Majú ju rady takmer všetky deti do bodky (česť výnimkám) a my, dospeláci, sa tiež nenecháme zahanbiť. Zmrzlina, mňam.
A ešte raz mňam. Aj domáca môže byť mňam. Pozrite si zopár tipov na recepty zmrzlín, ktoré si môžete vyrobiť doma aj s deťmi.

Ovocníčkový “Frozen yogurt”
Potrebujeme: 2 šálky jogurtu (napríklad gréckeho, ale môžete vyskúšať aj vanilkový jogurt) 2 šálky jahôd (alebo iného bobuľovitého ovocia, napríklad ríbezle, čučoriedky, maliny…), cukor alebo med podľa chuti
Príprava: Ovocie zmixujeme ručným mixérom na pyré, do ktorého vmiešame jogurt a osladíme. Zmes nalejeme do plastovej nádoby alebo do nanukových foriem a dáme do mrazničky aspoň na 6 hodín.
Smotanová jahodová zmrzlina
Potrebujeme: 1 šálka kyslej smotany, 1 banán, 1-2 šálky ovocia (napríklad jahôd), nastrúhaná kôra z 1 citróna, šťava z polky citróna, pol šálky/šálka cukru alebo iného sladidla, podľa druhu ovocia
Príprava: Banán podrvíme vidličkou, pridáme smotanu, ovocie, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cukor a zmixujeme ručným mixérom na hladkú zmes. Podľa chuti môžeme vmiešať aj menšie, či väčšie kúsky ovocia.
Zmes nalejeme do nádoby, prípadne nanukových foriem a dáme na niekoľko hodín zmraziť.

Farebná ovocná dreň na paličke
Potrebujeme: ovocie rôznej farby, napríklad jahody, broskyne, čučoriedky, kiwi cukor alebo med podľa chuti.
Postup: Ak chceme pestrofarebný nanuk na paličke (resp. máme nanukové formy), najprv zmixujeme každé ovocie zvlášť a osladíme. Nalejeme prvú ovocnú vrstvu, napríklad jahodovú, do formy a necháme aspoň 30 minút zamraziť.
Vyberieme, dolejeme druhú ovocnú vrstvu, napríklad čučoriedkovú a zase necháme aspoň 30 minút zamraziť, dolejeme tretiu farebnú ovocnú vrstvu… atď. Keď už nám bude ovocných vrstiev podľa chuti dosť, zapichneme paličku a necháme aspoň na hodinu v mrazničke.
Zmrzlina s mangom a ananásom
Potrebujeme: 2 mangá, 1 menší ananás, 500 ml kondenzovaného mlieka
Postup: Mango a ananás očistíme. Z manga urobíme pyré, do ktorého pridáme kondenzované mlieko. Ananás nakrájame na drobno a zamiešame do mangovo-mliečnej zmesi.
Všetko vložíme do plastovej nádoby a dáme zmraziť. Každú hodinu by sme mali zmrzlinu premiešať, aby bola krémová.

Vanilkovo-kokosová zmrzlina
Potrebujeme: 400 ml kokosového mlieka, 200-300 ml kondenzovaného mlieka, 1 l vody, 150 g cukru, šťava z 1 citróna alebo limetky, 1 vanilkový struk
Postup: Do hrnca dáme zohriať vodu s cukrom, aby sa roztopil. Vanilkový struk rozrežeme, vyškrabeme z neho dužinu so semienkami, pridáme do cukrovej vody a varíme aj s vanilkovým strukom.
Pridáme kokosové a kondenzované mlieko a šťavu z citróna alebo limetky. Varíme niekoľko minút, nezabudneme miešať, kým nám nezačne tekutina zľahka vrieť. Potom odstavíme.
Necháme vychladiť a neskôr zmraziť na niekoľko hodín, buď v plastovej nádobe, prípadne ak máme formičky na detské nanuky, môžeme ich použiť.
