Dobroty Celozrnný jablkový koláč (hrejivý) Marta Turóciová 23. septembra 2016 0 Jeseň je časom darov. Ak máte doma jabĺčka, šup s nimi na koláč. Na náplň potrebujete: 1 kg jabĺk 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu 4 PL bazového sirupu šťava z 1 citróna 100 g sušených brusníc Na cesto potrebujete: 5 bielkov štipka soli 300 g zmäknutého masla alebo margarínu 200 ml bazového sirupu kôra z 1 chemicky neošetreného citróna 5 žĺtkov 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva 1 zarovnaná KL mletej škorice Ešte potrebujete: plech na pečenie (30 x 40 cm) elektrický ručný šľahač Príprava jablkového koláča: Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Doba pečenia: asi 30 minút Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť. (Žiadne hodnotenia)Loading... Pridaj komentár Zrušiť odpoveďMeno *
Dobroty Celozrnný jablkový koláč (hrejivý) Marta Turóciová 23. septembra 2016 0 Jeseň je časom darov. Ak máte doma jabĺčka, šup s nimi na koláč. Na náplň potrebujete: 1 kg jabĺk 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu 4 PL bazového sirupu šťava z 1 citróna 100 g sušených brusníc Na cesto potrebujete: 5 bielkov štipka soli 300 g zmäknutého masla alebo margarínu 200 ml bazového sirupu kôra z 1 chemicky neošetreného citróna 5 žĺtkov 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva 1 zarovnaná KL mletej škorice Ešte potrebujete: plech na pečenie (30 x 40 cm) elektrický ručný šľahač Príprava jablkového koláča: Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Doba pečenia: asi 30 minút Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť. (Žiadne hodnotenia)Loading...