Citrón dobre umyjeme, nastrúhame kôru, vytlačíme šťavu (odložíme na neskôr).
Špagety dáme variť do väčšieho množstva osolenej vody. Nerozvarte ich. Majte na pamäti, že sa ešte dovaria v omáčke.
Citrónovú kôru a šľahačku (smotanu na varenie) povaríme vo väčšom hrnci (aby sa nám neskôr zmestili pridať špagety). Potom pridáme po lyžičkách masla a keď sa celkom rozpustí, vypneme šporák.
Keď sú špagety uvarené (al dente), vložíme ich do hrnca s omáčkou a zamiešame. Dáme ešte variť, pridáme parmezán.
Možno sa nám zíde pridať zopár lyžíc vody, v ktorej sa špagety varili, ak by sa zdala omáčka príliš hustá. Posypeme petržlenovou vňaťou, pridáme šťavu z citróna. Podávame hneď.
Špagety uvaríme podľa návodu.
Na panvici opečieme lososa, osolíme, okoreníme.Na olivovom oleji opražíme cibuľu, pridáme kapary. Podlievajúc vínom, varíme asi 10 minút.
Keď sa víno odparí, pridáme lososa, nakrájaného na menšie kúsky a za malú lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry. Zamiešame, pridáme smotanu, citrónovú šťavu a špagety.
Na záver posypeme na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.
5. Špagety so sušenými paradajkami a mandľami Potrebujeme:
100 g sušených rajčín v olivovom oleji 50 g opražených a nasolených mandlí 1 strúčik cesnaku 120 ml olivového oleja 50 g strúhanky 350 g špagiet Soľ a korenie Príprava:
Paradajky, mandle a cesnak spolu s 50 ml oleja zmixujeme na hladkú zmes, ktorú osolíme a okoreníme.
Na panvici orestujeme strúhanku s 2 lyžicami olivového oleja do zlatista.
Cestovinu uvaríme podľa návodu, scedíme a ponecháme si pol šálky vody, v ktorej sa varila.
Špagety zmiešame s paradajkovou zmesou, pridáme ešte dve lyžice olivového oleja a jemne pridávame vodu, až kým nebude mať omáčka požadovanú konzistenciu.
Podávame posypané orestovanou strúhankou.
6. Klasické „bolonské“ špagety Potrebujeme:
300 g mletého hovädzieho mäsa 150 g slaniny 50 g nadrobno postrúhanej mrkvy 50 g nadrobno postrúhaného zeleru 50 g nadrobno pokrájanej cibule 300 g rajčinového pyré ½ šálky suchého bieleho vína ½ šálky plnotučného mlieka Olivový olej Soľ, korenie ½ šálky smotany Príprava:
Slaninu opražíme tak, aby začala púšťať masť, dávame pozor, aby nezhorela. Pridáme zeleninu a opražíme, až kým cibuľa nebude do sklovita.
Pridáme mäso a pražíme. Potom pridáme rajčinové pyré, podlejeme vínom a dobre premiešame.
Pomaly pridáme mlieko, až kým sa nespojí s ostatnými surovinami. Osolíme, okoreníme, necháme variť 2 hodiny pod pokrievkou, občas premiešame.
Keď je omáčka hotová, ešte môžeme doliať smotanu a nechať prevrieť. Potom môžeme podávať.
7. Špagety s kuracím mäsom, olivami a vínom Potrebujeme:
4 strúčiky cesnaku 1 lyžica citrónovej šťavy 1 lyžička citrónovej kôry 1 šálka vývaru 500 g špagiet 10 olív Petržlenová vňať Parmezán Soľ, korenie Kuracie prsia Príprava:
Kuracie prsia osolíme, okoreníme a vypražíme na oleji. Nakrájame na menšie kúsky.
Špagety uvaríme podľa návodu.
V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cesnak. Prilejeme biele víno a miešame, kým sa alkohol nevyparí. Pridáme citrónovú šťavu, vývar a necháme zovrieť. Posolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti.
Pridáme kuracie mäso, nakrájané olivy a premiešame všetko so špagetami. Na záver posypeme parmezánom a petržlenovou vňaťou.
8. Alla genovese Potrebujeme:
400 g špagiet 140 g bazalkových listov 4-5 strúčikov cesnaku 4 lyžice parmezánu 100 g píniových orieškov 6 lyžíc syra typu pecorino 10 lyžíc olivového oleja Príprava:
Umyjeme, osušíme a nakrájame bazalku. V mažiari tĺčikom rozdrvíme bazalku, petržlenovú vňať, cesnak, píniové oriešky.
Osolíme, pridáme parmezán a nastrúhaný syr pecorino. Dobre zamiešame. Pridáme 1 lyžicu oleja a miešame, až kým zmes nebude krémová. Môžeme použiť aj elektrický šľahač (mixér).
Špagety uvaríme podľa návodu. Scedíme a položíme do misky, ktorú sme predtým ohriali. Pridáme „genovese“ omáčku, vmiešame do špagiet a hneď podávame posypané parmezánom.
9. Paradajková omáčka od Jamieho Olivera Potrebujeme:
1 lyžicu olivového oleja 1 cibuľu 2 strúčiky cesnaku 1 stonka bazalky 800 g pelata paradajok Štipku soli, štipku korenia 1 šálka čerstvej bazalky 480 g špagiet 15 g parmezánu Príprava:
Na olivovom oleji do zlatista opražíme nasekanú cibuľu, cesnak a bazalkovú stonku. Pridáme paradajky, posolíme, okoreníme. Necháme variť, potom pridáme čerstvú bazalku.
Špagety uvaríme podľa návodu. Pridáme k paradajkovej omáčke, aj s trochou vody, v ktorých sa špagety varili a zamiešame. Servírujeme aj s troškou parmezánu a bazalky na vrchu.
10. Alla carbonara Urobte si tieto famózne špagety carbonara podľa tohto tradičného receptu .
Loading...