Lečo patrí v našich končinách medzi obľúbené recepty, skladá sa z domácich surovín ako papriky a paradajky, ktoré si pestujeme v záhradách. Doma pripravené lečo je možné pripraviť na viacero spôsobov. Napríklad ráno s klobáskou či vajíčkami, neskôr pridáme do omáčky k mäsu, prípadne do gulášu či polievky. Niektorí ľudia jedia domáce lečo i na studeno, ako šalát, ktorý dochutia bylinkami. Veľa z nás lečo aj zavára, iní pripravujú sterilizované lečo aby bolo lečo doma aj na zimu.
- V článku nájdete jednoduché recepty: Ako pripraviť a zavariť, sterilizovať domáce lečo na viacero spôsobov
Zavárané domáce lečo
Domáce lečo na zimu
Lečo u nás v špajzi na polici musí byť. Veď ako odpoviete na otázku, keď sa ťa zima spýta, čo si robil v lete… čo? No predsa lečo 🙂
Recept na zavárané lečo
Tých základných receptov v zásade nenájdete veľa. Skôr už sú to potom také „prídavky“ do leča, v podobe cukety, či baklažánu.
Lečo bez dusenia
- Nakrájate paradajky a papriky na pásiky, paradajky radšej troška širšie, cca 4 mm.
- Všetko nasolíte – podľa chuti. Počkáte, až zmes pustí šťavu.
- Ďalší krok:
Domáce sterilizované lečo
- Zmes natlačíte do pohárikov, zväčša 3 dl, pričom sa snažíte nedať tam tú šťavu, ktorú zelenina pustila.
- Natlačiť znamená naozaj natlačiť, niekedy si treba pomôcť i vareškou, či lyžicou.
- Po natlačení uzavriete viečkami a sterilizujete – ako ste zvyknutí, v rúre na plechu, či na sporáku v hrnci. V rúre na plechu pri cca 180 °C, cca 10 – 15 minút. Na sporáku, keď zovrie voda v hrnci, tak cca 7 – 10 minút.
V tomto recepte sa cibuľa nedáva do zmesi, ale ráta sa s tým, že sa pridá až čerstvá, pri konečnom použití do toho – ktorého jedla.
Ak by ste náhodou mali veľa času a pocit, že nemáte čo robiť, môžete na začiatku celého procesu paradajky olúpať …
Lečo pred zaváraním dusené
- Na oleji podusíte cibuľu, pridáte na pásiky nakrájanú papriku.
- Keď je paprika mäkká, pridáte na mesiačiky nakrájané paradajky a všetko osolíte a podusíte cca 10 minút.
- Niekedy treba pridať aj trocha vody, podľa toho, ako šťavnatú máte zeleninu, teda koľko vody si sama zelenina pustí.
- V niektorých receptoch sa objavuje odporúčanie, aby sa na konci dusenia pridala do zmesi mletá červená paprika – cca 1 – 2 polievkové lyžice rozpustené v 1,5 dl vody. Mletá paprika dá leču nielen krajšiu farbu, ale aj chuť.
- ďalší krok bude:
Domáce zavárané lečo
- Keď je všetko udusené, nalejete zmes do pohárikov, zaviečkujete a sterilizujete.
- Ako? Do hlbšieho plechu dáte vodu, vložíte poháre a 20 minút na 180 stupňov sterilizujete. Len aby chytili viečka.
- Sterilizované lečo dajte do deky, hore dnom celkom vychladnúť. Najlepšie od večera do rána.
Domáce lečo
Otázkou ešte ostáva, koľko čoho máte použiť. U nás sa vždy dávalo viacej papriky než paradajok. V zásade je to na vás, ako vám lečo chutí.
Pomerne veľa receptov udáva pomer:
- 1 kg cibule a po 2 kg paradajky i papriky.
- alebo na 3 kg papriky, cca 2 kg paradajok.
Zeleninové lečo
Ostalo vám veľa papriky? Recept na Babkine plnené papriky je určite skvelý!
Ak vám záhradka dopriala alebo stará mať nabalila inú zeleninu, do leča môžete „sotiť“ hocičo a potom to bude iste skvelá zmeska na nejaké to sotééčko.
Či už cukety, patizón, baklažán. Iste je to dobrý spôsob, ako spracovať sezónnu zeleninu a pripraviť si tak zásoby na skvelé domáce jedlá.