Vymeňte auto za bicykel: poďakuje sa vám vaše telo aj príroda

PR 0

Leto je ako stvorené na výlety a vychádzky. A čo tak tento rok vyraziť spoznávať nové miesta na bicykli? Bicyklovanie má pre človeka množstvo zdravotných benefitov, nehovoriac o tom, že práve uprednostnením bicykla pred autom sme ohľaduplní voči prírode. Hovoríte si, že bicyklovanie, ako aj iné športy, potrebuje vysoké vstupné náklady na kúpu nielen samotného bicykla, ale aj výbavy? Omyl.

Nemusíte utratiť veľké peniaze za cyklistické oblečenie a doplnky, dokonca nemusíte mať ani vlastný bicykel. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Zdroj foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

 

Bicyklovanie a jeho prínos

Pre zdravie človeka je bicyklovanie prospešné, preto by sme na bicykel mali vysadať čo najčastejšie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je to tak:

●        Pravidelným bicyklovaním sa zlepšuje činnosť srdca, pľúc a znižuje sa riziko kardiovaskulárnych ochorení, napr. infarktu či vysokého krvného tlaku.

●        Mnoho výskumov ukazuje, že bicyklovanie môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny, napríklad rakoviny prsníka či hrubého čreva.

●        Pacientov s cukrovkou druhého stupňa pribúda a práve bicyklovaním môžete tomuto ochoreniu predchádzať.

●        Pravidelnou aeróbnou činnosťou sa zlepšujete aj mentálne zdravie a zároveň znižujete dlhodobý stres.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

 

Požičať či kúpiť bicykel?

Ak si nie ste istí, či vás bicyklovanie ako šport chytí za srdce, sú aj iné možnosti ako kupovať nový nablýskaný model hneď na prvú jazdu. Čo tak využiť možnosť požičovní bicyklov! Chystáte sa na výlet do hlavného mesta? To je ideálna príležitosť, ako zistiť, či vás bude tento šport baviť. Požičovňa bicyklov v Bratislave má širokú ponuku bicyklov (cestné, horské, krosové či detské bicykle a elektrobicykle) a príslušenstva pre cyklistov všetkých vekových kategórií, a to s výhodnými cenami. Spoznajte aj skryté miesta Bratislavy a verte, že na bicykli naposledy sedieť nebudete.

Ak by ste sa predsa len rozhodli pre kúpu, môžete sa zamerať aj na špecializovaný bazár. Ak sa obrátite na solídneho predajcu, kvality a stavu biku sa obávať nemusíte. Všetky modely, či už ide o horské bazárové elektrobicykle a bicykle, cestné alebo krosové, prejdú rukami skúseného servisného technika.

Klasické vs. cyklo oblečenie

Ako sme už v úvode naznačili, nemusíte si hneď na prvú jazdu nakúpiť profesionálne športové, resp. cyklistické, oblečenie. Ak s týmto športom len začínate, s požičaným či bazárovým bicyklom sa len zoznamujete, vhodný odev nájdete aj vo vašom šatníku. Aké sú základné požiadavky pre oblečenie na bicykel?

Obuv

Vyhnúť sa treba sandálom, ktoré sa vám môžu počas bicyklovania zošuchnúť a môžete si privodiť úraz. Ideálna je pevná športová obuv, ktorá nemá hladkú podrážku. Dajte si pozor na šnúrky a radšej ich uviažte do dvojitého uzla. Ak sa cyklistike plánujete venovať intenzívne, chcete zlepšiť svoj výkon a prenos sily z pedálov, vyberte si cyklistické tretry.

Šortky

Na krátke trasy vám postačia klasické športové krátke nohavice  Ak však chcete predsa len investovať do jedného kúsku kvalitného cyklo oblečenia, sú to cyklistické šortky. Ak sa vyberiete na dlhšiu jazdu, odporúčame siahnuť po šortkách, resp. cyklistických nohaviciach s cyklovložkou, ktorá eliminuje nepríjemné opuchy a odreniny.

Tričko

Vyberte si z vášho šatníka športové tričko, ktoré vás nebude obmedzovať v pohybe, ideálne z materiálu, ktorý má dobrú priedušnosť a zvláda efektívne odvádzať vlhkosť. Týmito vlastnosťami sa v kontexte cyklo oblečenia vyznačujú cyklistické dresy, ktoré sú zárukou zvýšeného pohodlia a aerodynamiky.

Čo iné budete potrebovať?

Ruksak či batoh k výletom patrí, a tak je to aj pri výjazdoch na bicykli. Je to praktický spoločník, ktorého nájdete určite aj vo vašom šatníku. Pribaľte si doň šiltovku a opaľovací krém, aby ste si domov nepriniesli nepríjemné spálenie či úpal zo slnka. Praktickú funkciu pre zvýšenie komfortu a bezpečia vám zaistia aj cyklistické rukavice či športové okuliare.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...