Ľahká, zdravá, pestrá a navyše obľúbená. O jej dôležitosti svedčí aj fakt, že UNESCO v roku 2010 zaradilo stredomorskú výživu na zoznam svetového dedičstva. Poďme sa na ňu pozrieť zblízka.
Až 21 krajín v okolí stredozemného mora sa podieľa na rozmanitosti stredomorskej kuchyne, Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Grécko, Egypt, Turecko, Cyprus, ,Maroko, Alžírsko, Izrael, Jordánsko, Libanon…Spája ich používanie olivového oleja, obilnín (chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice), ryže, čerstvého a sušeného ovocia a zeleniny, strukovín, rýb, mliečnych výrobkov(jogurt, syr), mäsa(hydina) a rôznych byliniek. Z nápojov je potrebné vyzdvihnúť čaj a víno.
A prečo sú práve tieto suroviny také prospešné?
Olivový olej, známy aj ako tekuté zlato, obsahuje mononenasýtené tuky a vitamín E čím je prospešný pre náš srdcovo-cievny systém, znižuje cholesterol, pôsobí preventívne voči arterioskleróze, znižuje krvný tlak. Podporuje trávenie,činnosť pečene a pomáha predísť určitým tipom cukrovky a rakoviny. Posilňuje imunitu a udržiava štíhlu líniu.
Používa sa tak do šalátov, varenia ako aj na vyprážanie.
Obilniny obsahujú vlákninu, ktorá podporuje správne fungovanie žalúdka a trávenie. Cestoviny z tvrdej pšenice a naturálny ryža si na rozdiel od bielej ryže a cestovín zachovávajú veľa vitamínov potrebných pre náš organizmus. Obsahujú zložité cukry, ktoré sa dlho štiepia a udržujú pocit nasýtenia.
Pripravte si talianske cestoviny z tvrdej pšenice.
Cannelloni con ricotta e spinaci (4 porcie)
Ingrediencie:
- 300 g cestovín Cannelonni
- 30 g masla
- 200 g bešamelu
- 300 g ricotty
- 400 g listového špenátu
- pár lístkov bazalky
- 1 žĺtok
- 100 g parmazánu
- muškátový oriešok
- soľ a čierne korenie
Príprava:
Cannelloni pripravíme rovnakým spôsobom ako lasagne, necháme ich pár minút spariť vo vriacej vode a vhodíme do studenej vody.
Špenát sparíme a nakrájame na malé kúsky, zmiešame s natrhanými lístkami bazalky, pridáme ricottu, žĺtok, muškátový oriešok a dochutíme soľou a čiernym korením. Zmesou plníme cestoviny a skladáme do maslom vymastenej zapekacej misky. Prelejem bešamelom, posypeme syrom, pridáme kúsky masla a pečieme 20 minút v predohriatej rúre na 200°C.
Zelenina a ovocie
Výnimočná stredomorská klíma s vysokým počtom slnečných dní, vlhkosťou, navyše úrodnými pôdami umožňujú krajinám tohto regiónu dopestovať takmer čokoľvek a celoročne. Preto sú súčasťou takmer každého jedla. V podobe šalátov, varenej, grilovanej zeleniny či ako dezerty, spôsobov je nespočetne veľa.
Obsahujú široké spektrum vitamínov (A, B, C, kyselina listová,…), minerálov (vápnik, fosfor, horčík, železo,…) a výživných látok (fytochemikálie, flavonoidy, karotenoidy,…), ktoré sa starajú o zdravie a pevnosť ciev, blokujú enzýmy podieľajúce sa na zvýšenie tlaku a voľné radikály spôsobujúce kardiovaskulárne a nádorové choroby. Vláknina blahodárne pôsobí na tráviaci trakt.
Strukoviny
Podporujú náš tráviaci systém a pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Majú nízku energetickú hodnotu,málo tuku, na druhej strave však veľký obsah bielkovín, vlákninu, minerálne látky (horčík, draslík, vápnik, železo, meď) a vitamin E. Sú účinné prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam a podporujú správne fungovanie tráviaceho systému. Nájdete ich v šalátoch, polievkach, omáčkach.
Vyskúšajte arabský hummus
Ingrediencie:
- ½ kg cíceru
- 4 lyžičky sezamovej omáčky (tahini)
- 2-3 lyžičky soli
- rímsky kmín
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžice olivového oleja
- citrón
- 2 dl studenej vody
Príprava:
Cícer cez noc namočíme. Varíme do mäkka (1,5 – 2 hodiny). Keď je uvarený, rozmixujeme, dochutíme ostatnými ingredienciami a podávame s arabským chlebom.
Ryby a plody mora
tvoria ďalšiu neoddeliteľnú súčasť stredomorskej stravy. Pečené, dusené či grilované dodávajú telu omega-3 kyseliny, ktoré chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pozitívne ovplyvňujú funkcie mozgových a nervových tkanív a pomáhajú pri liečbe chronických zápalových ochorení.
Bouillabaisse
Ingrediencie:
- tri druhy rýb (losos, treska, vlk)
- čerstvý fenikel
- celé paradajky v plechovke
- cibuľa
- šafran
- kurkuma
- kôpor
- citrón
- cesnak
- rybací bujón
- rybacia omáčka
- olivový olej
Príprava:
Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, fenikel, pridáme štipku šafránu, kurkumy a zalejem rybacím vývarom.
Pridáme soľ, čierne korenie, rybaciu omáčku, paradajky v plechovke (prerezané na polovičku, vrátane šťavy).
Očistené rybacie mäso nakrájame na väčšie kusy, pridáme do polievky a varíme 20 minút. Dochutíme citrónom, cesnakom a kôprom.
Nezameniteľnú chuť jedlám dodávajú čerstvé bylinky. Je ich nespočetné množstvo, z najznámejších spomeňme bazalku, bobkový list, kardamón, čili papričky, škorica, klinčeky, koriander, majorán, mäta, muškátový orech, oregáno, rozmarín,tymián, šafrán, … Okrem ulahodenia našim chuťovým pohárikom nám napomáhajú látkovej výmene a správnemu tráveniu.
Dôvodov prečo zaradiť stredomorskú kuchyňu i do Vášho jedálnička je viac než dosť. V škole varenia Chefparade sa naučíte pripravovať spomínané jedlá pod vedením skúsených šéfkuchárov v príjemnej atmosfére. Neváhajte a príďte urobiť niečo pre seba.