Bezlepkový jablkový koláč s posýpkou

Kika Kováčiková 1

Mám rada Adrianu Polákovú a často siaham doma po jej kuchárke “Napečené s láskou.” Hneď jej prvý recept, zaradený medzi “Klasiky,” je jablkový koláč s posýpkou, ktorý vymámila od pani kuchárky z krčmy v českom Třinci.

Obmenila som ho tak, aby si na ňom mohli pochutnať aj bezlepkáči. Niekedy to môže byť poriadny risk, ale v tomto prípade sa oplatil. 

canva.com/rodinka.sk

Cesto na bezlepkový jablkový koláč

Potrebujeme:

  • aspoň kilo ošúpaných, nastrúhaných jabĺk – čím viac jabĺk, tým lepšie
  • 140 g masla izbovej teploty
  • 250 ml mlieka izbovej teploty
  • 1 bezlepkový prášok do pečiva
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g ryžovej múky
  • 2 celé vajíčka
  • 140 g trstinového cukru

Posýpka na bezlepkový jablkový koláč

Potrebujeme:

  • 150 g mandľovej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g rozpusteného masla
  • 1 vanilkový cukor

Jablkový koláč – postup

1. Vypneme deťom wifi a požiadame ich, aby ošúpali a nastrúhali jablká. Tie môžu na záver poškoricovať mletou škoricou, ak máte radi. 

2. Pripravíme si posýpku: zmiešame v miske múku, vanilku a cukor a prilejeme rozpustené, vlažné maslo. Ideálne je miešať zmes rukami, až kým sa nebude rozsýpať pod prstami. Kto má rád väčšie hrudky, nemusí ich rozbíjať, ale tešiť sa, až sa do nich zahryzne na koláči.

3. Pripravíme si väčšiu misku, v ktorej najprv vymiešame maslo s cukrom a celými vajíčkami dopenista. Aby bolo cesto hladké, pomôžeme si ručným šľahačom, aby nám neodpadla ruka pri metličkovaní.

4. Pripravíme si múku: môžeme preosiať z dlhej chvíle, hlavne ju nezabudneme premiešať s práškom do pečiva skôr, ako ju nasypeme do misky s maslom/cukrom/vajíčkami.

5. Nakoniec prilejeme vlažné mlieko a všetko spolu dobre premiešame tak, aby bolo cesto hladké, bez hrudiek, polotekuté a aby sa pekne vylievalo na vymastený a bezlepkovou múkou vysypaný plech ideálne veľkosti 32×42. 

6. Už si v tomto bode predhrievajte rúru na 180 stupňov. Keďže je v ceste prášok do pečiva, aby podskočil, potrebuje od začiatku pečenia svoju teplotu.

7. Vrátime sa k cestu vyliatemu na plech. Obsypeme ho postrúhanými jablkami. Jablká zasypeme posýpkou. Keďže je sladká dosť dosť, koláč po upečení už necifrujeme ďalším cukrom.

8. Mali by sme piecť asi 30 minút, pozeráme na posýpku, ktorá zmení farbu do ružovo-hnedej. Pichneme špáradlom, či je upečený koláč, lebo ak nie, ešte mu môžeme dať ďalších 10 minút v rúre.

9. Zjeme.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 3,25 z 5)
Loading...
Author image

Kika Kováčiková

Vyštudovala Právnickú fakultu UK v BA, píše najmä odborné články o materských a rodičovských príspevkoch, ktoré nájdete v rubrike "Príručka pre rodiča" alebo aktuálne "Správy pre rodiča."

články autora...

Komentáre k článku

  1. Dá sa do variť jedlo tak ze vypnes platnicku na sporáku a to naakumulovane teplo v hrnci ci na pekaci ci v rure

    Ti pred koncom varenia samo dovari napr polievku omeletu a pod

Pridaj komentár