lidla .
Canva
Mozartove guľky
Potrebujeme:
20 celých lieskovcov
110 g marcipánu prírodnej farby so 40-percentným obsahom mandlí
Poleva: 80 g čokolády na varenie a 40 g masla
Dokončenie: 100 g posekaných lieskovcov na obalenie
Postup:
Celé lieskovce pražíme v mikrovlnnej rúre 4-5 minút. Keď vychladnú, ošúpeme ich.
Marcipán premiesime na pracovnej doske, natenko vyvaľkáme a nakrájame na malé štvorčeky, v ktorých obaľujeme celé lieskovce.
Nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu na varenie a vymiešame ju s maslom. Marcipánové guľky namočíme do roztopenej čokolády, necháme trochu odkvapkať a obalíme v posekaných lieskovcoch. Necháme stuhnúť v chladničke.
Recept: Alžbeta Švorcová, Sladký život bez lepku .
Canva
Kokosové guľky
Potrebujeme:
200 g kokosovej smotany (tuhá časť z plechovky studeného kondenzovaného mlieka)
130 g sušeného kokosu
30 – 60 g medu alebo javorového sirupu
štipka vanilky
nelúpané mandle
sušený kokos na obaľovanie
Postup:
Kokosovú smotanu, sušený kokos, med alebo javorový sirup a vanilku dajte do nádoby mixéra. Všetko spolu riadne vymixujte, niekoľkokrát pritom stierkou zotrite hmotu z krajov nádoby. Kokosovú zmes preložte do misky a nechajte aspoň 20 minút odstáť.
Do kúska kokosovej zmesi zabaľte nelúpanú mandľu a vytvarujte úhľadnú guľku. Postup opakujte, kým sa zmes neminie.
Guľky obaľte v sušenom kokose a odložte do chladu stuhnúť.
Canva
Jednoduché Raffaello
Potrebujeme:
250 g strúhaného kokosu,
1 salko,
1 balíček lieskových orechov
Postup:
Kokos zmiešame so salkom a tvarujeme guľky, do ktorých vkladáme lieskový orech. Nakoniec guľky obalíme v kokose.
Prečítajte si aj:
Šuhajdy Lenivej kuchárky
Potrebujeme:
200 g horkej čokolády (70 %)
4 PL kokosového oleja
50 ml Baileys likéru
50 g sušených čerešní
hrsť pistácií alebo soľ na posypanie
Postup:
Do menšej misky nasypeme sušené čerešne (bez kôstky a konzervantov), ktoré zalejeme Baileys likérom (50 ml). Premiešame lyžičkou a necháme postáť 30 minút, aby čerešne nasiakli vôňu a chuť likéru.
Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pridáme k nej kokosový olej a likér (čerešne precedíme a odložíme bokom) a dobre premiešame. Ak je čokoládová náplň príliš hustá, pridajte ešte lyžicu kokosového oleja, aby ste získali akurátnu konzistenciu.
Na tácku alebo menší plech rozprestrieme košíčky, ktoré následne plníme čokoládovou náplňou do jednej tretiny (stačí teda 1 ČL náplne). Do stredu vložíme čerešňu, ktorú prikryjeme čokoládovou náplňou. Navrch nasypeme trochu nasekaných pistácií a tácku so šuhajdami vložíme na 15 až 20 minút do mrazničky. Potom šuhajdy z mrazničky vyberieme a skladujeme ich v chladničke.
Tip: Ešte zaujímavejšiu chuť pridáte šuhajdám vtedy, ak niektoré z nich namiesto pistácií ozdobíte štipkou soli a naplníte ich napr. arašidovým maslom.
Recept: Veronika Čopíková, Lenivá kuchárka .
Prečítajte si aj:
Loading...