Urobiť si ich samozrejme môžete kedykoľvek, ale počas fašiangového obdobia sú akosi typickejšie.
Pokiaľ chcete rodinu prekvapiť a podávať šišky s penou, nemusíte ísť do lesa po šišky borovicové a ozdobiť ich penou na holenie 🙂 Radšej si upečte doma šišky chrumkavé, vláčne, ozdobené lekvárom (najlepšie domácim).
Recept na šišky Je ich veľa, každá gazdiná má asi ten svoj obľúbený. Šišky tvarohové , nutelové, lekvárové …
Ja som sa o šišky pokúsila prvý raz vlani, recept som okukala a mierne som ho modifikovala. Nech sa páči:
800 g polohrubej múky 80 – 100g cukru 3 vajcia 160 g masla mlieko – cca 3 dl 1 kvasnice štipka soli postrúhaná kôra z umytého citrónu Postup prípravy šišiek Do asi 1 dl vlažného mlieka rozmiešajte kocku kvasníc, pridajte 1 čajovú lyžičku cukru a 1 lyžičku múky. Nechajte vykysnúť kvások. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, žĺtky, maslo, vykysnutý kvások, soľ, kôru z citróna a zvyšné mlieko. Miešajte. Ja mám vo zvyku použiť ručný šľahač s metlami na kysnuté cesto, urobím tak základné spracovanie a potom pokračujem miesením rukou. Vyšľahajte sneh z 3 bielkov a postupne pridávajte k takmer vymiesenému cestu. Podľa potreby pridávajte múku. Cesto musí byť vymiesené tak, aby sa nelepilo na misu. Nechajte kysnúť asi hodinu, na teplom mieste – ale nie na radiátore, pod utierkou. Vykrajujeme, vysmážame Po vykysnutí rozvaľkajte na plát o hrúbke asi 1 cm a pohárom vykrajujte kolieska. Ukladajte bokom, na utierku. Vykrojené kolieska nechajte ešte „podkysnúť“, asi ½ hodinu. Pred vysmážaním urobte do každého kolieska koncom varechy dierku. Na panvicu nalejte olej, oleja musí byť pomerne veľa, šišky by v ňom mali plávať. Keď je olej dobre rozohriaty, znížte plameň (alebo stupeň), šišky sa smažia rýchlo, tak aby vám nezhoreli. Vysmážajú sa najprv dierkou nadol. Po vybratí z oleja sa odporúča dať ich na utierku alebo servítku, aby sa odsal prebytočný tuk. No tieto šišky som len nastavala do jenskej misy a oleja z nich odkvapkaného takmer nebolo. Pred podávaním do každej dierky šišky dajte za lyžičku lekváru a posypte práškovým cukrom. Ochutnávači komentovali, že šišky vôbec nie sú mastné. Z tejto dávky nám vyšlo 44 šišiek, čo je celkom dosť na takú priemernú štvorčlennú rodinu. No my sme dnes uhostili ďalších štyroch návštevníkov, takže šišky zmizli asi za štyri hodinky :-).
Dobrú chuť!
Loading...