Orechovníčky: ideálne na zdravú, ale aj sladkú desiatu

Slávka Cigáňová (Habrmanová) 0

Mnohí z nás nielen poznajú, ale aj oceňujú nutričné hodnoty a kvalitu vlašských orechov. Sú bohatým zdrojom prospešných tukov, dodajú nám potrebnú dávku energie a dostatočne nás zasýtia.

Nečudo, že sú nielen dôležitou zložkou vianočného slávnostného stola, ale aj neoceniteľnou surovinou každej dobrej gazdinky počas celého roka.

Práve na jeseň predstavujú orechy ideálnu a zdravú náplň do rôznych koláčikov, rohlíčkov či buchtičiek. Aj vaše deti si prídu na svoje, pokiaľ im niečo takého ponúknete napríklad na desiatu.

A stačí tak málo: múku, cukor, maslo, smotanu; žiadne náplne od výmyslu sveta, ale úplne klasické vlašské orechy. Pokiaľ si svoje lahôdky pripravíte naozaj poctivo, pochutí si na nich celá rodina.

Tradičné orechovníčky so smotanou

Potrebujeme:

  • 250 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 200 g cukru,
  • štipku soli,
  • 2 dkg kvasníc,
  • 1 kyslá smotana,
  • 500 g  hladkej múky,
  • 400-500 g vlašských orechov,
  • 1 dcl  mlieka.

Postup:

Urobíme si kvások, a to tak, že kvasnice necháme nakysnúť v mlieku s trochou cukru. Pridáme preosiatu múku, maslo, 1 vajce, 100 g cukru a tiež smotanu a štipku soli. Dôkladne zamiesime cesto a necháme ho v chladničke na hodinku stuhnúť.

Pomleté orechy si zatiaľ zriedime s trochou mlieka a premiešame so 100 g cukru. Cesto si nakrájame na obdĺžniky. Na ne dáme orechovú náplň a stočíme. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu.

Náš tip:

Namiesto orechov môžete použiť aj mak, ide tiež o zdravú a tradičnú surovinu našich starých mám.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Slávka Cigáňová (Habrmanová)

Kedysi som sa živila sáčkovými polievkami a rôznymi polotovarmi a myslela si, že varenie je strata času. No časom prišla zmena. Tak ma to dostalo, že som chcela vedieť uvariť všetko. Začala som skúšať recepty, domáce aj zo svetových kuchýň, no najviac ma bavilo tvoriť vlastné recepty. Objavila som, že varenie môže byť naozaj zábava a rada sa so svojimi skúsenosťami podelím aj s ostatnými.

články autora...

Pridaj komentár