Spoločnosť IKEA sa na začiatku pandémie podelila so šírym svetom o svoj recept na obľúbené mäsové guličky s nezameniteľnou omáčkou.
A keďže dynamická situácia a meniace sa opatrenia nám môžu kedykoľvek skrížiť naše plány vystáť si rad na guličky v reštaurácii, možno si ich zatiaľ radi urobíme doma.
Shutterstock Na mäsové guličky potrebujeme:
500 g mletého hovädzieho mäsa, 250 g mletého bravčového mäsa, 1 cibuľu nakrájanú na jemno, 1 strúčik cesnaku, 100 g strúhanky, 1 vajíčko, 5 polievkových lyžíc mlieka, soľ a korenie na dochutenie. Ako na to:
Mäso dobre zmiešame – najlepšie rukami, aby sme rozbili prípadné hrudky mäsa. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajce a premiešame. Pridáme mlieko, soľ, korenie a dobre ochutíme.
Zo zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré položíme na tanier, prikryjeme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom budú lepšie držať tvar pri vyprážaní a pečení.
Panvicu si mierne zohrejeme, pridáme trochu oleja. Na rozpálenom oleji potom guličky vyprážame, až kým nezhnednú. Guličky ešte budeme dopekať zakryté v rúre pri teplote 160 až 180°C ďalších, približne 30 minút.
IKEA Na omáčku potrebujeme:
40 g masla, 40 g múky, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml hovädzieho vývaru, 150 ml plnotučnej smotany, 2 čajové lyžičky sójovej omáčky a 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice. Ako na to:
Maslo rozpustíme na panvici, za stáleho miešania pridáme múku a necháme variť dve minúty. Postupne pridáme vývar, smotanu, sójovú omáčku a horčicu a varíme, kým omáčka nezhustne.
Mäsové guličky podávame s mladými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Nezabudnite na brusnice.
Zdroj: IKEA UK
Loading...