Vianočné koláče bez múky (bezlepkové)

Anna Veselá 0

Vybrali sme niekoľko receptov, ktoré sa hodia nielen na sviatočné dni a sú vhodné nielen pre celiatikov. Nájdete tu pestrý výber koláčov bez lepku, ktorý vás možno poteší, ak z rôznych dôvodov musíte vynechať “klasickú” múku. Pretože Vianoce nie sú iba o múke 🙂

Ak hľadáte vyslovene nepečené koláče – takisto bez múky – tie nájdete v článku Nepečené vianočné koláče. V tomto článku budeme venovať pozornosť aj klasikám, ako sú vanilkové rožky, či medovníčky alebo popraskance, tzv. crinkles. Samozrejme, bez lepku.

Canva

Mäkké medovníčky bez lepku

Potrebujeme:

  • 300 g univerzálnej bezlepkovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 50 g masla alebo rastlinného tuku
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 vajce na potretie

Bielková poleva: 1 bielok a 200 g práškového cukru

Postup:

Maslo alebo tuk rozpustíme. Múku s cukrom preosejeme, primiešame sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme vajíčka, med a rozpustené maslo. Cesto dobre prepracujeme. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálne 24 hodín, ideálne 2 dni odpočívať v chladničke alebo na chladnom mieste.

Po odležaní cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme medovníčky. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi medovníčkami nechávame priestor aspoň 1,5 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do ružova. Nesmú príliš zhnednúť, boli by tvrdé.

Hneď ako ich vyberieme z rúry, medovníky potrime rozšľahaným vajíčkom. Nepotierame pred pečením!

Na bielkovú polevu si pripravíme bielok z 1 vajíčka a asi 200 g práškového cukru. Cukor musí byť dôkladne preosiaty. Cukor pridávame k bielku postupne a vymiešame bielu snehovú hmotu, ktorá by mala držať tvar. Ak je príliš hustá, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, ak je riedka, pridáme ešte práškový cukor. Vychladnuté medovníčky zdobíme podľa vlastnej fantázie.

Recept: Katarína Olejárová. Pečieme na sviatky bez lepku.

Prečítajte si aj:

Canva

Bezlepkové malinové vanilkové rožky

Potrebujeme:

  • 350 g bezlepkovej múky Jizerka (univerzálna zelená) + na podsypanie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 85 g mletých lúpaných mandlí nasucho opražených alebo mandľovej múky
  • 15 g prachu z lyofilizovaných malín
  • 6 g xantanu
  • 1 lyžička najemno nastrúhanej citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 150 g masla
  • 50 g masti, vychladenej
  • 1 vajce veľkosti L

Na dokončenie: 250 g práškového cukru, 2 sáčiky vanilkového cukru, 1 lyžička prachu z lyofilizovaných malín

Postup:

Múku premiešajte v mise s obidvomi cukrami, mandľami, malinovým prachom, xantanom a citrónovou kôrou, soľou, jedlou sódou a škoricou. Do misy nastrúhajte studený tuk a masť, pridajte vajce. Vypracujte vláčne cesto, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte cez noc odležať v chladničke.

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Cesto vyložte z chladničky a nechajte ho chvíľu povoliť, aby sa nedrobilo, ale zároveň nebolo úplne mazľavé. V dlaniach alebo na pomúčenej ploche tvarujte z kúskov cesta malé valčeky, ohnite ich do tvaru rohlíčkov a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte cca 12 minút.

Rožky nechajte na plechu vychladnúť, môžu byť vlažné. V mise zmiešajte cukor, vanilkový cukor a malinový prach a obaľte v tejto zmesi rohlíčky. Alebo ich pocukrujte rovno na plechu. V plechovej dóze vydržia cca 3 týždne.

Recept: Bezlepková kuchařka. Apetit.

Canva

Zázvorníky bez lepku

Potrebujeme (na 50 ks):

  • 100 g mandľovej múky
  • 200 g bezlepkovej univerzálnej múky
  • 50 g ryžovej múky
  • 50 g kokosového cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 zrelý banán
  • 50 g kokosového oleja
  • 50 g javorového sirupu alebo medu
  • 50 ml mandľového mlieka

Postup:

Mandľovú múku zmiešame s bezlepkovou a ryžovou múkou, kokosovým cukrom, so škoricou a zázvorom. Všetko dôkladne premiešame.

Pridáme jedlú sódu, soľ, roztlačený banán, kokosový olej, javorový sirup, mandľové mlieko a vypracujeme pevné cesto.

Cesto necháme odležať v chladničke 2 hodiny. Po odležaní ho znovu prepracujeme a rozvaľkáme na plát hrubý 3 mm.

Z cesta vykrajujeme dve veľkosti hviezdičiek. Rozložíme ich na plechy a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke.

Recept: Katarína Olejárová. Recepty pre celiatikov.

Prečítajte si aj:

Canva

Bezlepkové popraskance. Crinkles

Potrebujeme:

  • 60 g kakaa
  • 120 g mandľovej múky
  • 1 ČL bezlepkového prášku do pečiva
  • 90 g cukru
  • 55 g rozpusteného vlažného masla
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilky
  • 1/3 ČL soli
  • práškový cukor

Postup:

V miske zmiešame kakao, múku, prášok do pečiva a soľ.

V druhej miske vyšľaháme cukor s rozpusteným maslom izbovej teploty a následne po jednom pridáme vajce a zašľaháme.

K mokrým ingredienciám pridáme vanilku a suché ingrediencie a ručne premiešame.

Misku s cestom obalíme fóliou a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Z kúskov cesta formujeme guľky, ktoré obalíme v práškovom cukre a v primeraných odstupoch ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov 10 až 11 minút.

Po upečení necháme vychladnúť. Vo vzduchotesnej nádobe vydržia uskladnené mesiac.

Recept: Veronika Čopíková. Lenivá kuchárka. Crinkles.

Canva

Škoricové hviezdičky s bielkovou polevou

Potrebujeme:

  • 350 g mandlí
  • 150 g práškového cukru plus na posypanie
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 2 bielky

Na polevu: 1 bielok a 200 g práškového cukru

Postup:

Mandle pomelieme na jemno a zmiešame s cukrom, škoricou a bielkami. Vypracujeme cesto, ktoré nemusíme nechať odležať v chladničke, ale rovno s ním pracovať.

Pracovnú dosku si posypeme práškovým cukrom a rozvaľkáme cesto na hrúbku 3-4 mm. Môžeme pri vaľkaní použiť potravinársku fóliu, aby sa cesto nelepilo na valček.

Z cesta vykrajujeme hviezdičky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 150 stupňov asi 10 – 12 min.

Na vychladnuté hviezdičky nanesieme polevu. Tú si pripravíme tak, že dohladka vyšľaháme cukor s bielkom. Necháme zaschnúť a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Prečítajte si aj:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár