Tradičná štruktúra rodiny sa zmenila
– väčšina matiek je zamestnaná a domácu stravu, jedlo a varenie pripavuje najmä cez víkend, nakoľko má stravovanie svojich detí počas pracovného týždňa zabezpečené v školských zariadeniach (jasliach, škôlkach, školách).
Zmenili sa aj výživové praktiky detí,
ktoré sú ovplyvňované najmä reklamou a marketingom (často bez vedeckých podkladov) veľkých potravinárskych spoločností, ktoré takto „podporujú“ u detí príjem rafinovaného cukru, nasýtených tukov, soli, sýtených a sladkých nápojov.
Výživa detí v predškolskom a mladšom školskom veku
Po dosiahnutí prvého roka sa u detí zväčša dramaticky mení spôsob výživy. Kým boli deti dovtedy len pasívni prijímatelia stravy (a zjedli, čo sme do nich „natlačili“), teraz sú aktívni a samostatne si vyberajú, čo si chcú zjesť a čo nám začnú odmietať.
Vek 1-6 rokov je obdobie intenzívneho a dramatického psychomotorického vývoja – dieťa sa učí, chodiť, hovoriť, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, motorický rozvoj (hlavne manuálny) a s tým súvisí aj zníženie chuti do jedla a zvyšuje sa záujem o okolie.
Mali by sme si uvedomiť, že deti v tomto veku majú rozdielny príjem jedla počas dňa, ale príjem energie za deň by mal byť stály. Deti by sme nemali nútiť do jedla ale skôr by sme sa mali snažiť podávať im rôznorodé jedlá s rôznou chuťou, konzistenciou a teplotou. Je potrebné, aby sme mysleli na to, že majú malú kapacitu žalúdka a striedavú chuť do jedla, preto je vhodné podávať týmto deťom jedlo 5x denne:
raňajky by z celého jedla denne mali tvoriť 20-25%, desiata 10-15%, obed 30-35%, olovrant 10-15%, večera 20%.
Kde jeme?
Dôležité je aj estetické prostredie, v ktorom dieťa konzumuje a aj esteticky naservírované jedlo. (Už mu nestačí len „hodiť“ jedlo na tanier, už sa mu nepáčia len zmixované kašičky, ale radšej si dá to, čo je na tanieri pekne naložené a aj to vyzerá chutne.)
Pred jedlom by dieťa nemalo byť veľmi unavené, inak nám nebude chcieť jesť a rovanko by nemalo konzumovať jedlo ani pitie cca 1 ½ hod. pred jedlom, ak chceme, aby sa nám dobre najedlo.
Sladké džúsy sa odporúča konzumovať v dávke cca 350 ml/deň.
Deťom nepodávame tvrdé, ťažko rozpustné potraviny ako sú oriešky a pod. Až do 4. roku života sú tieto potraviny nevhodné kvôli nebezpečenstvu aspiračných príhod.
Hoci dieťa geneticky preferuje sladkú chuť, nezabúdajme na to, že príjem sladkých potravín znižuje konzumáciu ostatných jedál .
Výživové nároky malých detí a školákov
Potreba energie: