Cukina, či cuketa je chudobná na kalórie, ale tučná, pokiaľ ide o výživné látky. Obsahuje napríklad karotén či magnézium (dobré na nervy!)
Niektorí nadšenci si s jej prípravou vôbec nerobia starosti – len ju ošúpu, nastrúhajú a podávajú. No máme ju radi aj preto, že je šup šup uvarená, zapečená, ugrilovaná.
Geniálne recepty na cukinové variácie sme si požičali od šikovných žienok z nášho fóra. Pozrite si náš výber.
Cukinová polievka bez smotany
Potrebujeme:
- mladé cukiny (cca 1 na porciu),
- olivový olej,
- bylinky zo záhradky (najlepšie bazalka)
Postup:
Cukety ošúpeme, pokrájame na kocky a podusíme na olivovom oleji. Potom podlejeme vodou, posolíme, pridáme bylinky. Krátko povaríme.
Buď zmixujeme všetko alebo polovičku cukín vyberieme, zvyšok rozmixujeme a pridáme nepodrvené cukiny.
Cukinová polievka so smotanou
Potrebujeme:
- cuketu,
- maslo,
- múku,
- soľ, čierne korenie,
- bobkový list,
- zemiaky,
- sladká/kyslá smotana,
- citrón,
- ev. kôpor
Cuketu nastrúhame, podusíme na masle, resp. na olivovom oleji, poprášime lyžičkou múky. Pridáme soľ, čierne korenie, bobkový list, zalejeme vodou a vložíme nadrobno pokrájané zemiaky.
Ak sú zemiaky už mäkké, pridáme kyslú alebo sladkú smotanu (dá sa aj pol na pol) a nakoniec dochutíme citrónom (octom), kto má rád, aj kôprom.
Cukinová fašírka
Potrebujeme:
- cuketu,
- mrkvu,
- tvrdý syr,
- vajíčko,
- strúčik cesnaku,
- strúhanku,
- majoránku,
- soľ.
Postup:
Cuketu, mrkvu a syr postrúhame a pridáme vajíčko a koreniny. Zahustíme strúhankou a tvarujeme fašírky. Nakoniec obalíme znovu v strúhanke a opečieme na panvici.
Cukinová omáčka
Na syrovo-cuketovú omáčku potrebujeme:
- cuketu,
- cesnak,
- olej,
- nivu (alebo akýkoľvek syr, dá sa aj tavený z črievka),
- smotana,
- soľ, korenie,
- bylinky
Postup:
Na oleji opražíme cesnak, ale nie veľmi. Pridáme cuketu nastrúhanú na rezance, znovu opečieme, podlejeme a necháme chvíľu podusiť. Potom pridáme nivu, príp. syr. Nakoniec zjemníme smotanou, osolíme, okoreníme podľa chuti, poprípade pridáme bylinky.
Omáčka je vynikajúca na cestoviny alebo na pečené mäsko so zemiakmi.
Cukina zapekaná (lodičky z cukiny)
Potrebujeme:
- cukinu,
- cibuľu,
- 30 dg šampiňóny,
- vajíčko,
- strúhaný syr,
- olej
Postup:
Jednu cukinu prekrojíme na polovicu a vydlabeme. Na cibuli udusíme nakrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme, pridáme vnútro vydlabanej cukiny a vajce.
Polovice cukiny zvnútra osolíme, naplníme plnkou, posypeme nastrúhaným syrom a poukladáme na olejom vymastený plech.
Pečieme 10 – 15 minút pri 250 stupňoch Celzia.
Cukina s tuniakom k pečivu
Potrebujeme:
- cukinu,
- tuniaka v oleji,
- cibuľku,
- sol,
- korenie na ryby
Postup:
Na oleji z tuniaka opražíme cibuľku, potom pridáme tuniaka (môže byť drvený alebo aj kúsky), trochu podusíme, pridáme na drobno pokrájanú cukinu, osolíme, okoreníme, znovu podusíme, prípadne podlejeme vodou – pozor, nie tak, aby sa vám z jedla stalo blato. Podávame s pečivom, prípadne ryžou.
Dobrú chuť!
»»»»»» prečítajte si ďalšie recepty, napríklad:
Prečítajte si aj: Cukinová sezóna – vyskúšajte 5 nových receptov