Báječná zimná dovolenka na lyžiach

pr 0

Niekto vníma športovanie ako hru alebo súťaž, iný ako zábavu a relax. No isté je, že všetky formy pohybových aktivít vedú k zvyšovaniu telesnej zdatnosti a k duševnej rovnováhe človeka – čo, samozrejme, platí aj pre lyžovanie a všetky ostatné zimné športy.      

zdroj: dreamstime.com

Pohyb v akejkoľvek podobe zlepšuje nielen fyzickú kondíciu, ale aj psychickú odolnosť človeka. Zimná dovolenka na lyžiach spevní nielen svaly a kĺby, zlepší nielen činnosť srdca a pľúc, ale podporí aj dobrú náladu. Prináša aj nové spoločenské kontakty a skvalitňuje sociálne väzby. Záver starého roka a začiatok nového roka je preto ideálnym obdobím na lyžovačku na horách. Počas príprav na zimnú dovolenku však nemožno podceniť výber vhodného lyžiarskeho výstroja a oblečenia.   

Športové oblečenie

Všetky zimné lyžiarske zvršky lyžiara musia byť nepremokavé a mať správny pomer zateplenia a priedušnosti. Oblečenie športovca sa má skladať z funkčnej spodnej bielizne, strednú vrstvu tvorí tričko alebo rolák, vrchnú vrstvu bunda a nohavice z nepremokavých materiálov. Pri vrchnom oblečení je potrebné obzvlášť dbať na vodný stĺpec, tepelnú izoláciu a priedušnosť. Pre komfort lyžiara je veľmi podstatný tiež výber čiapky a lyžiarskych rukavíc. Rukavice je potrebné voliť podľa materiálu a strihu, ideálna je viac vrstvová konštrukcia.   

Lyžiarsky výstroj  

Zimné športy v sebe zahŕňajú rôzne pohybové aktivity, ktoré sa môžu vykonávať na rekreačnej alebo vrcholovej úrovni – no všetky zlepšujú zdravie komplexne. Zvyšujú telesnú zdatnosť a majú aj skvelé relaxačné účinky. Nemožno však podceniť fakt, že každý športovec potrebuje hlavne vhodné oblečenie a kvalitný športový výstroj, ktorý je z pohľadu bezpečnosti pre športovca rozhodujúci. Lyžiar potrebuje na svahu okrem lyží a paličiek aj lyžiarky pánske alebo dámske, tiež kvalitné ochranné prvky – lyžiarske okuliare, prilbu a chrániče. Lyže treba vyberať podľa svojej výšky a hmotnosti, lyžiarske palice majú siahať do dvoch tretín výšky lyžiara. Pánske aj dámske lyžiarky je nutné voliť pohodlné – v správnej šírke aj dĺžke, čo najnižšej hmotnosti.     

Relax na lyžiach

Ak sa práve chystáte na zimnú dovolenku, je jedno, či patríte medzi klasických lyžiarov alebo medzi bežkárov, z každého zimného športu je možné profitovať rovnako – plnohodnotne podporiť svoje fyzické aj duševné zdravie. Lyžovačka na horách posilňuje telo, regeneruje všetky vnemy a zmysly. Čerstvý horský vzduch s vysokým obsahom kyslíka znamená vzpruhu pre celý organizmus. Je balzamom pre telo aj dušu. Stačí si len pripraviť vaky na lyžiarky a lyže, zbaliť vhodné športové oblečenie a oddať sa kráse pohybu v zimnej prírode.             

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...