Malý Filipko má vzácnu chorobu, bojovať s ňou chce cvičením

Lucia Marcinátová (Tkáčiková) 0

Je to malé dieťa, no u lekárov a v nemocniciach prežilo toho viac než väčšina dospelých. Filipko sa narodil Wieacker-Wolff syndrómom. Ide o raritné ochorenie, ktoré malému bojovníkovi diagnostikovali dva mesiace po narodení. Rodina sa nevzdáva, chce svojmu synovi pomôcť, uľahčiť mu jeho život s touto vzácnou chorobou.

Pre zápasenie s ňou a jej následkami však potrebuje Filipko rehabilitačné pobyty, ktoré sú finančne veľmi náročné. Rodina preto vytvorila výzvu na darcovskom portáli ludialudom.sk.

foto: Filipko

Narodil sa len o dva týždne skôr, ako bolo plánované a jeho rodičia vtedy netušili nič o vzácnom Wieacker-Wolff syndróme. Genetickej chorobe, ktoré postihuje najmä pohybový aparát.

Lekári ju malému Filipkovi diagnostikovali, keď mal asi dva mesiace. Odvtedy sa začalo spoznávanie choroby a najmä boj s jej prejavmi. Pomocou pri nej je v prvom rade rehabilitácia.

Kŕmenie sondou

Prvé mesiace svojho života prežil Filipko v nemocnici, po narodení mal totiž problém s dýchaním a papaním.

„Potreboval prístroje, ktoré mu pomáhali dýchať a nasogastrickú sondu, ktorou mu pomaličky napĺňali bruško, aby som rástol a priberal,“ opisuje synov štart do života mama Michaela.

„Začali mu v nemocnici sadrovať nožičky od bedra až po pršteky s cieľom, že to pomôže, no bolo to zbytočné. Lekári povedali, že tu pomôžu len operácie.“

Po prepustení z nemocnice však malý Filipko bojoval so zápalom obličiek, covidom a aj zápalom pľúc, ktorý ho vrátil opäť do nemocnie a aj ku kŕmeniu sondou. S jedením zápasí malý Filip dodnes. Potrebuje opäť dvíhať hlavu, čo už pred covidom vedel, zosilnieť, naučiť sa sedieť a neskôr chodiť.

Cestou je cvičenie

Wieackerov syndróm sa prejavuje deformáciou kĺbov na nohách, atrofiou svalov, rúk, úbytkom svalovej hmoty, poruchami svalov tvare, poklesom viečok, problémom s očami, nízkou postavou či zakrivenou chrbticou.

Filipko preto pre boj s tou chorobou potrebuje v prvom rade zosilnieť.

„Potreboval by veľa cvičiť, viac ako len raz za týždeň, a určite by mu pomohli aj rehabilitačné pobyty, ktoré sú finančne veľmi náročné,“ dodáva mama Michaela a vysvetľuje, prečo založili výzvu na darcovskom portáli ludialudom.sk.

Za každú podporu ďakuje.

Author image

Lucia Marcinátová (Tkáčiková)

Roky v médiách, redaktorka v Denníku SME, šéfredaktorka regionálnych novín, no aj dobrovoľníctvo, založenie neziskovky, organizácia festivalu. Vášeň pre projekty, ktoré majú „niečo" navyše. Práve to má aj portál a online systém darcovstva ludialudom.sk. Písanie a žurnalistika však nešli nikdy bokom. Stále píšem, pre ľudí, o ľuďoch, ľuďom.

články autora...

Pridaj komentár