Urobiť si ich samozrejme môžete kedykoľvek, ale počas fašiangového obdobia sú akosi typickejšie.
Pokiaľ chcete rodinu prekvapiť a podávať šišky s penou, nemusíte ísť do lesa po šišky borovicové a ozdobiť ich penou na holenie 🙂 Radšej si upečte doma šišky chrumkavé, vláčne, ozdobené lekvárom (najlepšie domácim).

Recept na šišky
Je ich veľa, každá gazdiná má asi ten svoj obľúbený. Šišky tvarohové, nutelové, lekvárové …
Ja som sa o šišky pokúsila prvý raz vlani, recept som okukala a mierne som ho modifikovala. Nech sa páči:
- 800 g polohrubej múky
- 80 – 100g cukru
- 3 vajcia
- 160 g masla
- mlieko – cca 3 dl
- 1 kvasnice
- štipka soli
- postrúhaná kôra z umytého citrónu

Postup prípravy šišiek
- Do asi 1 dl vlažného mlieka rozmiešajte kocku kvasníc, pridajte 1 čajovú lyžičku cukru a 1 lyžičku múky. Nechajte vykysnúť kvások.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, žĺtky, maslo, vykysnutý kvások, soľ, kôru z citróna a zvyšné mlieko. Miešajte. Ja mám vo zvyku použiť ručný šľahač s metlami na kysnuté cesto, urobím tak základné spracovanie a potom pokračujem miesením rukou.
- Vyšľahajte sneh z 3 bielkov a postupne pridávajte k takmer vymiesenému cestu.
- Podľa potreby pridávajte múku. Cesto musí byť vymiesené tak, aby sa nelepilo na misu.
- Nechajte kysnúť asi hodinu, na teplom mieste – ale nie na radiátore, pod utierkou.
Vykrajujeme, vysmážame
- Po vykysnutí rozvaľkajte na plát o hrúbke asi 1 cm a pohárom vykrajujte kolieska. Ukladajte bokom, na utierku. Vykrojené kolieska nechajte ešte „podkysnúť“, asi ½ hodinu.
- Pred vysmážaním urobte do každého kolieska koncom varechy dierku.
- Na panvicu nalejte olej, oleja musí byť pomerne veľa, šišky by v ňom mali plávať. Keď je olej dobre rozohriaty, znížte plameň (alebo stupeň), šišky sa smažia rýchlo, tak aby vám nezhoreli. Vysmážajú sa najprv dierkou nadol.

- Po vybratí z oleja sa odporúča dať ich na utierku alebo servítku, aby sa odsal prebytočný tuk. No tieto šišky som len nastavala do jenskej misy a oleja z nich odkvapkaného takmer nebolo.
- Pred podávaním do každej dierky šišky dajte za lyžičku lekváru a posypte práškovým cukrom.
Ochutnávači komentovali, že šišky vôbec nie sú mastné. Z tejto dávky nám vyšlo 44 šišiek, čo je celkom dosť na takú priemernú štvorčlennú rodinu. No my sme dnes uhostili ďalších štyroch návštevníkov, takže šišky zmizli asi za štyri hodinky :-).
Dobrú chuť!
