Spoločnosť IKEA sa na začiatku pandémie podelila so šírym svetom o svoj recept na obľúbené mäsové guličky s nezameniteľnou omáčkou.
A keďže dynamická situácia a meniace sa opatrenia nám môžu kedykoľvek skrížiť naše plány vystáť si rad na guličky v reštaurácii, možno si ich zatiaľ radi urobíme doma.

Na mäsové guličky potrebujeme:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa,
- 250 g mletého bravčového mäsa,
- 1 cibuľu nakrájanú na jemno,
- 1 strúčik cesnaku,
- 100 g strúhanky,
- 1 vajíčko,
- 5 polievkových lyžíc mlieka,
- soľ a korenie na dochutenie.
Ako na to:
Mäso dobre zmiešame – najlepšie rukami, aby sme rozbili prípadné hrudky mäsa. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajce a premiešame. Pridáme mlieko, soľ, korenie a dobre ochutíme.
Zo zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré položíme na tanier, prikryjeme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom budú lepšie držať tvar pri vyprážaní a pečení.
Panvicu si mierne zohrejeme, pridáme trochu oleja. Na rozpálenom oleji potom guličky vyprážame, až kým nezhnednú. Guličky ešte budeme dopekať zakryté v rúre pri teplote 160 až 180°C ďalších, približne 30 minút.

Na omáčku potrebujeme:
- 40 g masla,
- 40 g múky,
- 150 ml zeleninového vývaru,
- 150 ml hovädzieho vývaru,
- 150 ml plnotučnej smotany,
- 2 čajové lyžičky sójovej omáčky a
- 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice.
Ako na to:
Maslo rozpustíme na panvici, za stáleho miešania pridáme múku a necháme variť dve minúty. Postupne pridáme vývar, smotanu, sójovú omáčku a horčicu a varíme, kým omáčka nezhustne.
Mäsové guličky podávame s mladými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Nezabudnite na brusnice.
Zdroj: IKEA UK
