Cukina. Pravá letná zelenina, ktorú môžeme pripraviť na sto spôsobov. Či sú to krémové polievky, predjedlá s feta syrom, parmezánom, mozarellou.
Narezané na krúžky, preliate olivovým olejom, dochutené cesnakom, paradajkou. Na grile, na pekáči. Dajú sa čímkoľvek naplniť, ale tiež nastrúhať najemno ako špagety. A radi z nich robíme aj placky.
Vyskúšajte niekoľko nových receptov.
Cukina ako pizza
Cukinu narezanú na krúžky môžeme použiť namiesto cesta na pizzu a obložiť tým, čo doma máme – rôznymi druhmi syra, salámou, cherry paradajkami, bazalkou, rukolou, tuniakom…
Potrebujeme:
- 3 veľké cukiny
- 60 ml paradajkovej šťavy
- 100 g nastrúhanej mozzarelly
- 50 g na tenko narezanej salámy alebo klobásy
- Olivový olej
- oregano
Postup:
Cukety narežeme na krúžky hrubé 7-8 mm. Rúru dáme predhriať na 200 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie a porozkladáme naň cukiny, ktoré polejeme jemne olivovým olejom. Pečieme ich asi 5 minút, aby trošku zmäkli.
Potom ich natrieme vrstvou paradajkovej omáčky, do ktorej sme vmiešali oregano, kúsky mozzarelly a salámy. Pečieme ešte ďalších 10-15 minút, kým cukiny celkom nezmäknú. Keď sa syr roztopí, mali by byť hotové.
Cukinové placky (nie vyprážané)
Potrebujeme:
- 5 cukín
- 150 g nastrúhaného syra (typu gouda)
- 150 g strúhanky
- 2 vajcia
- Soľ, korenie, čili
- 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Cukiny nastrúhame, posolíme a necháme ich postáť cca 20 minút, aby pustili prebytočnú vodu. Potom ich pomiešame s nastrúhaným syrom a strúhankou. Pridáme vajíčka, soľ, korenie a pretlačený cesnak.
Na ruky si posypeme trochu strúhanky, lyžicou naberieme zmes a vytvarujeme placky. Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Hotové sú vtedy, keď chytia zlatohnedú farbu. Trvá to približne 25 minút.
Lasagne s cukinou a baklažánom
Potrebujeme:
- 300 g lasagní
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 cukiny
- 1 baklažán
- 200 g paradajok v celku v konzerve
- 200 g mozzarelly
- 400 g syru ricotta
- 50 g parmezánu
- Bazalka, tymián, petržlen
- Soľ, korenie
Príprava:
Pekáč naolejujeme. Na olivovom oleji opražíme cibuľu, cesnak, pridáme na kocky narezaný baklažán a cukinu. Zalejeme paradajkami, pridáme soľ, korenie, bazalku, tymián, petržlenovú vňať. Varíme niekoľko minút.
Na dno pekáča dáme trochu omáčky, potom dáme prvú vrstvu lasagní. Natrieme dusenou zeleninou, mozzarellou, ricottou, zakryjeme ďalšou vrstvou lasagní. Postup zopakujeme, až kým minieme všetky ingrediencie.
Na vrchu by mal zostať zvyšok mozarelly, posypeme parmezánom. Pečieme približne pol hodinu.
Slaný koláč z lístkového cesta s cukinou
Potrebujeme:
- 250 g lístkového cesta
- 250 g cukiny
- 250 g tvarohu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vajíčka
- Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Príprava:
Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a preložíme na plech (treba vystlať papierom na pečenie).
Cukinu narežeme na veľmi tenké krúžky, posolíme a necháme odstáť 20 minút, aby pustili prebytočnú tekutinu.
Tvaroh zmiešame s nadrobno nasekaným cesnakom, nastrúhaným muškátovým orieškom a vajíčkami. Posolíme, okoreníme, dobre zamiešame. Zmes rovnomerne natrieme na cesto, obložíme na tenko nakrájanou cukinou a dáme piecť do trúby na 170°C cca pol hodinu.
Rizoto s cukinou a špenátom
Potrebujeme:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cukina
- Lyžička soli a čierneho korenia
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka vody
- 500 g čerstvého mladého špenátu
- 4 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šálky ryže Arborio
- 1 šálka bieleho vína
- 100 g parmezánu
- štipku mletého muškátového oriešku
- 1/4 šálky pražených píniových orieškov
Príprava:
Na panvici zohrejeme dve lyžice olivového oleja a opražíme cukinu narezanú na kocky. Posypeme soľou, korením. Polovičku odložíme do misky, necháme bokom. Zvyšok necháme dusiť a keď zmäkne, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vývarom a necháme zovrieť.
Na panvicu dolejeme olej a keď sa zohreje, udusíme na ňom krátko špenát – aj ten si odložíme bokom. Roztopíme maslo, na ňom opražíme cibuľu, cesnak, potom pridáme ryžu, osolíme, okoreníme a chvíľu restujeme. Prilejeme víno, miešame, až kým sa nevpije.
Vývar s cukinou necháme variť na najslabšom ohni, budeme ním podlievať rizoto. Pridáme aj kúsky cukiny, ktorú sme si odložili nabok a rizoto budeme podlievať, kým ryža nezmäkne. Vtedy vmiešame ešte maslo, parmezán, opražené píniové oriešky, špenát. Môžeme hneď podávať.
»»»»»» prečítajte si ďalšie recepty, napríklad:
Nie je cukina ako cukina
Najlepšie chutia plody, ktoré nie sú dlhšie ako 15 cm. Áno, vedia narásť aj do veľkosti bejzbolky, ale tá chuť už nie je potom až taká úžasná.
Mladé cukiny netreba bieliť – v šupke sa nachádzajú mnohé zdraviu prospešné látky. Vo všeobecnosti sú výborným zdrojom beta karoténu, vitamínu C, vlákniny, magnézia a vápnika. A pritom nie sú vôbec kalorické.
Prečítajte si aj: 5 geniálnych receptov na cukinové variácie