Bazový, žihľavový a púpavový sirup. Recepty na domácu výrobu

Mária Kopčíková 0

Bazový sirup, žihľavový či púpavový? Zlato z prírody. Keď ich moja mama robila celé roky doma, tak naozaj v odleskoch slnka boli zlatavé. Najmä ten žihľavový, ktorý vždy robila v úplne najväčšom hrnci, čo sme doma mali, s kopou pomarančov a citrónov.

Keď nebudete mať čo robiť, zbaľte deti na prechádzku, u nás baza už začala kvitnúť. Aby ste ten správny čas nepremeškali.

Baza. Sirup. Štava
foto: ingImage

Bazový sirup

Receptov na bazový sirup – sirup z bazy čiernej – nájdete veľa. V zásade sa líšia v množstve kvetov na liter vody a pomere cukru, ktorý máte pridať.

Základný pomer sa obvykle uvádza takto:

  • na 1 liter vody:
  • 10 väčších kvetov bazy,
  • 1 kg cukru
  • a 10 g kyseliny citrónovej.

Môžete vyskúšať aj takýto postup:

  • 15 veľkých kvetov
  • 2 litre prevarenej, vychladnutej vody
  • 7 dkg kyseliny citrónovej
  • 1 citrón neošúpaný pokrájaný na kolieska (lepšie je šťavu vytlačiť a kôru pokrájať)

Postup:

  • Všetko zmiešať, nechať lúhovať 24 hodín, občas premiešať.
  • Potom precediť cez husté sitko.
  • Pridať 2 kg cukru a trošku konzervačného prípravku (kedysi to bol Petol, dnes je na trhu Pomôcka na konzervovanie).
  • Miešať, kým sa cukor rozpustí.
  • Naliať do fliaš, bez sterilizovania. Poriadne uzavrieť. Vydrží aj rok bez plesnenia.

Niečo iné je Bazová šťava – Recept »»»

 

Sirup žihľava, mäta, baza, púpava

 

Žihľavový sirup

Prevariť 3 litre vody, nechať vychladnúť. Do toho namočiť na 48 hodín 90 vŕškov žihľavy (len vrchné časti žihľavy, najviac 2 „poschodia“ od vrchu). Pridať 2 pomaranče a 2 citróny – vytlačiť šťavu a pokrájať kôru, všetko pridať).

Po 48 hodinách scediť, pridať 2 – 3 kg cukru, 1 Lemonit (alebo 5 dkg citrónovej kyseliny). Miešať, kým sa všetko rozpustí. Bez sterilizácie naplniť do fliaš.

Prečítajte si aj:

Púpavový sirup

  • 200 ks kvetov púpavy,
  • 1 ½ kg kryštálového cukru,
  • 1 ½ l horúcej vody,
  • 8 citrónov,
  • zázvor (15 cm)

Púpavové kvety opláchneme, dáme do nádoby, pridáme 4 citróny pokrájané na tenké plátky. Necháme 2 dni vylúhovať a potom precedíme cez gázu a ešte poriadne vytlačíme. Do tejto šťavy pridáme 2 citróny pokrájané na plátky a cukor. Varíme asi 30 minút. Odstavíme a znova precedíme. V odšťavovači odšťavíme zázvor a citróny a pridáme do sirupu.

Recepty sirup baza, púpava, žihľava

Iný recept ponúkajú aj babské rady:

  • 240 žltých kvetov púpavy,
  • 1 l vody,
  • 1 kg cukru,
  • 1 pomaranč, 2 citróny

Kvety púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť. Potom v zakrytej nádobe dáme do chladnejšej miestnosti odstáť na 24 hodín.
Na druhý deň precedíme, pridáme 750 – 1000 g cukru a na miernom ohni povaríme asi 1 hodinu.

Pred ukončením varenia pridáme šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Nevaríme celkom nahusto, lebo pri chladnutí ešte zhustne.

Uložíme do pohárov, odporúča sa držať v chlade. V zime sa sirup používa najmä pri prechladnutí.

Spracované s použitím: Babske-rady.sk,

Prečítajte si aj:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár