Morčacie mäso je obľúbené najmä pre nízky obsah škodlivých tukov. Pokiaľ pri jeho spracovaní do karbonátkov použijete citrónovou šťavu, obohatíte ho nielen o zaujímavú chuť, ale taktiež o ďalšie vitamíny – najmä vitamín C, ale rovnako aj o B a A.
Spoločne s restovanou zeleninou namiesto prílohy tak vytvoríte ľahký, nutrične vyvážený recept, ktorý je vďaka nízkemu obsahu sacharidov vhodný i pre večerný chod.
Príprava takého pokrmu nemusí byť ani náročná, vyhraďte si 30 minút a ideme na to!
Suroviny:
- mleté morčacie mäso z pŕs 400 g
- jarná cibuľka 1 ks
- trocha nasekaného čerstvého koriandru
- sušená rajčiny, nakrájané na kocky 2 ks
- čerstvo vytlačená šťava z polovice citróna
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- olej na vyprážanie
Príloha:
- ½ ks baklažán
- 1 menšia cuketa
- Cca 10 ks cherry paradajok
- 1 paprika
- 1 kukurice
Postup:
1) Morčacie mäso pomelieme a následne ho zmiešame s nasekanou cibuľkou. Pridáme pokrájaný koriander, sušené rajčiny a všetko zalejeme citrónovou šťavou. Celú zmes osolíme, okoreníme a dôkladne zamiešame.2) Z mäsovej zmesi vytvorímke širšie placky a na rozpálenom oleji ich z oboch strán osmažíme.
Špeciálny typ: Je potrebné venovať pozornosť tomu, na akom tuku a za akej teploty pokrmy pripravujete. Optimálna teplota vyprážania je medzi 180 a 200 °C. Vyvarujte sa použitiu nevhodného tuku (niektoré margaríny sa k tepelnému spracovaniu vôbec nehodia, používajte kvalitné oleje).
3) Ako prílohu odporúčame restovanú zeleninu: Zeleninu nakrájame na širšie plátky, orestujeme na olivovom oleji, osolíme a ešte teplé podávame ako prílohu k mäsu.