Zlato z prírody. Takto by sa mohol volať článok o sirupoch z bazy, žihľavy a púpavy , povedala mi kamoška.
A keď tak nad tým rozmýšľam a spomínam, ako vyzerali, keď ich moja mama robila celé roky doma, tak naozaj v odleskoch slnka boli zlatavé. Najmä ten žihľavový, ktorý vždy robila v takom úplne najväčšom hrnci, čo sme doma mali, s kopou pomarančov a citrónov.
foto: ingImage Keď nebudete mať čo robiť, zbaľte deti na prechádzku, u nás baza už začala kvitnúť. Aby ste ten správny čas nepremeškali.
Sirup z bazy čiernej Receptov naň nájdete veľa. V zásade sa líšia v množstve kvetov na liter vody a pomere cukru, ktorý máte pridať. Základný pomer sa obvykle uvádza takto:
na 1 liter vody 10 väčších kvetov bazy, 1 kg cukru a 10g kyseliny citrónovej Môžete vyskúšať aj takýto postup:
15 veľkých kvetov 2 litre prevarenej, vychladnutej vody 7 dkg kyseliny citrónovej 1 citrón neošúpaný pokrájaný na kolieska (lepšie je šťavu vytlačiť a kôru pokrájať) Všetko zmiešať, nechať lúhovať 24 hodín, občas premiešať. Potom precediť cez husté sitko. Pridať 2 kg cukru a trošku konzervačného prípravku (kedysi to bol Petol, dnes je na trhu Pomôcka na konzervovanie).
Miešať, kým sa cukor rozpustí. Naliať do fliaš, bez sterilizovania. Poriadne uzavrieť. Vydrží aj rok bez plesnenia.
Niečo iné je Bazová šťava – Recept »»»
Žihľavový sirup Prevariť 3 litre vody, nechať vychladnúť. Do toho namočiť na 48 hodín 90 vŕškov žihľavy (len vrchné časti žihľavy, najviac 2 „poschodia“ od vrchu). Pridať 2 pomaranče a 2 citróny – vytlačiť šťavu a pokrájať kôru, všetko pridať).
Po 48 hodinách scediť, pridať 2 – 3 kg cukru, 1 Lemonit (alebo 5 dkg citrónovej kyseliny). Miešať, kým sa všetko rozpustí. Bez sterilizácie naplniť do fliaš.
Púpavový sirup 200 ks kvetov púpavy, 1 ½ kg kryštálového cukru, 1 ½ l horúcej vody, 8 citrónov, zázvor (15 cm) Púpavové kvety opláchneme, dáme do nádoby, pridáme 4 citróny pokrájané na tenké plátky. Necháme 2 dni vylúhovať a potom precedíme cez gázu a ešte poriadne vytlačíme. Do tejto šťavy pridáme 2 citróny pokrájané na plátky a cukor. Varíme asi 30 minút. Odstavíme a znova precedíme. V odšťavovači odšťavíme zázvor a citróny a pridáme do sirupu.
Iný recept ponúkajú aj babské rady:
240 žltých kvetov púpavy, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 pomaranč, 2 citróny Kvety púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť. Potom v zakrytej nádobe dáme do chladnejšej miestnosti odstáť na 24 hodín. Na druhý deň precedíme, pridáme 750 – 1000 g cukru a na miernom ohni povaríme asi 1 hodinu.
Pred ukončením varenia pridáme šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Nevaríme celkom nahusto, lebo pri chladnutí ešte zhustne.
Uložíme do pohárov, odporúča sa držať v chlade. V zime sa sirup používa najmä pri prechladnutí.
Spracované s použitím: Babske-rady.sk,
Loading...