Hubert má 185 rokov

Simona Mištíková 1

„Toto šampanské je vynikajúce.“ tento kompliment vyslovil pre sekt rodiny Hubertovcov už v roku 1896 František Jozef I. Tento rok si pripomína už 185. výročie od svojho založenia ako jedna z prvých mimofrancúzskych fabrík na výrobu šumivého vína.

Tradícia výroby šumivého vína z produkcie Hubert J.E. Sereď – Čo hovorí legenda

Podľa legendy bola firma založená mladým francúzskym vojakom Johannom Evangelistom Hubertom, pôvodom zo Champagne. Johann bol zranený počas neúspešnej napoleonskej výpravy v Rusku a pred návratom domov sa liečil vo vojenskom lazarete v Prešporku. Tu sa o neho starala krásna ošetrovateľka Paulína, do ktorej sa zamiloval a oženil sa s ňou. Mladému Johannovi učarovali okrem krásnej Paulíny aj kvalitné miestne vína a rozhodol sa založiť v roku 1825 firmu na výrobu šumivého vína.

A ako to bolo naozaj Jedna z prvých mimofrancúzskych fabrík na výrobu šumivého vína

 

História spoločnosti sa začala písať v roku 1825, keď bola v Bratislave založená jedna z prvých mimofrancúzskych fabrík na výrobu šumivého vína. Sídlo firmy bolo na Radlinského ulici, na miestach, kde sa dnes nachádza budova Chemicko-technologickej fakulty STU. Prepracovaná technológia a výborná kvalita vín začali prinášať firme úspechy nielen doma, ale aj za hranicami. V roku 1846 bola ocenená zlatou medailou za čistotu, vynikajúcu chuť a celkovú kvalitu, ktorou sa šumivé víno najväčšmi približovalo francúzskym šampanským. 

Firma prekvitá pod vedením J.E. Huberta

Jedným z najvýznamnejších majiteľov firmy bol bratislavský mešťan Johann Evangelist Hubert, ktorý spoločne so svojou ženou Paulínou zavádzal do výroby najnovšie technické vymoženosti. Firma prekvitala a získavala množstvo ocenení na medzinárodných výstavách a súťažiach. V roku 1896 na výstave v Budapešti navštívil pavilón firmy Hubert J.E. aj cisár František Jozef I., ktorý ocenil kvalitu produktu Gentry Club slovami: „Toto šampanské je vynikajúce.“ Následne nato získala firma aj jedno z najvýznamnejších ocenení – francúzsky kríž za úspechy na medzinárodnej výstave vín v Bordeaux.

Začiatok 20. storočia priniesol krízu

Na prelome 19. a 20. storočia vyrábala firma už pod názvom J.E. Hubert značky Gentry Club extra dry, Gentry Club, Tripli sec, City sec Hubert J.E. a exportovala ich do Ameriky, Talianska, Austrálie, Ruska, Anglicka, Škótska a Indie. Prvá svetová vojna a hospodárska kríza v 1. polovici 20. storočia sa však podpísali pod  pokles dopytu po šumivých vínach.

Koniec epochy Hubertovcov

V roku 1945 bola firma na základe Benešových dekrétov skonfiškovaná a následne znárodnená. Až do roku 1948 sa podnik zmietal v povojnovej kríze a prechádzal v rámci národnej správy z rúk do rúk. V decembri 1948 sa končí epocha súkromného vlastníctva firmy Hubert J.E. a s ňou aj epocha Hubertovcov ako majiteľov firmy. V marci 1949 sa podnik začlenil do národného podniku Západoslovenský liehový priemysel v Leopoldove. V roku 1952 sa prevádzka presunula do Serede, kde sídli dodnes. V okolí mesta Sereď sa nachádzala vynikajúca surovinová základňa pre šumivé vína, umožňujúca rozvoj a expanziu.  A práve tu sa začala písať ďalšia kapitola vývoja firmy.  

Hubert členom veľkého rodinného koncernu

Od roku 1995 je firma súkromnou akciovou spoločnosťou. V roku 2000 sa Hubert J.E. stal členom nemeckej skupiny Henkell & Co Sektkellereien KG, Wiesbaden a začlenil sa do veľkého rodinného koncernu Oetker Gruppe. Rok 2008 bol pre spoločnosť Hubert J.E. významný aj dôvodu rozšírenia jeho portfólia o produkty spoločnosti Vitis Pezinok. Hubert J.E. sa tak stal majiteľom ochranných známok alkoholických nápojov spoločnosti VITIS Pezinok. Tento fakt sa výrazne odrazil na náraste predaja tichých vín a destilátov. 

Spoločnosť Hubert J.E. sa bude aj v nasledujúcom období snažiť udržať si priazeň všetkých milovníkov dobrého sektu, predovšetkým vysokou kvalitou celého portfólia. Hubert J.E. sa taktiež angažuje vo zvyšovaní osvety svojich zákazníkov. Organizuje medzinárod­nú barmanskú súťaž Hubert Cup 2010 a someliérsku súťaž Hubert Thopheé.Hubert J.E. sa prostredníctvom po­dobných aktivít na Slovensku snaží prispievať k zvyšovaniu celkovej úrov­ne kultúry konzumácie alkoholických nápojov vrátane gastronómie.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár