3 netradičné recepty inšpirované jeseňou

redakcia 0

Jeseň ponúka veľa receptov, v ktorých môžete využiť sezónne ingrediencie. Urobiť si dokážete jablkový koláč s kávovou posýpkou, tekvicové muffiny či hruškový šalát. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa našimi receptami, ktoré vám prinesú nový pohľad na tradičné jesenné pochúťky.

Zdroj: bigstock.com

Jablkový koláč s kávovou posýpkou

Čo je lepšie ako obyčajný jablkový koláč? Jablkový koláč s kávovou mrveničkou. Čo naň budete potrebovať?

Na cesto

  • 1 a ¼ šálky hladkej múky,
  • ½ ČL kryštálového cukru,
  • ¼ ČL soli,
  • ½ šálky masla,
  • ¼ šálky vody. 

Na náplň

  • 6 až 8 stredne veľkých jabĺk,
  • ⅓ šálky kryštálového cukru,
  • ⅓ šálky hnedého cukru,
  • 3 PL kukuričného škrobu,
  • 2 ČL korenia na jablkový závin.

Na kávovú posýpku

Postup na prípravu jablkového koláča s kávovou posýpkou

  1. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Potom za stáleho miešania pridajte k zmesi maslo a studenú vodu. Vymiešané cesto opatrne vyberte z misky, zabaľte do plastovej fólie a dajte na hodinu do chladničky. Potom ho vyberte, rozvaľkajte na pomúčenej doske a vložte do formy na koláč.
  2. Keď dáte cesto do formy, vyčistite jablká, nakrájajte ich na kúsky a vložte do misy. K jablkám potom pridajte cukor, kukuričný škrob, korenie na jablkový závin a všetko spolu zmiešajte. Takto pripravené jablka dajte na cesto.
  3. Pred vložením koláča do rúry si ešte spolu zmiešajte múku, hnedý cukor, maslo, kávu a podrobte ju na na vrchole jabĺk. Koláč pečte na 180 °C približne 40 minút.
  4. Zdroj: bigstock.com

    Hruškový šalát s figovým dresingom

    Na prípravu hruškového šalátu s figovým dresingom si potrebujete pripraviť korenené semiačka, figový dresing a základ na hruškový šalát.

    Korenené semiačka

  • 3 PL javorového sirupu,
  • štipka soli,
  • ½ ČL škorice,
  • ½ ČL rasce,
  • štipka kajenského korenia,
  • 1 šálka tekvicových semienok.

Figový dresing

  • 3 PL olivového oleja,
  • 2 a ½ PL balzamikového octu,
  • 2 PL figového džemu,
  • ½ ČL vanilky,
  • ½ ČL soli,
  • ½ ČL papriky.

Hruškový šalát

  • ¼ šálky červenej cibule (nakrájanej na tenké plátky),
  • 2 zrelé hrušky,
  • 150 gramov rukoly,
  • ½ šálky granátového jablka,
  • ⅓ šálky rozdrobeného syra gorgonzola,
  • ¼ šálky sušených čerešní.

Postup na hruškový šalát

  1. Najskôr si v malej miske premiešajte tekvicové semienka s korením a javorovým sirupom. Potom ich rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10 až 15 minút na 180 °C. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
  2. Na prípravu dresingu si len všetky ingrediencie vyšľahajte spolu v miske a nechajte ho odstáť v chladničke.
  3.  Keď máte hotové semienka aj dresing, pripravte si základ hruškového šalátu. Najemno nakrájanú cibuľu dajte do veľkej misy a premiešajte s rukolou, korenenými semienkami, sušenými čerešňami, nakrájanou gorgonzolou a granátovým jablkom. Šalát polejte dresingom a potom pridajte najemno nakrájané hrušky.
  4. Zdroj: bigstock.com

     

    Tekvicové muffiny

    Tieto tekvicové muffiny spájajú jemnú chuť tekvice s korením. Práve to ich robí výbornou pochúťkou na chladné jesenné dni. 

    Suroviny, ktoré potrebujete na tekvicové muffiny

  • 220 gramov hladkej múky,
  • 1 ČL sódy bikarbóny,
  • 1 a ½ ČL mletej škorice,
  • 1 a ½ ČL tekvicoveho korenia,
  • ¼ ČL mletého zázvoru,
  • ½ ČL soli,
  • ½ šálky rastlinného oleja,
  • 100 gramov kryštálového cukru,
  • 65 gramov hnedého cukru,
  • 340 gramov tekvicového pyré,
  • 2 veľké vajcia,
  • ¼ šálky mlieka.

Postup na tekvicové muffiny

  1. Vo veľkej mise si zmiešajte múku, sódu bikarbónu, škoricu, tekvicové korenie, zázvor a soľ. Potom si zoberte strednú misku a vyšľahajte v nej olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, tekvicové pyré, vajcia a mlieko.
  2. Nakoniec spolu premiešajte suché a mokré ingrediencie. Hotové cesto dajte lyžicou do foriem na muffiny a pečte 5 minút pri 220 °C, potom znížte teplotu rúry na 180 °C a pečte ďalších 15 minút.
1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...