Ako si vybrať vhodnú obuv na turistiku

PR 0

Pravidelná chôdza pôsobí na organizmus ako liek. Pohyb sa nedá ničím iným nahradiť a zdravý dospelý človek by mal prejsť okolo desaťtisíc krokov denne, len v horskom prostredí je nesmierne dôležité, aby turista siahol po vhodnej športovej obuvi.         

dreamstime

Turistika utužuje zdravie, zlepšuje fyzickú kondíciu a prispieva k psychickej rovnováhe. V horskom prostredí však nikdy nemožno podceniť kvalitné športové oblečenie a obuv. Každý typ obuvi – vychádzková, športová, pracovná,  domáca a všetky ostatné, vždy slúžia na konkrétne využitie. Čo sa turistických topánok týka, už z názvu vyplýva, že najčastejšie po nich siahajú výletníci, dovolenkári a turisti, ktorí navštevujú prírodu. Výber turistických topánok preto nikdy neuponáhľajte a obuv voľte premyslene.        

Potulky v prírode

Dôvodov, prečo si zvoliť na potulky v prírode značkové turistické topánky je niekoľko – nerovný terén, mokrý povrch, náročné stúpanie, strmé klesanie a nestále poveternostné podmienky, o ktoré v horskom prostredí nie je núdza. Kvalitná turistická obuv dodáva nohám potrebnú oporu a navyše, pri chôdzi tlmí aj nárazy. Je dôležité vedieť, že nevhodná obuv môže pri chôdzi spôsobiť nielen odreniny, ale poškodiť aj chodidlá a spôsobiť chybné držanie tela. Každá turistická obuv má byť preto pohodlná, nepremokavá a zároveň vzdušná, aby nohám poskytovala komfort v každom smere.       

Kvalita nadovšetko

Skvelým tipom na kvalitnú turistickú obuv je značka Salewa. Salewa obuv chráni nohy nielen pred chladom a vlhkosťou, ale prispieva aj k stabilite tela pri chôdzi a nohám zabezpečí jemnejší došľap. Pri výbere však vždy dbajte na správnu veľkosť – na presnú dĺžku a šírku obuvi, tiež na vhodný strih a čo najnižšiu hmotnosť. Nespornou výhodou značkovej turistickej obuvi je tiež to, že pri chôdzi minimalizuje únavu končatín a eliminuje riziko úrazov.  

Maximálne pohodlie

Pred kúpou turistickej obuvi si nezabudnite zodpovedať tri základné otázky: v akom teréne, v akom ročnom období a v akom počasí budete obuv používať. Základné delenie turistických topánok je na vysoké a nízke. Vysoká turistická obuv chráni končatiny aj v náročných poveternostných podmienkach a lepšie stabilizuje členok na nerovnom povrchu. Táto obuv sa odporúča najmä do hornatého a skalnatého terénu.

Široký sortiment

Kedy je potrebné vymeniť starú turistickú obuv za novú? Keď obuv javí známky mechanického poškodenia, keď je povrch odratý alebo roztrhaný a ak je popraskané alebo inak zničené vnútro topánok. V takýchto prípadoch neváhajte a starú obuv vymeňte za novú. Na stránke www.topski.sk nájdete široký sortiment kvalitných značkových modelov, stačí si len správne vybrať podľa svojich predstáv a priorít.                                   

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...