Letná cyklistika – prospieva nielen Vášmu zdraviu ale aj postave

PR 3

Štatistiky tvrdia, že väčšina ľudí športuje kvôli posilneniu zdravia a z estetických dôvodov. Ľudia športujú kvôli lepšej fyzickej kondícii – funkčným kĺbom, pevným svalom, dobrej činnosti srdca a ľahšiemu dýchaniu. No tiež preto, aby sa zbavili nadbytočných kilogramov a dospeli k psychickej pohode. 

foto: dreamstime

Je všeobecne známe, že bicyklovanie výborne formuje postavu a skvelo spaľuje tuky. V závislosti od hmotnosti a prejazdených kilometrov môže cyklista za hodinu spáliť od 250 do 800 kalórií – podľa toho, koľko kilometrov za uvedený čas prejde. Bicyklovanie formuje najmä svaly na prednej časti stehien a lýtok, no posilňuje aj menšie svalové skupiny kolien a členkov. Kto holduje cyklistike, ten si zároveň formuje aj sedacie svaly a horné končatiny. Tiež posilňuje pľúca, srdce, cievy a mozog.  

Dobrá fyzická kondícia

Pravidelné športovanie zlepšuje nielen stav tela, ale aj mysle. Dodáva energiu a prispieva k dobrej nálade – k lepšiemu spánku a k vyššej pracovnej výkonnosti. Pre udržanie zdravia a budovanie dobrej fyzickej kondície je ideálne bicyklovať štyri až šesťkrát týždenne. Náročnosť športových aktivít je dôležité zvyšovať postupne. Neodporúča sa však športovať nárazovo – napríklad len cez víkend. Pred každým intenzívnejším pohybom je odborníkmi odporúčaná pár minútová rozcvička, ktorá pripraví organizmus na výkon. Po športovaní je dobré telu dopriať strečing, ktorý po aktivite udrží svalstvo pružné a prispeje k jeho rýchlejšej regenerácii. Pri letných cyklistických výletoch však nikdy nepodceňte svoju bezpečnosť a vhodné oblečenie.

Ochranné prvky a oblečenie

Cyklista pri bicyklovaní má používať viacero ochranných prvkov – cyklistické okuliare, rukavice, chrániče a prilbu. Najmä v horskom teréne sú kvalité prilby na bicykle veľmi dôležité. Má mať čo najnižšiu hmotnosť, vetracie otvory a pohodlné zapínanie pod bradou. Nesmie športovca tlačiť, ani mu byť príliš voľná – má poskytovať bezproblémové otáčanie hlavy. A porovnateľne dôležité je aj pohodlné športové oblečenie, ideálne s reflexnými prvkami. Každý športovec by si mal vyberať odevy nielen pekné a moderné, ale aj funkčné a pohodlné, ktoré mu nebránia v plynulom pohybe. Skvelým tipom sú Northfinder bundy a nohavice z nepremokavých materiálov. Tiež funkčné tričká a mikiny. Športová obuv cyklistu má mať anatomicky tvarovanú stielku, hrubú a zároveň pružnú podrážku. Pri výbere športovej obuvi na bicykel prioritne dbajte na vhodný strih a správnu veľkosť obuvi, aby nohám poskytla čo najväčšie pohodlie. A ešte väčší komfort môžete dosiahnuť vďaka športovým vložkám. Gélové či penové vložky navodia pocit ľahkosti – chránia nielen nohy cyklistu, ale aj chrbticu.                

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. cyklistika je skvelá vec, tak prečo sa jej venovat iba v lete? Cyklistika je aktivita, ktorej sa dá venovat celoročne

Pridaj komentár