Aké ryby jedávajú na štedrý večer rodinky z Rodinka.sk? Rodinky z našej čitateľskej družiny nedávno hlasovali. Riešila sa jednoduchá vec: akú rybu jete na Štedrý deň. Nuž, výsledky sú zaujímavé… chudák kapor.
Foto: Ingimage.com Je to tak. Zo štedrovečernej tabule nášho domáceho kapra vytlačili cezpoľné ryby. Hoci tradícia kapra, metajúceho sa v novinovom papieri v látkovej sieťke, ešte stále funguje – pomaly je ale na ústupe.
Kapry, plávajúce vo vani, si mnohí pamätáme z detských čias – dnes sa už s deťmi pozrieme na kapra len do kade v obchodnom centre.
Nás v rodinke zaujímalo, ako to teda s kaprom je a prednedávnom sme sa našich čitateľov opýtali, akú rybu gazdinky z rodinky pripravujú na Štedrý deň.
Kapor na posledných priečkach Nuž, výsledky hlasovania sú smutnou správou pre kapry. Nie sú “in”. Na prvých priečkach sa v našom hlasovaní umiestnili cudzinci. Zachránil to len zubáč na treťom mieste.
1) Treska 34 % 2) Losos 26 % 3) Zubáč 17 % Foto: Ingimage.com Hoci kapor nevyhral v našom hlasovaní, nenechajte sa tým ovplyvniť a pokračujte s prítomnosťou kapra na štedrovečernom stole. Ako malú zmenu však môžete vyskúšať recept na kapra s pikantnou plnkou z rodinkovskej kuchyne.
Kapor s pikantnou plnkou Suroviny: kapor, maslo, strúhanka, vajcia, citrón, biele víno, muškátový kvet, čierne korenie, pažítka, soľ, cibuľa.
Kapra osolíme, citrónom pokvapkáme a necháme odležať. Ikry alebo mliečie zalejeme vínom, vodou, osolíme, dáme pažítku a varíme do mäkka.
Pridáme strúhanku, maslo, 2 vajcia uvarené a 1 surové, muškátový kvet, korenie a dobre premiešame.
Plnkou kapra naplníme a zašijeme. Na pekáči speníme maslo a cibuľu, na to položíme kapra a pol hodinu pečieme v rúre. Hotového kapra rozkrájame a obložíme zemiakmi.
Loading...