Čo viete a neviete o školskom stravovaní?

Mária Kohutiarová 1

Sú vaše deti dobrými stravníkmi v škole či v škôke? Zjedia celý obed, alebo vaše peniažky kŕmia davy ošípaných? Študovali ste si niekedy len tak jedálny lístok? Ste spokojní?

Možno vám na orientáciu pomôže niekoľko pravidiel školského stravovania, ktoré sme za vás vypátrali z portálu ministerstva školstva:

  • Školská jedáleň pripravuje a poskytuje jedlá a nápoje pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných ministerstvom a s možnosťou využitia receptúr charakteristických pre príslušnú územnú oblasť, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných podmienok na nákup potravín, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka.
  • V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom.
  • Školská jedáleň môže poskytovať svoje služby pre deti, žiakov a zamestnancov škôl a školských zariadení aj v čase školských prázdnin so súhlasom zriaďovateľa a príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
  • Za 5 stravovacích dní by deti mali dostať 2 x mäso,  1x jedlo zo zníženým obsahom mäsa, 1 x múčne a 1 x zeleninové jedlo,
  • V školských jedálňach sa nemôže používať mleté mäso ako polotovar, jedine ho  „vyprodukovať“ mletím priamo v jedálni  z čerstvého surového mäsa.
  • Do jedál so zníženým podielom mäsa by sa mala pridávať aj sója. (Ja som ju ešte na jedálnom lístku u nás nepostrehla).
  • Je doporučené robiť poctivé múčne jedlá, ale polievky k nim – hoci káže predpis sýte – už sú limitované výškou finančného pásma za stravný lístok.
  • Prívarky sú doporučené len 2x do mesiaca. (A pritom sú rýchle, deti ich majú rady…)
  • Je doporučené zaradiť do jedálneho lístka zeleninové a strukovinové šaláty – to druhé som zatiaľ nevidela.
  • Zelenina – ideálne čerstvá – má byť na jedálnom lístku denne, .Čerstvú zeleninu, resp. zeleninu v rôznych úpravách podávať v každej dennej dávke podľa sezónnosti (m1adá cibuľka pažítka, kaleráb, reďkovka, zelená  paprika paradajky, mrkva, cesnak) – tak si to kontrolujte, maminy.
  • Ryby majú povolenie na 1x do týždňa v bežnej škôlke či škole.
  • Obilniny – krúpky, ovsené vločky, pohánka, sója, proso, kukurica. Toto má byť uprednostňované pred ryžou, a jedené minimálne raz do týždňa.
  • Má sa uprednostňovať tmavý chlieb pred bielym.
  • Údené mäsá a údeniny sú v škôlke zakázané, v škole raz do mesiaca.
  • Ovocie je zaraďované do stravy podľa finančného limitu. (U nás v škôlke to vyriešil projekt „Zdravá škôlka“, kde sa každý rodič snaží aspoň raz do týždňa doniesť zásobu ovocia do triedy svojho dieťaťa. Deti ho jedia rady!)
  • Zakázané sú napríklad vnútornosti, zabíjačková kaša, pečeňový syr, majonézey, bryndza, aspik, mäkké salámy, opatrnosť doporučujú pri smotane…
  • V škôlke nemajú čo robiť vyprážané jedlá.

Takže: ako sa vám toto páči? A ako sa to dodržuje vo vašej školskej jedálni?

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Komentáre k článku

  1. Viem, ze clanok je starsieho datumu…. Ale. Maria, zaujimal by ma tento bod: Ovocie je zaraďované do stravy podľa finančného limitu. (U nás v škôlke to vyriešil projekt „Zdravá škôlka“, kde sa každý rodič snaží aspoň raz do týždňa doniesť zásobu ovocia do triedy svojho dieťaťa. Deti ho jedia rady!) Plati to este u vas? U nas sa to volalo „ovocny den“, ale ten bol hygienou zruseny. Minuly rok to este preslo nejakou vynimkou, ale tento uz nie 🙁 A co pouzitie hribov a plesnovych syrov?

Pridaj komentár