Cestoviny a pizza Upečte si kvalitný chlebík Lenka Tinková 15. mája 2017 1 Bio trend mnohé mamičky plynule nalákal do bio oddelenia potravín. Či kupujete tmavý chlieb, či biely, oba môžu byť veľkým sklamaním. Aj tie tmavé so semiačkami, krásne zabalené a vyzerajúce, môžu mať zádrhel. Stačí si pozrieť zloženie. Ak tam nájdete len múku, kvások a vodu, vyhrali ste. Inak sú väčšinou plné éčok, pridaných farbív, látok, stabilizátorov… Než jesť niečo podobné, skúste chleba domáci. Nepotrebujete ani stráviť hodiny v kuchyni ani domácu pekáreň. Receptov na chlieb nájdete na internete pomerne veľa. My sme pre vás vybrali dva najjednoduchšie. Chleba s kvasnicami Na tento chlieb potrebujete zmiešať dve múky. Pokojne podľa vlastného výberu. Platí pravidlo, že najmenej zdravá je pšeničná. Preto voľte radšej tieto varianty: žitná, špaldová, pšenová, grahamová. Ingrediencie: 25 g droždia 1 uvarený zemiak (zemiak môže byť aj nemusí) 500 g múky (dali sme žitnú celozrnnú a špaldovú. Môžete kombinovať aj žitnú s pšenovou alebo grahamovú) 2 lyžičky soli semiačka podľa chuti rasca, ak vám chutí Príprava: Ingrediencie zmiešajte spolu s vlažnou vodou do cesta. Potom nechajte hodinu v miske vykysnúť. Po hodine vypracujte cesto do tvaru bochníka. Položte na papier na pečenie na plechu a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Potom cesto potrite vodou. Niekto dáva aj hrnček vody priamo na plech s chlebíkom, aby sa odparovala a bol vláčnejší. už len bochník na plechu strčíte do trúby. Prvých 15 minút na 280 stupňov, aby sa na ňom spravila chrumkavá kôrka. A potom 45 minút až 6O na 180 stupňov. Podľa trúby. Či je chleba dostatočne prepečený zistíte tak, že do prostriedku strčíte špajlu a keď sa na ňu neprichytí cesto, môžete vybrať. Po vybratí chlebíku ho prikryte vlhkou utierkou, pekne zmäkne a nebudete vidieť rozdiel medzi vašim a kupovaným. Vlastne áno, jeden tu je. Je chutnejší a zdravší 🙂 Tip na dobrú chuť: Spravte si k chlebíku bylinkové maslo. Nechajte maslo vonku než zmäkne. Potom ho zmiešajte s bylinkami podľa chuti: kôpor, bazalka, tymián… môžete pridať aj cesnak. Maslo dajte do misky a do chladničky stuhnúť. Mňam na teplý chlebík 🙂 Chleba s jogurtom Špaldový chlieb s jogurtom je ešte jednoduchší. A hlavne varianta pre tých, ktorých kvasnicový nafukuje bruško. Ingrediencie: 450 g špaldovej múky 1 lyžička soli 1 lyžička cukru 1 lyžica sódy 500 g bieleho hustého jogurtu gréckeho typu Postup: Ingrediencie spolu vymiešame, aby sa masa spojila a vytvarujeme bochník. Dajte hneď piecť do vyhriatej trúby na 190 stupňov cca 50 min. Pečte napríklad v jenskej mise s pečiacim papierom na spodu. Ak večer upečiete, ráno môžete mať pre rodinu chutné raňajky. Foto: sxc.hu (13 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)Loading... Komentáre k článku Ja si pečiem tieto chleby http://www.dobrenapady.info/chlieb-cr8.htm Odpovedať Pridaj komentár Zrušiť odpoveďMeno *
Cestoviny a pizza Upečte si kvalitný chlebík Lenka Tinková 15. mája 2017 1 Bio trend mnohé mamičky plynule nalákal do bio oddelenia potravín. Či kupujete tmavý chlieb, či biely, oba môžu byť veľkým sklamaním. Aj tie tmavé so semiačkami, krásne zabalené a vyzerajúce, môžu mať zádrhel. Stačí si pozrieť zloženie. Ak tam nájdete len múku, kvások a vodu, vyhrali ste. Inak sú väčšinou plné éčok, pridaných farbív, látok, stabilizátorov… Než jesť niečo podobné, skúste chleba domáci. Nepotrebujete ani stráviť hodiny v kuchyni ani domácu pekáreň. Receptov na chlieb nájdete na internete pomerne veľa. My sme pre vás vybrali dva najjednoduchšie. Chleba s kvasnicami Na tento chlieb potrebujete zmiešať dve múky. Pokojne podľa vlastného výberu. Platí pravidlo, že najmenej zdravá je pšeničná. Preto voľte radšej tieto varianty: žitná, špaldová, pšenová, grahamová. Ingrediencie: 25 g droždia 1 uvarený zemiak (zemiak môže byť aj nemusí) 500 g múky (dali sme žitnú celozrnnú a špaldovú. Môžete kombinovať aj žitnú s pšenovou alebo grahamovú) 2 lyžičky soli semiačka podľa chuti rasca, ak vám chutí Príprava: Ingrediencie zmiešajte spolu s vlažnou vodou do cesta. Potom nechajte hodinu v miske vykysnúť. Po hodine vypracujte cesto do tvaru bochníka. Položte na papier na pečenie na plechu a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Potom cesto potrite vodou. Niekto dáva aj hrnček vody priamo na plech s chlebíkom, aby sa odparovala a bol vláčnejší. už len bochník na plechu strčíte do trúby. Prvých 15 minút na 280 stupňov, aby sa na ňom spravila chrumkavá kôrka. A potom 45 minút až 6O na 180 stupňov. Podľa trúby. Či je chleba dostatočne prepečený zistíte tak, že do prostriedku strčíte špajlu a keď sa na ňu neprichytí cesto, môžete vybrať. Po vybratí chlebíku ho prikryte vlhkou utierkou, pekne zmäkne a nebudete vidieť rozdiel medzi vašim a kupovaným. Vlastne áno, jeden tu je. Je chutnejší a zdravší 🙂 Tip na dobrú chuť: Spravte si k chlebíku bylinkové maslo. Nechajte maslo vonku než zmäkne. Potom ho zmiešajte s bylinkami podľa chuti: kôpor, bazalka, tymián… môžete pridať aj cesnak. Maslo dajte do misky a do chladničky stuhnúť. Mňam na teplý chlebík 🙂 Chleba s jogurtom Špaldový chlieb s jogurtom je ešte jednoduchší. A hlavne varianta pre tých, ktorých kvasnicový nafukuje bruško. Ingrediencie: 450 g špaldovej múky 1 lyžička soli 1 lyžička cukru 1 lyžica sódy 500 g bieleho hustého jogurtu gréckeho typu Postup: Ingrediencie spolu vymiešame, aby sa masa spojila a vytvarujeme bochník. Dajte hneď piecť do vyhriatej trúby na 190 stupňov cca 50 min. Pečte napríklad v jenskej mise s pečiacim papierom na spodu. Ak večer upečiete, ráno môžete mať pre rodinu chutné raňajky. Foto: sxc.hu (13 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)Loading...
Ja si pečiem tieto chleby http://www.dobrenapady.info/chlieb-cr8.htm