Siamské dvojičky neprežili

webnoviny.sk 0

Jeden z chlapčekov s ťažko poškodeným mozgom skonal už po oddelení počas piatkovej päťhodinovej operácie, druhý približne o hodinu neskôr.

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) – Siamské dvojičky rodičov Boženy a Vladimíra Šestákovcov, ktoré sa narodili počas 31. týždňa tehotenstva vo štvrtok vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Bratislava, v piatok zomreli. Jeden z chlapčekov s ťažko poškodeným mozgom skonal už po oddelení počas piatkovej päťhodinovej operácie, druhý približne o hodinu neskôr.

Podľa primára Kliniky detskej chirurgie Vladimíra Cingeľa išlo o nedonosených, hypotrofických novorodencov so zrastenou pečeňou a črevami a vrodenou srdcovou chybou, čo boli iba prvotné rizikové faktory. Chirurgovia boli limitovaní ich polymorbiditou, pričom najzávažnejšia z hľadiska celej situácie bola skutočnosť, že prvému dvojčaťu začali zlyhávať životné funkcie už po narodení a preto museli lekári ihneď pristúpiť ku chirurgickej intervencii.

Sú to dva prepojené organizmy a my nedokážeme predpovedať, aké budeme mať hemodynamické údaje. Došlo k výraznejšiemu difúznemu krvácaniu, ktoré je veľmi ťažké zastaviť, či medikamentózne alebo chirurgicky. Museli sme riešiť aj pečeň, ktorá veľmi krváca a je krehká,“ uviedol Cingeľ na sobotňajšej dopoludňajšej tlačovej konferencii v Bratislave. Podľa jeho slov a vyjadrení riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Daniela Žitňana malo prvé dieťa kardio-respiračné problémy ihneď po oddelení a okamžite zomrelo.

Druhé ťažký zákrok po medikamentóznej resuscitácii neprežilo ešte predtým, než mu lekári stihli definitívne uzavrieť prednú brušnú stenu.;Aj keď zdanlivo všetky prípady siamských dvojčiat sú označené jednou diagnózou, každý má svoje špecifiká a nemôžeme ich navzájom porovnávať. V predchádzajúcich prípadoch to bol vždy odložený chirurgický zákrok, v tomto prípade sme operovali nedonosencov. Bola to od začiatku zlá prognostická situácia,dodal Cingeľ.

Naposledy sa siamské dvojičky v Bratislave narodili 11. apríla 2007. Operácia, pri ktorej ich oddelili, sa začala 14. septembra a operačný tím ju dovŕšil po 19 hodinách 15. septembra. Zákrok bol nevyhnutný, pretože Marek a Miško začali mať problémy s dýchaním. Po operácii, ako lekári predpokladali, sa objavili komplikácie. U Marka sťažovala stav rozsiahla infekcia. Neskôr mu začali zlyhávať orgány a lekársky tím mu diagnostikoval aj poškodenie mozgu a zlyhanie nervového systému. Miška museli trikrát operovať – dvakrát prederavenie črievka a tretí raz podstúpil operáciu po tom, ako u neho lekári zistili oslabenie jednej z črevných stien. Ako prvý zomrel 4. októbra Marek, jeho braček Miško zomrel 9. novembra 2007.

SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár