Petržlenové maslo
120 g masla, 1 pol. lyžica na drobno nasekanej petržlenovej vňate (čerstvej alebo mrazenej), 1 čaj. lyžička citrónovej šťavy, soľ
Všetko zmiešame so zmäknutým maslom. Necháme stuhnúť. Podávam na rožkoch alebo sendvičoch. Občas zabudnem dať citrón. Aj tak sa to dá jesť, ale s citrónom je lepšie.
Šampiňónové maslo
120 g masla, 3 hlavičky šampiňónov, 1 čaj. lyžička posekanej petržlenovej vňate, trochu soli
Hlavičky šampiňónov vložíme do vody a necháme asi 5 minút variť. Potom ich nadrobno nakrájame a zmiešame so zmäknutým maslom, petržlenovou vňaťou a soľou. Necháme stuhnúť. Väčšinou si pripravím maslo večer a ráno natieram na celozrnný chlieb.
Zeleninová nátierk a
50 g mrky, 50 g zeleru, 100 g tvrdého syra, trochu citrónovej šťavy, 1 pol. lyžica bieleho smotanového jogurtu
Mrkvu a zeler nastrúhame najemno a premiešame s citrónovou šťavou. Necháme asi 15 minút postáť. Primiešame syr a biely jogurt. Zase necháme asi 15 minút postáť (aj z večera do rána). Natierame na sendviče.
Pažítkové maslo
120 g masla, 50 g nátierkového syra, soľ, 1 pol. lyžica nasekanej pažítky
Všetko premiešame so zmäknutým maslo. Necháme asi 15 minút postáť v chlade. Natierame na tmavý chlieb.
Nátierka z čiernych olív
100 g nátierkového syra, 2 čaj. lyžičky masla, 1 čaj. lyžička bieleho jogurtu, soľ, oregano, 5 čiernych olív bez kôstky
Zmäknuté maslo, najemno nakrájané olivy zmiešame s ostatnými surovinami. Necháme asi pol hodiny tuhnúť. Nám chutí na tmavom chlebe.
Nátierka zo žĺtkov
150 g masla, 4 žĺtka uvarené natvrdo 1 pol. lyžica horčice, soľ, pažítka
Žĺtka popučíme vidličkou, zmiešame so zmäknutým maslom a horčicou. Nakoniec dochutíme soľou a pažítkou. Necháme postáť asi 15 – 20 minút. Natierame na biele pečivo.
Sladká tvarohová nátierka
120 g tvarohu, 2 čaj. lyžičky medu, 1 pol. lyžica prevareného a vychladnutého mlieka
Všetko dobre vidličkou vymiešame (keď robím väčšie množstvo, rozmixujem). Môžeme pridať aj trochu hrozienok, ale vtedy doporučujem ubrať z množstva medu. Podávame na celozrnnom chlebe.
Sladké maslo
120 g masla, 1 pol. lyžica medu, 1 čaj. lyžička pomarančovej šťavy
Zmäknuté maslo premiešame s medom a pomarančovou šťavou. Necháme stuhnúť. Natierame na celozrnný chlieb.
Kakaová nátierka
120 g jemného tvarohu, 2 pol. lyžice uvareného vychladnutého mlieka, 2 pol. lyžice Granka
Vymiešame vidličkou najemno. Natierame na sendviče.
Sladká tvarohová nátierka II
125 g mäkkého tvarohu, 50 g masla, 2 pol. lyžice bieleho smotanového jogurtu, 100 g kandizovaného ovocia, 1 kávová lyžička práškového cukru
Kandizované ovocie posekáme najemno a premiešame s ostatnými surovinami. Podávame na rožkoch.
Loading...