Bazový sirup, žihľavový či púpavový? Zlato z prírody. Keď ich moja mama robila celé roky doma, tak naozaj v odleskoch slnka boli zlatavé. Najmä ten žihľavový, ktorý vždy robila v úplne najväčšom hrnci, čo sme doma mali, s kopou pomarančov a citrónov.
Keď nebudete mať čo robiť, zbaľte deti na prechádzku, u nás baza už začala kvitnúť. Aby ste ten správny čas nepremeškali.
foto: ingImage
Bazový sirup
Receptov na bazový sirup – sirup z bazy čiernej – nájdete veľa. V zásade sa líšia v množstve kvetov na liter vody a pomere cukru, ktorý máte pridať.
Základný pomer sa obvykle uvádza takto:
na 1 liter vody:
10 väčších kvetov bazy,
1 kg cukru
a 10 g kyseliny citrónovej.
Môžete vyskúšať aj takýto postup:
15 veľkých kvetov
2 litre prevarenej, vychladnutej vody
7 dkg kyseliny citrónovej
1 citrón neošúpaný pokrájaný na kolieska (lepšie je šťavu vytlačiť a kôru pokrájať)
Postup:
Všetko zmiešať, nechať lúhovať 24 hodín, občas premiešať.
Potom precediť cez husté sitko.
Pridať 2 kg cukru a trošku konzervačného prípravku (kedysi to bol Petol, dnes je na trhu Pomôcka na konzervovanie).
Miešať, kým sa cukor rozpustí.
Naliať do fliaš, bez sterilizovania. Poriadne uzavrieť. Vydrží aj rok bez plesnenia.
Prevariť 3 litre vody, nechať vychladnúť. Do toho namočiť na 48 hodín 90 vŕškov žihľavy (len vrchné časti žihľavy, najviac 2 „poschodia“ od vrchu). Pridať 2 pomaranče a 2 citróny – vytlačiť šťavu a pokrájať kôru, všetko pridať).
Po 48 hodinách scediť, pridať 2 – 3 kg cukru, 1 Lemonit (alebo 5 dkg citrónovej kyseliny). Miešať, kým sa všetko rozpustí. Bez sterilizácie naplniť do fliaš.
Púpavové kvety opláchneme, dáme do nádoby, pridáme 4 citróny pokrájané na tenké plátky. Necháme 2 dni vylúhovať a potom precedíme cez gázu a ešte poriadne vytlačíme. Do tejto šťavy pridáme 2 citróny pokrájané na plátky a cukor. Varíme asi 30 minút. Odstavíme a znova precedíme. V odšťavovači odšťavíme zázvor a citróny a pridáme do sirupu.
Iný recept ponúkajú aj babské rady:
240 žltých kvetov púpavy,
1 l vody,
1 kg cukru,
1 pomaranč, 2 citróny
Kvety púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť. Potom v zakrytej nádobe dáme do chladnejšej miestnosti odstáť na 24 hodín. Na druhý deň precedíme, pridáme 750 – 1000 g cukru a na miernom ohni povaríme asi 1 hodinu.
Pred ukončením varenia pridáme šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Nevaríme celkom nahusto, lebo pri chladnutí ešte zhustne.
Uložíme do pohárov, odporúča sa držať v chlade. V zime sa sirup používa najmä pri prechladnutí.