Mäta mi rastie v mojej minizáhradke ako burina, takže včera som navarila už tretiu dávku sirupu a priebežne nejakú suším.
Chcete vyskúšať aj tento príjemný sirup na letné osvieženie? Nech sa páči:

- Prevarte 2 litre vody a nechajte ju vychladnúť.
- Mätu ostrihajte/otrhajte a poriadne opláchnite na sitku, nechajte odkvapkať. Treba vám asi 30 stoniek mäty dlhých cca 7cm (alebo primerané množstvo lístkov).
- Do vychladnutej vody dajte mätu a šťavu z jedného citróna.
- Ďalší citrón alebo dva poriadne opláchnite, nakrájajte na menšie kúsky a pridajte do hrnca k mäte.
- Trocha rozmixujte ponorným mixérom pre lepšie vylúhovanie mäty.
- Nechajte v chladničke 24 hodín.

- Po 24 hodinách obsah v hrnci uveďte do varu, ale varte len asi 5 minút.
- Preceďte cez látkovú plienku.
- Do precedeného pridajte kryštálový cukor, cca 3/4kg (podľa vašej chuti).
- Obsah aj s cukrom mierne zahrejte a miešajte, aby sa rozpustil, ale už nevarte.
- Nalejte do fliaš a skladujte v chlade.

U nás je v lete stále v chladničke džbán s citronádou, do ktorého radi pridáme aj tento sirup.