Máte radi plnené vajíčka? Vyskúšajte tieto príchute: s avokádom, šunkou alebo lososom.

Vajíčka plnené avokádom
Potrebujeme: 3 vajíčka, 1 avokádo, citrónovú šťavu, štipku soli, prípadne štipku čierneho korenia
Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, rozkrojíme ich po dĺžke a vyberieme žĺtky do plnky, ktorú si pripravíme tak, že zmiešame avokádo, žĺtky, štipku soli, korenia a citrónovú šťavu. Dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a touto zmesou naplníme polovičky bielkov. Podávame s tmavým chlebom.
Vajíčka plnené šunkou
Potrebujeme: 2 vajíčka, 50 gramov šunky, 50 gramov kyselej uhorky, 1 lyžičku horčice, 1 lyžičku kyslej smotany, štipku soli, korenia, petržlenová vňať
Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, rozkrojíme ich po dĺžke a vyberieme žĺtky do plnky, ktorú si pripravíme tak, že si najprv nadrobno nakrájame šunku, uhorky, pridáme žĺtky, horčicu, smotanu, posolíme, prípadne pokoreníme a naplníme touto zmesou polovičky bielkov. Na vrch môžeme ozdobiť najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Vajíčka plnené údeným lososom
Potrebujeme: 3 vajíčka, 1 lyžičku kyslej smotany (20 %), 50 g údeného lososa, šťavu z jedného citróna
Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, rozkrojíme ich po dĺžke a vyberieme žĺtky, ktoré zmiešame so smotanou, citrónovou šťavou a na drobno narezanými kúskami lososa. S touto zmesou naplníme polovičky bielkov.
Vedeli ste, že vajíčka:
- sú výborným zdrojom bielkovín, tukov, vitamínov (A, D, E, B12), minerálov (železa, jódu, fosforu) a aminokyselín,
- vaječný žĺtok síce obsahuje vysoké množstvo cholesterolu, na druhej strane však aj antioxidanty ako luteín (žltooranžové farbivo, karotenoid, dôležitý napríklad pre zdravie očí).
Prečítajte si aj:
