Zvýšenie príspevkov pre náhradných rodičov od 1.7.2022

redakcia 0

MPSVR SR navrhuje novelu, ktorá by od 1. júla 2022 zvýšila príspevky na podporu náhradnej starostlivosti tým rodičom, ktorí sa rozhodnú postarať sa o súrodencov spolu či dieťa so zdravotným znevýhodnením.

Zámerom je zlepšovať podmienky na zachovanie špecifických súrodeneckých väzieb a tiež, aby rodinné prostredie spoznali aj deti s hendikepom.

Ministerstvo chce tiež podporiť vzdelávanie náhradných rodičov príspevkom do 100 eur ročne.

Unsplash

Náhradné príspevky

Náhradnému rodičovi sa v súčasnosti poskytuje opakovaný príspevok v sume 1,94-násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa, čo je 201,27 eur.

Od 1. júla by sa opakovaný príspevok zvýšil, ak má náhradný rodič v starostlivosti skupinu súrodencov, pričom suma má byť odstupňovaná v závislosti od počtu súrodencov.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Náhradné príspevky pre dieťa so zdravotným hendikepom

V súčasnosti dostáva náhradný rodič, ktorý má v náhradnej starostlivosti dieťa so zdravotným hendikepom osobitný opakovaný príspevok mesačne vo výške 0,8-násobku sumy životného minima na dieťa, teda 83 eur. Od júla by navrhovaná suma mala zvýšiť tento príspevok až o dvojnásobok súčasnej sumy, teda na sumu 2,4-násobku sumy životného minima, t.j. 249 eur.

Príspevok na úhradu zvýšených výdavkov

Navrhovaný úplne nový príspevok dieťaťu na úhradu zvýšených výdavkov by sa poskytoval napr. na podporu jeho umeleckého alebo športového nadania, či pri kúpe zdravotných pomôcok. Za jeden kalendárny rok by sa na starostlivosť o dieťa mohlo čerpať až 500 eur, a to aj po častiach.  

Náhradné výživné

Ministerstvo práce chce, aby sa náhradné výživné poskytovalo aj pre siroty, ktoré sú umiestnené v  centrách pre deti a rodinu bez nároku na sirotský dôchodok. Momentálne nedostávajú od štátu žiadnu finančnú podporu.

MPSVaR SR

Zmeniť by sa mala aj výplata výživného, ktoré súd určil platiť biologickým rodičom na účet príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti. To sa v súčasnosti vypláca ako súčasť opakovaného príspevku dieťaťu, tzn. je zahrnuté vo vyplatenej sume opakovaného príspevku.

Po novom sa opakovaný príspevok dieťaťu zníži o sumu súdom určeného výživného. Dieťa však o žiadne peniaze nepríde. Úrad práce ho bude vyplácať dieťaťu prostredníctvom inštitútu náhradného výživného. Náhradní rodičia oň nebudú musieť žiadať, výplata náhradného výživného bude automatická. 

Zdroj: MPSVaR SR

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár