Pri príprave pestrých pokrmov by vo vašej kuchyni nemalo chýbať niekoľko druhov octu. Ako sa v octoch vyznať a použiť ich tak, aby jedlo doladili čo najlepšie?
Karolína Kounová Roubíčková Nakladať a zavárať s liehovým octom Nevyhnutný pomocník, ktorého pozícia v kuchyni je takmer neotrasiteľná. 8% ocot nájde najlepšie uplatnenie pri zaváraní a nakladaní.
Niektoré tradičné octy, ako napríklad Bzenecký ocot, obsahujú aj ďalšie látky ako napríklad karamel, ktoré vôňu i chuť vašich domácich nálevov výrazne ovplyvní.
Ocot však vyberajte obozretne, nech vás neprekvapia zmäknuté, šedé a chuťovo úplne iné uhorky, ako ste boli zvyknutí! Prečítajte si niekoľko tipov v užitočnom radcovi .
Bzenecký ocet Šalátovým zálievkam dominuje jablčný ocot Recepty na pokrmy zo studenej kuchyne majú svoje špecifiká. Čerstvé a chrumkavé ingrediencie v rôznych zeleninových šalátoch potrebujú väčšinou chuťovo zvýrazniť.
Pre túto úlohu je najvhodnejší jablčný ocot. Jeho výraznejšia, ostrá chuť dodá zálievkam patričný šmrnc a napríklad ku grilovanému mäsu tak získate vynikajúcu prílohu.
Použite ho tiež na marinády pri nakladaní mäsa, predovšetkým toho bravčového. Odvďačí sa vám krehkými sústami a jemnou chuťou.
Čo by to bolo za grilovanie bez palety rôznych dresingov? S jablčným octom bude ich príprava rýchla a efekt dokonalý.
Bzenecký ocet Biela a červená symbolizujú vínny ocot Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok.
Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí – pozrite sa na vhodné tipy .
Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.
Bzenecký ocet Takmer dve stovky zaujímavých receptov nájdete na blogu o varení s octom www.milujemeocet.cz , kde novými receptami prispievajú známe foodblogerky.
zdroj článku: Bzenecký ocet
Loading...