Nie som pekárka roka. A už vôbec sa nemôžem pýšiť dvadsiatimištyrmi druhmi vianočných koláčikov. U nás doma ich máme „iba“ päť takých, ktoré si doprajeme vo veľkom napiecť a potom – hlavne rozdať.
Je to už niekoľko sezón, čo chodíme so sladkými podarúnkami k našim ostrovným kamarátom, susedom a obmena „naše – vaše“ sa každému ráta. Pýtajú recepty, že „keď budeš mať čas, napíš prosím, ako robíš tie vaše slovenské medovníky…“
Tak mi napadlo, že im pripravím prekvapenie. Že si nájdu tie recepty tu, u nás na rodinke 🙂

Medovníčky od Mary (Medenjaci)
- 250 g medu
- 200 g cukru (šećera)
- 3 vajcia (jaja)
- 100 g rozpusteného masla (maslaca)
- 600 g hladkej múky (glatkog brašna)
- 1 lyžica anízu (anis)
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 prášok do pečiva (prašak za pecivo)
Vo vodnom kúpeli rozpustíme med a cukor, pridáme vajcia a miešame dopenista. Pridáme maslo. Do múky dáme aníz, sódu, prášok do pečiva. Suchú zmes pridáme do tekutej a vypracujeme cesto, ktoré by malo postáť v chladničke. Na pomúčenej doske potom vykrajujeme medovníčky. Pečieme na 180 stupňoch, kým nezačnú voňať a nechytia farbu.
Med i šećer otopiti na pari. Dodati jaja i pjenasto umutiti. Dodati maslac. Brašno promiješajte s praškom za pecivo, sodom i začinima, te dodavati u smjesu od meda. Tijeto ostaviti da odstoji u hladnaku. Smjesu razvaljati na pobrašnjenom stolu i rezati na različite oblike. Peći u pećnici na 180 stupneva, dok ne zamiriše a medenjaci dobiju lijepu boju.
Recept je od Mary Kopčíkovej, ktorá z medovníkového cesta vyrába okrem iného aj medovníkový Betlehem.

Karamelové kornflejky od Hany
- 300 g kryštálového cukru (šećera)
- 1 sladené kondenzované mlieko (samo ne mam pojma, da li ga ima u Hrvatskoj)
- 250 g masla (maslac)
- Kornflejky (corn flakes)
Roztopíme si cukor na karamel a dávame pozor, aby neprihorel. Pridáme kondenzované mlieko a miešame. Pridáme maslo a opäť miešame. Do zmesi pridáme kornflejky. Necháme mierne vychladnúť a potom vytvarujeme guľky.
Na laganoj vatri otopiti šećer samo da zažuti. Dodati mljeko pa brzo mješati. Dodati maslac i brzo mješati. U smjesu dodati corn flakes, pustiti da se malo hladi. Od smjese raditi kuglice.
Tento recept je od Hany, ktorá napísala celú zbierku z núdze cnosť receptov pri histamínovej intolerancii. Mimochodom, kornflejkové karamelky majú mega ohlas 🙂

Vanilkové (orechové) rožky/ Vanilin kiflice (od oraha)
Potrebujeme:
- 400 g hladkej múky (glatkog brašna)
- 1 maslo (maslac)
- 200 g orechov (mljevenih oraha)
- 80 g práškového cukru (šećera u prahu)
- 1 vanilínový cukor (vanilin šećer)
- 1 žĺtok (žumanjak)
Postup:
Z múky, masla, práškového cukru, vanilkového cukru, orechov a žĺtka zamiesime cesto, ktoré necháme najmenej hodinu v chladničke (ideálne cez noc). Spravíme si dlhšie rolky, s priemerom asi 2 cm, ktoré krájame na rovnaké diely a rukou z nich vytvarujeme rožteky. Pečieme na asi 180 °C, kým nezačnú meniť farbu okraje, potom ich hneď obalíme v práškovom cukre.
Od brašna, maslaca, šećera u prahu, žumanjka, oraha i vanilije umijesiti kompaktno tijesto, pa tijesto ostaviti na hladnom najmanje jedan sat (još bolje preko noći). Zatim napraviti dugačke rolice promjera 2 cm, rezati ih na jednake dijelove te dlanom oblikovati kiflice. Peći na 180 °C oko 8 minúta – dok im rubovi ne porumene, pa ih odmah posuti šećerom u prahu.

Kokosové srdiečka (Srca od kokosa)
- 250 g hladkej múky (glatkog brašna)
- 1/2 prášku do pečiva (prašak za pecivo)
- 125 g masla (maslac)
- 100 g práškového cukru (šećera u prahu)
- 100 g kokovej múčky (kokos brašno)
- 1 vanilkový cukor (vanilin šećer)
- 1 vajce (jaje)
Opakujeme postup ako pri vanilkových rožkoch, ibaže si zmyslíme, že chceme srdiečka, a tak cesto vyvaľkáme asi na pol cm hrúbku a vykrajujeme z neho srdiečka alebo iné tvary.
Ista stvar kao kiflice, samo smjesu razvaljati na debljinu oko pola cetimetra i rezati na različite oblike.

Orechové vianočné keksy (Božićni keksi s orasima)
- 350 g hrubej múky (oštrog brašna)
- 2-3 lyžice (žlice) meda
- 1 lyžička (žličica) škorice (cimeta)
- 100 g orechov alebo mandlí (oraha ili badema)
- 2 lyžice (žlice) rumu (room 🙂
- 2 vajcia (jaja)
- 200 g cukru (šećera)
- 150 g masla (maslac)
- ¼ vrecka prášku do pečiva (praška za pecivo)
- Citrónová kôra podľa chuti (limunova korica po želji)
V múke rozmiešame prášok do pečiva, spolu s maslom dobre rozmrvíme. Pridáme cukor, vajíčka, rum, mleté orechy, škoricu, med, nastrúhanú citrónovú kôru a urobíme cesto, ktoré by ideálne malo byť v chladničke celú noc. Z cesta veľkého ako orech urobíme guľôčky, ktoré položíme na vymastený plech a trochu ich sploštíme, lebo sa pri pečení zdvihnú. Namažeme ich bielkom a môžeme prikrášliť orechom. Pečieme na 200 °C.
Prašak za pecivo dodati brašnu pa zajedno s maslacem dobro izmrviti. Dodati šećer, jaja, rum, mljevene orahe, cimet, med, naribanu limunovu koricu i sve dobro izraditi. Tijesto mora odstajati najbolje preko noći, zatim oblikovati komade veličine oraha. Oblikovati kuglice, složiti ich na namašćen lim, malo ich spljoštiti jer ć ese prilikom pečenja dignuti, premazati bjelanjkom i ukrasiti polovicama oraha. Peći na 200 stupnjeva.
