Slnečnicový, repkový, olivový, kokosový… Ako si vybrať ten správny?

Eva Fúriková 0

Niekedy sa nám môže zdať, že používanie oleja v našej kuchyni podlieha módnym trendom. Pred časom odborníci odporúčali ako najlepší olej slnečnicový, potom repkový, olivový, kokosový… Ako si vybrať ten správny?  Máme pre vás tip – skúste repkový olej. Poznáte jeho plusy?

shutterstock

Prvou výhodou je jemná neutrálna chuť a vôňa. Pri varení to znamená, že ho možno použiť  pri rôznych druhoch receptov, pretože nepotláča prirodzenú chuť surovín, z ktorých jedlo pripravujeme.

Repkový olej sa v našich domácnostiach teší čoraz väčšej obľube, pretože má široké možnosti využitia. Možno s ním variť, restovať, dusiť, smažiť, piecť mäso, marinovať, grilovať, ale aj piecť bábovky či  koláče,“ vysvetľuje Michaela Berzediová, odborníčka na oleje z Palmy.

ŠIROKÉ POUŽIITIE V KUCHYNI   

Varenie – na oleji krátko opražíme zeleninu, zalejeme vodou, ochutíme a uvaríme ľahkú zeleninovú polievku. Podobne pripravíme rôzne druhy polievok, prívarkov, výdatný mäsový guláš. Varíme vždy vo väčšom množstve tekutiny.

Restovanie – do rozohriatej panvice prípadne kastróla nalejeme trochu oleja a mäso alebo zeleninu prudko orestujeme.

Dusenie – najskôr si na troche oleja pripravíme cibuľový alebo zeleninový základ, pridáme ostatné suroviny, podlejeme vývarom alebo vodou. Pri miernej teplote dusíme domäkka v malom množstve tekutiny, ktorú v prípade potreby dopĺňame.

Brasírovanie – je vlastne spojením opekania a dusenia mäsa, ktoré najskôr prudko opražíme na horúcom oleji, potom podlejeme malým množstvom vývaru alebo vody a pomaly dusíme, napríklad so zeleninou alebo bylinkami.

Smaženie/Vyprážanie – si vyžaduje väčšie množstvo oleja, ktorý na panvici zohrejeme na teplotu približne 180 °C a obaľované mäso, zeleninu, karbonátky či hríby vyprážame. Vysoký bod zadymenia repkového oleja (230 °C) zaručuje, že sa rýchlo neprepáli.

Marinovanie – neutrálna chuť repkového oleja je výborným základom pre prípravu rôznych druhov marinád, do ktorých mäso, ryby či zeleninu naložíme pred ďalšou tepelnou úpravou.

Pečenie – suroviny na pečenie v rúre ochutíme soľou, korením a pokvapkáme repkovým olejom. Vďaka jeho jemnej aróme vynikne prirodzená chuť pečeného jedla.

Grilovanie – pretože repkový olej je prioritne určený na využitie v teplej kuchyni, odporúčame ho použiť aj pri grilovaní mäsa, zeleniny, syrov či ovocia.

Príprava koláčov – práve pre neutrálnu chuť je repkový olej správnou voľbou na prípravu báboviek, kysnutého cesta a iných koláčov, ktorým dodá vláčnosť.

VIETE, ĆO JE BOD ZADYMENIA?

Bod zadymenia nám oznamuje, kedy sa olej pri tepelnej úprave jedla začína prepaľovať a začína byť škodlivý. Preto by sme si pri kúpe oleja mali vyberať podľa toho, či ho chceme použiť v studenej alebo teplej kuchyni, Na niektorých etiketách, napríklad pri repkovom oleji Raciol plus+, je uvedená aj jeho teplota zadymenia (230°C), ktorá pomáha zákazníkovi pri výbere vhodného oleja,“ vysvetľuje M. Berzediová.

Keď si zvolíme na prípravu jedla nevhodný olej, nepriaznivo to ovplyvní jeho chuť a kvalitu. Ako si teda vybrať ten správny olej? Nie je to až také zložité. Stačí si  zapamätať, ktorý druh oleja je najvhodnejší na aký spôsob prípravy jedla, alebo si všímať na etikete, či obsahuje informáciu o bode zadymenia.

Bod zadymenia pre jednotlivé druhy olejov:

180 °C – extra panenské olivové oleje – určené na studenú kuchyňu – šaláty, carpaccio

210 °C – slnečnicové oleje – krátkodobá tepelná príprava – varenie, polievky, omáčky

230 °C – repkový olej – krátkodobá i dlhodobá tepelná príprava – varenie, pečenie, grilovanie, smaženie

250 °C – fritovacie oleje – dlhodobá tepelná úprava pri vyšších teplotách – fritovanie, vyprážanie

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 1,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár