Na sviatky sa u nás dosť pieklo a chystalo. Stretávali sme sa celá široká rodina. Vždy u niekoho iného, ale každý musel vždy niečo priniesť.
Ja som si na tohtoročné Veľkonočné sviatky prichystala tieto recepty. Samozrejme okrem údenej šunky, či plnených vajíčok a iných takých viac známych jedál.
Ingimage Veľkonočný bochník Potrebujeme:
500 g polohrubej múky (preosejte, krajšie nakysne), 150 g masla, 250 g práškového cukru, 3 žĺtky, 2 vajcia, 30 g čerstvého droždia, 300 ml mlieka, 50 g posekaných mandlí Postup:
Z vlažného mlieka a droždia si urobíme kvások. Necháme ho podkysnúť asi 10 minút. Potom do neho primiešame žĺtky a vajcia a zmäknuté maslo. Nakoniec vmiešame múku. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvoríme na vymastenom pekáči bochník, posypeme ho mandlami a necháme asi hodinu kysnúť. Potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 180o C asi 45 minút.
Niekedy do cesta vmiešam hrozienka (hrozienka najprv vyváľam v hrubej múke, aby sa lepšie zmiešali s cestom a neprepadali sa v ňom) a potom bochník už neposýpam mandlami.
Veľkonočná „vianočka“ Potrebujeme:
500 g preosiatej hladkej múky (nie špeciál 00), 25 g čerstvého droždia, 50 g práškového cukru, 2 vajcia, 200 ml vlažného mlieka, 50 rozpusteného masla Postup:
Všetko zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť asi štvrťhodiny. Potom cesto rozdelíme na tri časti, z ktorých vytvarujeme valčeky a zmotáme ich do vrkoča. Necháme ešte asi pol hodiny vykysnúť a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 180o C asi 25 minút.
Zeleninová štrúdľa Potrebujeme:
250g lístkového cesta, 3 na tvrdo uvarené vajcia, 120 ml bieleho jogurtu, 1 vajce, 150 g mrazenej zeleniny (hrášok a mrkva), 50 g na drobno nakrájanej šunky Najprv si pripravíme plnku. Zeleninu povaríme asi dve minúty v osolenej vode. Zlejeme a necháme dobre odkvapkať. Vymiešame ju spolu s jogurtom, vajcom, na drobno pokrájanými vajcami, šunkou a trochou soli.
Lístkové cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm. Potrieme ho plnkou a stočíme. Prenesiem na vymastený plech, kde povrch štrúdle potrieme teplým mliekom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180o C asi 40 minút.
Všetkým prajem dobrú chuť!
Loading...