Veľkonočný bochník, vianočka a zeleninová štrúdľa

Silvia Bodláková 0

Na sviatky sa u nás dosť pieklo a chystalo. Stretávali sme sa celá široká rodina. Vždy u niekoho iného, ale každý musel vždy niečo priniesť.

Ja som si na tohtoročné Veľkonočné sviatky prichystala tieto recepty. Samozrejme okrem údenej šunky, či plnených vajíčok a iných takých viac známych jedál.

Ingimage

 

Veľkonočný bochník

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky (preosejte, krajšie nakysne),
  • 150 g masla,
  • 250 g práškového cukru,
  • 3 žĺtky, 2 vajcia,
  • 30 g čerstvého droždia,
  • 300 ml mlieka,
  • 50 g posekaných mandlí

Postup:

Z vlažného mlieka a droždia si urobíme kvások. Necháme ho podkysnúť asi 10 minút. Potom do neho primiešame žĺtky a vajcia a zmäknuté maslo. Nakoniec vmiešame múku. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvoríme na vymastenom pekáči bochník, posypeme ho mandlami a necháme asi hodinu kysnúť. Potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 180oC asi 45 minút.

Niekedy do cesta vmiešam hrozienka (hrozienka najprv vyváľam v hrubej múke, aby sa lepšie zmiešali s cestom a neprepadali sa v ňom) a potom bochník už neposýpam mandlami.

 

Veľkonočná „vianočka“

Potrebujeme:

  • 500 g preosiatej hladkej múky (nie špeciál 00),
  • 25 g čerstvého droždia,
  • 50 g práškového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 200 ml vlažného mlieka,
  • 50 rozpusteného masla

Postup:

Všetko zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť asi štvrťhodiny. Potom cesto rozdelíme na tri časti, z ktorých vytvarujeme valčeky a zmotáme ich do vrkoča. Necháme ešte asi pol hodiny vykysnúť a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 180oC asi 25 minút.

 

Zeleninová štrúdľa

Potrebujeme:

  • 250g lístkového cesta,
  • 3 na tvrdo uvarené vajcia,
  • 120 ml bieleho jogurtu,
  • 1 vajce,
  • 150 g mrazenej zeleniny (hrášok a mrkva),
  • 50 g na drobno nakrájanej šunky

Najprv si pripravíme plnku. Zeleninu povaríme asi dve minúty v osolenej vode. Zlejeme a necháme dobre odkvapkať. Vymiešame ju spolu s jogurtom, vajcom, na drobno pokrájanými vajcami, šunkou a trochou soli.

Lístkové cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm. Potrieme ho plnkou a stočíme. Prenesiem na vymastený plech, kde povrch štrúdle potrieme teplým mliekom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180oC asi 40 minút.

Všetkým prajem dobrú chuť!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár