Možno ste ešte džem či lekvár nevarili, možno ste gazdiná od gruntu a varíte, čo vám hrnce stačia. Ale možno poznáte iné vychytávky.
Povedali sme niečo nové?

- Ovocie je lepšie rozmixovať.
- Ovocie je dobré zasypať dávkou cukru a nechať postáť do druhého dňa.
- Odporúča sa variť bez gelfixu a iných rýchlych prísad klasickou cestou.
- Variť treba po menších dávkach, džem začína byť akurát, keď po vareške ostáva cestička.
- Na háklivejšie džemy z marhúľ či jahôd je fajn dať navrch pomôcku na konzervovanie.
- Pokiaľ nechcete použiť klasický cukor, je možné ho nahradiť hnedým cukrom alebo ovocnou šťavou – pridáva sa bežne do bio-džemov, najlepšia je jablková.
- Ak potrebujete istotu zhustnutia, je dobré kúpiť si v bio obchode agar alebo quiltix, prípadne skúste fruktózu.
- Istotu „nepokazenia“ zvýšite sterilizáciou hotových džemov v uzavretých pohároch v rúre.
- Robte džem zo suchého ovocia, aby ste minimalizovali objem vody v ovocí – nebude ho treba potom tak dlho variť pre odparenie sa vody z ovocnej zložky.
- Použite do džemu na zhustnutie čerstvú citrónovú šťavu v pomere 1 citrón na kilo ovocia, šťavu treba vliať do džemu v okamihu bodu varu.
- Dbajte na to, aby ovocie nebolo príliš prezreté – také obsahuje už menej pektínu.
- Ideálne je robiť džem z 1 kg ovocia, dĺžka varenia jednej várky je potom cca 15 min.
- Testovanie hustoty je lepšie cez 3-4 podšálky, do ktorých postupne kvapneme džem z hrnca, dáme do mrazničky a skúšame tvorbu kôrky. Testovať treba často, lebo po cca 10 minútach už začína mať džem svoju konzistenciu, ktorú treba dobre odhadnúť.
- Džem je dobré plniť do nahriatych čistých pohárov.

Niededy ten cukor netreba, može sa preklopit po nalnení, hore dnom.
Ešte som nepočula o testovaní džemu cez podšálky v mrazničke… Ani si to podľa popisu neviem predstaviť…
Ale našla som viacero odporúčaní (aj ja to tak robím), že keď chceme zistiť správnu hustotu – „želatínovosť“ – vareného džemu, tak lyžicu džemu kvapneme na malý tanierik, urobíme v ňom lyžičkou cestičku a keď sa džem nezleje (cestička ostane), džem je už hotový.
A áno, po naplnení a uzavretí poháriky preklopiť 🙂
Tak len pekne zavárajme, gazdinky, v zime akoby sme našli 🙂