Jeseň je časom darov. Ak máte doma jabĺčka, šup s nimi na koláč.
Na náplň potrebujete:
- 1 kg jabĺk
- 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
- 4 PL bazového sirupu
- šťava z 1 citróna
- 100 g sušených brusníc

Na cesto potrebujete:
- 5 bielkov
- štipka soli
- 300 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 200 ml bazového sirupu
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 5 žĺtkov
- 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 zarovnaná KL mletej škorice
Ešte potrebujete:
- plech na pečenie (30 x 40 cm)
- elektrický ručný šľahač
Príprava jablkového koláča:
Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.
