Ako začať chudnúť?

Mgr. Katarína Pokorná 0

Vypočítajte si Vaše BMI

Na www.ncalc.eu si vypočítajte Vaše BMI – Body mass index.

BMI = hmotnosť (kg)/výška v (m2).

1) Prijímajte bielkoviny 

aj z rastlinných zdrojov (obilniny, strukoviny)

2) Obmedzte (ale nevylúčte úplne z jedálneho lístka) príjem tukov.

Uprednostnite nenasýtené tuky pred nasýtenými. Ak chceme znížiť príjem tukov, tak to neznamená, že si nemôžeme dopriať polotučný jogurt, alebo preliať šalát zdravým olivovým olejom. Rovnako netreba vylúčiť zo stravy sacharidy, stačí len zvoliť ich zdravšiu verziu, s nižším glykemickým indexom.

3) Obmedzte príjem cholesterolu.

4) Obmedzte príjem nevhodných (jednoduchých) cukrov

(sladkosti, rafinovaný cukor.)

5) Prijímajte komplexné sacharidy 

(obilniny, zemiaky, ryžu)

6) Zvýšte príjem vlákniny 

(ovocie, zelenina, celozrnné výrobky)

7) Prijímajte dostatok vitamínov a minerálnych látok:

  • železo: mäso, listová zelenina (hlavne ženy)
  • vápnik: mlieko a mliečne výrobky
  • vitamín C: ríbezle, citrusy, paprika, kyslá kapusta
  • vitamín E: celozrnné obilniny,slnečnicové semienka, mandle a iné

8) Obmedzte príjem soli

9) Obmedzte príjem alkoholu a prestaňte fajčiť

10) Mimoriadne dôležitá je frekvencia príjmu jedla

aspoň 3 – 5 krát denne.

Denný energetický príjem

počas dňa treba primerane rozdeliť:

  • raňajky  25%
  • desiata  10%
  • obed   30%
  • olovrant  10%
  • večera   25%

večerné jedlo najneskôr 2 – 3 hodiny pred spaním. Ak idete spať o 23. hod., tak je chybou ak posledné jedlo zjete o 17 hod.

Stravovanie by malo spĺňať skratku RPPS

R – Rozmanintosť 

Nakoľko človek je všežravec, potrebuje širokospektrálnu, pestrú a rozmanitú stravu. V praxi to znamená, nevynechávať zo stravy zložky, ktoré sú všeobecne považované za nezdravé, ale konzumovať ich v primeranom množstve. Rozmanitosť znamená, že telo bude zásobené dostatočným množstvom rôznorodých živín.

P – Primeranosť 

Nikto z nás sa nestravuje optimálne, v dnešnej dobe sa to ani nedá, preto je potrebné vyvážiť príjem potravín, ktoré nie sú pre telo práve najzdravšie, adekvátnym množstvom potravín telu prospešných.

P – Prospešnosť 

Stavajme skôr na kvalitatívnu stránku potravy, ako na kvantitatívnu. Treba dbať radšej na surové a menej tepelne spracované výrobky, ako rovnako výhodné polotovary u ktorých nevieme s určitosťou preukázať kvalitu spracovania.

Z bieleho chleba sa síce najeme rovnako ako z celozrnného, aspoň čo sa týka množstva prijatej energie, ale na druhej strane celozrnný chlieb obsahuje výrazne viac vlákniny, minerálnych látok a lepšie pôsobí na celkovú glykémiu.

S – Striedmosť

Práve v dnešnej dobe hojnosti je moderným trendom stravovať sa nadštandardne. Nie z hľadiska zdravia – skôr z pohľadu množstva. Stačí sa poobzerať okolo seba, na tú 60% časť populácie ktorá má problémy v lepšom prípade len s nadváhou. V tom horšom až s obezitou.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár