Jeseň ponúka veľa receptov, v ktorých môžete využiť sezónne ingrediencie. Urobiť si dokážete jablkový koláč s kávovou posýpkou, tekvicové muffiny či hruškový šalát. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa našimi receptami, ktoré vám prinesú nový pohľad na tradičné jesenné pochúťky.
Jablkový koláč s kávovou posýpkou
Čo je lepšie ako obyčajný jablkový koláč? Jablkový koláč s kávovou mrveničkou. Čo naň budete potrebovať?
Na cesto
- 1 a ¼ šálky hladkej múky,
- ½ ČL kryštálového cukru,
- ¼ ČL soli,
- ½ šálky masla,
- ¼ šálky vody.
Na náplň
- 6 až 8 stredne veľkých jabĺk,
- ⅓ šálky kryštálového cukru,
- ⅓ šálky hnedého cukru,
- 3 PL kukuričného škrobu,
- 2 ČL korenia na jablkový závin.
Na kávovú posýpku
- ⅔ šálky hladkej múky,
- ⅓ šálky hnedého cukru,
- 4 a ½ PL masla,
- ¼ čajovej lyžičky zrnkovej kávy.
Postup na prípravu jablkového koláča s kávovou posýpkou
- V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Potom za stáleho miešania pridajte k zmesi maslo a studenú vodu. Vymiešané cesto opatrne vyberte z misky, zabaľte do plastovej fólie a dajte na hodinu do chladničky. Potom ho vyberte, rozvaľkajte na pomúčenej doske a vložte do formy na koláč.
- Keď dáte cesto do formy, vyčistite jablká, nakrájajte ich na kúsky a vložte do misy. K jablkám potom pridajte cukor, kukuričný škrob, korenie na jablkový závin a všetko spolu zmiešajte. Takto pripravené jablka dajte na cesto.
- Pred vložením koláča do rúry si ešte spolu zmiešajte múku, hnedý cukor, maslo, kávu a podrobte ju na na vrchole jabĺk. Koláč pečte na 180 °C približne 40 minút.
Hruškový šalát s figovým dresingom
Na prípravu hruškového šalátu s figovým dresingom si potrebujete pripraviť korenené semiačka, figový dresing a základ na hruškový šalát.
Korenené semiačka
- 3 PL javorového sirupu,
- štipka soli,
- ½ ČL škorice,
- ½ ČL rasce,
- štipka kajenského korenia,
- 1 šálka tekvicových semienok.
Figový dresing
- 3 PL olivového oleja,
- 2 a ½ PL balzamikového octu,
- 2 PL figového džemu,
- ½ ČL vanilky,
- ½ ČL soli,
- ½ ČL papriky.
Hruškový šalát
- ¼ šálky červenej cibule (nakrájanej na tenké plátky),
- 2 zrelé hrušky,
- 150 gramov rukoly,
- ½ šálky granátového jablka,
- ⅓ šálky rozdrobeného syra gorgonzola,
- ¼ šálky sušených čerešní.
Postup na hruškový šalát
- Najskôr si v malej miske premiešajte tekvicové semienka s korením a javorovým sirupom. Potom ich rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10 až 15 minút na 180 °C. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
- Na prípravu dresingu si len všetky ingrediencie vyšľahajte spolu v miske a nechajte ho odstáť v chladničke.
- Keď máte hotové semienka aj dresing, pripravte si základ hruškového šalátu. Najemno nakrájanú cibuľu dajte do veľkej misy a premiešajte s rukolou, korenenými semienkami, sušenými čerešňami, nakrájanou gorgonzolou a granátovým jablkom. Šalát polejte dresingom a potom pridajte najemno nakrájané hrušky.
Tekvicové muffiny
Tieto tekvicové muffiny spájajú jemnú chuť tekvice s korením. Práve to ich robí výbornou pochúťkou na chladné jesenné dni.
Suroviny, ktoré potrebujete na tekvicové muffiny
- 220 gramov hladkej múky,
- 1 ČL sódy bikarbóny,
- 1 a ½ ČL mletej škorice,
- 1 a ½ ČL tekvicoveho korenia,
- ¼ ČL mletého zázvoru,
- ½ ČL soli,
- ½ šálky rastlinného oleja,
- 100 gramov kryštálového cukru,
- 65 gramov hnedého cukru,
- 340 gramov tekvicového pyré,
- 2 veľké vajcia,
- ¼ šálky mlieka.
Postup na tekvicové muffiny
- Vo veľkej mise si zmiešajte múku, sódu bikarbónu, škoricu, tekvicové korenie, zázvor a soľ. Potom si zoberte strednú misku a vyšľahajte v nej olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, tekvicové pyré, vajcia a mlieko.
- Nakoniec spolu premiešajte suché a mokré ingrediencie. Hotové cesto dajte lyžicou do foriem na muffiny a pečte 5 minút pri 220 °C, potom znížte teplotu rúry na 180 °C a pečte ďalších 15 minút.