U nás doma prejdeme každoročne letným rituálom „kuchynského saunovania“ v duchu – prečo si neprikúriť v chalupe, keď je vonku nad 35.
Proces je jasne daný. Od jahodového džemu ešte počas opravovania predvysvedčkových známok, cez čerešňový tesne po klasifikačnej konferencii, po marhuľový, rýchlo pred dovolenkou. No a ríbezľový a černicový nás musí počkať, kým sa vrátime s deckami z tábora.
Tak dnes pre vás máme pár dobrých správ, na čo je takéto džemovanie vlastne dobré. Možno ste už počuli, a možno ešte nie:)

Džem z čerešní
Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Čerešne a džem z nich pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky.
Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho čerešne obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu.
Džem z čiernych ríbezlí
Čierne ríbezle pôsobia močopudne, proti hnilobe, proti artritíde, hnačke, skorbutu a posilňujú žalúdok. Vďaka obsiahnutým antioxidantom je džem z čiernych ríbezlí prevenciou voči demencii a starnutiu buniek, tkanív, orgánov a organizmu.
Komplex flavonoidov s účinkom na cievy má ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov. Obsiahnuté pektíny pomáhajú pri boji s rakovinou.

Džem z hrozna
Všetky odrody hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá, minerálne látky a stopové prvky.
Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok a riadení srdcového rytmu.
Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov.
Hroznový džem oceníte najmä na jeseň, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia. Hrozno totiž zmierňuje únavu a depresiu.
Džem z kiwi
Len máloktoré ovocie obsahuje toľko vitamínu C ako kiwi. Obsahom až 1 miligram vitamínu C v 1 grame kiwi pokrýva konzumácia jedného kusu kiwi príjem dennej dávky.
Vďaka vitamínu C, aj v kombinácii s horčíkom, podporuje kiwi látkovú výmenu, spevňuje cievy a žily, posilňuje imunitný systém a zlepšuje videnie.
Konzumácia džemu z tohto ovocia prispieva k zdravej funkcii srdca a svalov, k rastu kostí, pomáha pri krvácaní z ďasien, parodontóze.
Hlavne v zimných mesiacoch je výbornou prevenciou chrípok, prechladnutí a nádche.
Môj tip na najlepší džem na svete – relaxlepsinezdzem.cz je bez konzervantov a pridaneho cukru a predsa chutí fantasticky a je zdravý aj pre deturence